Türk topraklarında yakalanan iki Yunan asker için 5 yıl hapis istendi

Edirne'de sınırı geçen Yunan askerleri için iddianame hazırlandı. 2 asker için 2 ile 5 yıl arasında hapis cezası talep edildi

Fotoğraf: AA

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye sınırını ihlal eden 2 yunan asker hakkındaki iddianameyi mahkemeye gönderdi. İddianamede, Kastanies Sınır Kapısı karakolunda görev yapan Teğmen Aggelos Mitretodis ile Astsubay Dimitros Kouklatzis hakkında "askeri yasak bölgeye girme"  suçlamasıyla 2ile 5 yıl arasında hapis cezası talep edildi.

‘Tecrübesizlik yüzünden ihlal ettik’

İddianamede, savunmaları da yer alan askerlerden Kouklatzis, ‘uzun süredir Edirne'ye sınır olan Oristiya'da da görev yaptığını ancak sınır devriyesi tecrübesinin bulunmadığını’ ileri sürdü.

Görev yaptığı 10 yıl içinde, sadece 2 veya 3 defa sınır devriyesine çıktığını iddia eden Kouklatzis, olay günü sınırı yanlışlıkla geçtiğini savundu.

Teğmen Aggelos Mitretodis ise olay günü zeminin karlı olduğunu bu nedenle sınır çizgisini fark edemediklerini iddia etti. Sınırı geçtiklerini Türk askerlerinin uyarısıyla fark ettiklerini söyleyen Mitretodis, suç işleme kasıtlarının bulunmadığını kaydetti.

İddianamede, şüphelilerin görev süreleri göz önüne alındığında mesleki ve askeri tecrübelerinin savunmalarıyla bağdaşmadığı, askeri teamüllerde sınır hattında bulunan birliklerde görev yapan personelin, devriye görevi ifa ettikleri alanların belirli ve değişmeyen alanlar olduğu vurgulandı.

İddianamede ayrıca, şüphelilerin gözaltı ve tutuklulukta geçirdikleri sürenin takdir olunacak cezadan ayrı ayrı mahsubuna karar verilmesi talep edildi.

‘Ayak izlerini takip ettik, yanlışlıkla Türk tarafına geçtik’

Edirne'de, 1 Mart 2018'de, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’na bağlı sınır birliği ekipleri Türk topraklarında yakaladıkları 2 Yunan askerini gözaltına aldı. Yasak bölgede yakalanan Yunan askerler teğmen Aggelos Mitretodis ile astsubay çavuş Dimitros Kouklatzis, "askeri casusluğa teşebbüs" ve "askeri yasak bölgeye girmek" suçlarından tutuklandı. Karda gördükleri ayak izlerini takip ettiklerini ve yanlışlıkla Türk tarafına geçtiklerini ileri süren askerler, cep telefonlarındaki görüntüleri, komutanlarına göndermek amacıyla kaydettiklerini iddia etti. İki asker, 14 Ağustos 2018'de yapılan duruşmada tahliye edildi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU