Çin, yüz tarama kaydı yaptıran yurttaşlara ücretsiz metro hizmeti verecek

Çin’in olumsuz şöhrete sahip yaygın gözetleme ağı 170 milyondan fazla kapalı devre kamera sistemini içeriyor

Çin’in olumsuz şöhrete sahip yaygın gözetleme ağı yer altı metrolarına kadar uzanıyor (AFP) 

Çin metroda seyahat edenlerin ödeme yöntemi olarak yüzlerini kullanmasına imkan sunan yeni bir yüz tanıma sistemini uygulamaya soktu.

İnternet devi Tencent tarafından geliştirilen teknoloji, 60 yaş üstü kişilere yüzlerini taratarak sisteme kaydolmaları karşılığında Shenzhen’deki bazı metro istasyonlarına ücretsiz girmelerini sağlıyor.

Benzer bir sistem ayrıca Çin’in doğusundaki Shandong eyaletindeki Jinan’da ve küçük çaplı denemeler de Şangay, Qingdao, Nanjing ve Nanning şehirlerinde uygulanıyor.

South China Morning Post’a göre, ilk kez ülkenin resmi haber ajansı Xinhua tarafından duyurulan Shenzhen girişiminin diğer yaş gruplarına da yayılması bekleniyor.

Çin’de kullanılan yüz tanıma teknolojisi, mahremiyet savunucularının yanı sıra Çin’in sosyal paylaşım ağı Weibo kullanıcıları tarafından daha önce eleştirilmişti.

Çin’in adı çıkmış yaygın gözetleme ağı 170 milyondan fazla kapalı devre kamera sistemini içeriyor ve kameralar yüzleri gizlendiğinde bile kişileri tanımlamak için yapay zekayı kullanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen yıl, insanları yürüyüş şeklinden tanıyabilmek için “yürüyüş tanıma” teknolojisi uygulanmaya konmuştu.

Ülkedeki gözetleme girişimlerinin arasında ayrıca insanları havadan izlemek için robot kuş sürülerinin kullanıldığı “casus kuş” diye adlandırılan program da bulunuyor.

Güvercine benzeyen insansız hava araçları, yerden kumandaya izin veren uçuş kontrol sistemi, GPS teknolojisi ve yüksek çözünürlüklü kamerayla donatılmış durumda.

Çin’in gözetim ağı, devletin “güveni korumak muhteşem ve güveni yitirmek utanç verici” söylemini pekiştirmeyi amaçlayan tartışmalı sosyal kredi sistemini besliyor.

Sistemle başı belaya girenlerin derecelendirme puanları düşürüldü. Bu da bu kişilerin en iyi otellere, yüksek hızlı internet bağlantısına erişemeyebileceği ve hatta çocuklarını birinci sınıf okullara gönderemeyeceği anlamına geliyor.

Olağanüstü durumlarda, Çinli yurttaşların ülke içinde seyahat etmeleri veya yurt dışına çıkmaları yasaklanabilir. Geçen yıl, kara listede yer alan 20 milyondan fazla kişinin yüksek hızlı tren yolculuğu ve uçak seyahatinin reddedildiği açıklandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU