Gıyabında ölüm cezasına çarptırılan Nazi askeri hakim karşısına çıkmadan 96 yaşında öldü

Katliamın yaşandığı Fransız kasabasının belediye başkanı, "Cehenneme gitmemek için artık bir sebebim daha var: orada onunla karşılaşmamak" dedi

Karl Munter İkinci Dünya Savaşı sırasında 1944'te Fransa'da 86 kişiyi katletmekten suçlu bulunmuştu (ARD / YouTube)

 

Savaş zamanı katliamından suçlu bulunan ama İkinci Dünya Savaşı'nda Fransa'da işlediği suçlar için cezasını çekmeyen eski SS askeri öldü.

Almanya'nın kuzeybatısında öldüğünde 96 yaşında olan Karl Münter 12. SS Panzer Tümeni "Hitler Gençliği'nde" çavuştu.

Savaştan kısa süre sonra Münter ve subay arkadaşları Fransa'daki Ascq şehrinde 86 sivil erkeğin öldürüldüğü Nisan 1944 katliamında işledikleri savaş suçlarından sorumlu tutulmuştu.

Çoğu gençlerden ve yaşlılardan oluşan kurbanlar tutuklanmış, sıraya dizilmiş ve Alman askerlerinin Normandiya'ya taşınması için kullanılan demiryolu hattının yerel partizanlarca patlatılmasına misilleme olarak vurulmuştu.

Münter katliamdaki rolü sebebiyle gıyabında hüküm giymiş ve ölüme mahkum edilmişti. Ama yıllarca izi bulunamadığı için hüküm hiçbir zaman infaz edilememişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Münter'in ölümünü öğrendikten sonra Villeneuve-d'Ascq belediye başkanı Gerard Caudron, “Cehenneme gitmemek için artık bir sebebim daha var: orada onunla karşılaşmamak” dedi.

Münter on yıllarca yakalanmaktan yakayı sıyırmıştı. Sonunda izi Aşağı Saksonya'da, Ascq kurbanlarının torunlarına yakın mesafede yaşadığı köyde bulunduğunda yıl 2013'tü.

Suçlu bulunmasına rağmen hüküm zaman aşımına uğramıştı, dolayısıyla Münter'in suçları aleyhinde artık dava açılamazdı.

Alman devlet avukatları katliama suç ortaklığı ettiği gerekçesiyle yeni bir tahkikat başlattı ama onu aynı suçtan bir kez daha sorumlu tutamadı.

 

 

Bu yıl içerisinde Hildesheim'daki savcılar, bir televizyon belgeselinde Ascq'taki tutukluların öldürülmesini savunmasının ve Nazilerin Yahudi Soykırımı'nı işlediğini reddetmesinin ardından Münter'i tahrikle suçladı. Yahudi Soykırımı'nı inkar Almanya'da suç sayılıyor.

Münter belgeselde Ascq'ta kimseyi bizzat vurmadığını söylemekle beraber mahkumlar kaçmaya çalıştığı için cinayetlerin meşru olduğunu savunuyordu.

Münter, “Eğer adamları tutuklamışsam onlar artık benim sorumluluğumda demektir ve eğer kaçarlarsa onları vurma hakkım vardır" diyordu.

Ayrıca Yahudi Soykırımı'nda 6 milyon Yahudi'nin öldürüldüğü gerçeğine "o zamanlar burada o kadar Yahudi yoktu, bu çoktan çürütüldü" diyerek karşı çıkıyordu.

ARD, Münter'in son yıllarda neo-Nazi gruplarıyla yakın bağı bulunduğunu ve onlara SS deneyimlerini aktardığını da bildirdi.

Tahrik davasıysa öldüğü sırada hala yargı aşamasındaydı.

PA'dan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU