Boris Johnson kamu fonundan yararlanan eski modelle ilişkisi olduğunu reddetmekten yine kaçındı

İşçi Partisi kamu fonlarının kötüye kullanımına dair soruşturma başlatılması gerektiğini belirtirken Başbakan Johnson, Arcuri'yle olan bağları hakkında 6 kez tekrarlanan soruya cevap vermedi

(AFP)

Boris Johnson, Londra belediye başkanıyken yurt dışı ticaret gezilerinde ayrıcalıklı bir yer verilen genç iş kadınıyla olan ilişkisi hakkındaki soruları cevaplamayı reddetti.

Eski model, daha sonra da iş kadını olan Jennifer Arcuri'ye sağlanan erişimle ve buna ek olarak 126 bin sterlinlik (yaklaşık 900 bin TL) kamu fonu harcamasıyla ilgili iddialar, başbakanı Birleşmiş Milletler'e ziyaretinde de takip edebilir.

The Sunday Times'ta yayımlanan bir habere göre Arcuri'nin Doğu Londra, Shoreditch'teki dairesini düzenli olarak ziyaret eden Johnson, kadının yeni kurulan şirketini tanıtan çok sayıda etkinliğe de katıldı.

Ancak başbakan, New York'a uçarken tartışmalı iddialara dair 6 kez soru soran muhabirlere aynı yanıtı verdi:

BM'de yapacaklarımız hakkında konuşmak için buradayım.

Johnson, herhangi bir çıkar çatışmasını reddedip reddetmediği hakkında konuşmadı, konuyu açıklığa kavuşturmak için soruşturma gerekip gerekmediği meselesinden sıyrıldı ve Arcuri'yle sevgili olup olmadıklarına dair hiçbir şey söylemedi.

Öte yandan İşçi Partisi, kamu fonlarının kötüye kullanılması ihtimaline karşın soruşturma başlatılmasını talep etti ve suçlu bulunduğu takdirde Johnson'un istifa etmesi gerektiğini belirtti.

The Sunday Times, çıkar çatışması esnasında  20'li yaşlarının sonunda olan Arcuri'nin, Johnson'ı “en iyi arkadaşlarından biri” diye tanımladığını yazdı.

Habere göre veriler, o dönem Londra belediye başkanı olan Johnson'ın sorumluluğu altındaki bir organizasyonun, 2013'te Arcuri'nin yeni kurduğu şirkete 10 bin sterlinlik (yaklaşık 70 bin TL) sponsorluk parası gönderdiğini gösteriyor.

ABD vatandaşı olan Arcuri'ye yabancı girişimcileri Britanya'da iş kurmaya teşvik etme programı kapsamında 2014'de 15 bin sterlinlik (yaklaşık 105 bin TL) ve 2018'de de 100 bin sterlinlik (yaklaşık 710 bin TL) devlet yardımı verildi.

Habere göre Arcuri'ye ayrıca, Johnson liderliğindeki yurt dışı ticaret görevlerine katılma hususunda da imtiyaz gösterildi.

Arcuri'nin şirketinin, sadece bir yılda katıldığı üç ticaret gezisi için gerekli hiçbir kıstası karşılamadığı öne sürüldü.

İddialara göre kadının gezilerden ikisine katılmasına izin vermeyen ilk kararlar, Johnson ve belediye ofisindeki ekibinin müdahaleleriyle değiştirildi.

Bir iç yazışma e-postasının, Arcuri'nin dönemin belediye başkanıyla konuyu tartıştıktan sonra New York ticaret heyetine nasıl girebildiğini gösterdiği ve Johnson'ın Arcuri'nin katılımından memnun olacağını söylediği iddia ediliyor.

Belediye başkanı olarak Johnson, Büyük Londra İdaresi'nin “kamu görevleriyle alakalı tüm şahsi çıkarları açıklama ve ortaya çıkabilecek herhangi bir uyuşmazlığı halkın çıkarlarını koruyacak şekilde çözecek adımlar atma” kuralına uymak zorundaydı.

Ayrıca arkadaşlarına usulsüz yararlar sağlaması da yasaktı.

Başbakanlık ofisi iddialar hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU