Kılıçdaroğlu: Orduya ilişkin rahatsız edici duyumlar var

CHP lideri: Orduya siyaset sokmaya başladılar

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümete orduyu günlük siyasetin dışında bırakma çağrısı yaparken “Ordunun durumuna ilişkin rahatsız edici duyumlar var. Hükümetin parti devleti kurma gayretinde sıranın ordunun partileştirilmesine mi geldiği endişesi var” dedi.

Gazeteci Murat Yetkin’e konuşan Kılıçdaroğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ilişkin olarak şunları söyledi:

Ordunun durumuna ilişkin rahatsız edici duyumlar var. Hükümetin parti devleti kurma gayretinde sıranın ordunun partileştirilmesine mi geldiği endişesi var. Burada ordunun siyasi otoritenin emrinde olması gereğinden söz etmiyorum, demokrasilerde öyle olacak. Ben ordunun içine günlük sıcak siyasetin sokulmasından ve artık atama ve terfilerde de liyakat yerine parti tercihleri kullanılmasından söz ediyorum. Bu söylemlerden rahatsızlık duyuyorum.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Yenikapı’da yapılan mitingde söylediği “Camiye, kışlaya, adliyeye siyaseti sokmayalım. Camiye sokarsak toplumu böleriz. Adliyeye sokarsak adaleti bulamayız. Kışlaya sokarsak darbeyi önleyemeyiz” sözlerini hatırlatan CHP lideri, şöyle devam etti:

Camiye siyaset soktular, seçim sürecinde yaşadık. Adliyeye siyaset soktular. Partili avukatları yargıç ya da savcı olarak atadılar. O kadar ki yargıya doğrudan talimat verilir noktaya gelindi. Bunun en tipik örneği Selahattin Demirtaş’tır. Son Yüksek Askeri Şura kararlarından, emeklilik, atama ve terfilerden ve istifalardan görüyoruz ki, şimdi orduya da siyaseti sokmaya başladılar.”

“Komutan terfilerinde liyakatten çok siyasal sadakate yani AKP’den bulunan tanıdıklara, akrabalık bağlarına göre atamalar yapıldı” diyen ana muhalefet lideri, isim vermek istemediğini belirterek şunları söyledi:

 Ordu daha fazla yıpranmasın diye isim vermiyorum ama maalesef durum iç açıcı değil; isteyen araştırıp kendisi de görebilir. Bir süre sonra orduda terfi etmek isteyen her askerin siyasetçi peşinde koşmasından endişe ediyorum. Bu durum ordudaki emir-komuta zincirini bozar. Terfisini falanca siyasinin etkisiyle alan bir subay, ya da astsubay artık komutanını dinlemez hale gelebilir. FETÖ olayında bunlar yaşandı… Yaşandı ama ders alınmıyor. Hatalar bilinerek tekrarlanıyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU