Mısır'da Sisi karşıtı eylemlere katılan yüzlerce kişi gözaltında

Mısırlı insan hakları avukatları, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi karşıtı eylemlere katılan yüzlerce kişinin gözaltına alındığını açıkladı

Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda 21 Eylül'de yapılan gösteriye katılanlar Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin istifasını talep etti / Fotoğraf: AFP

 

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin istifası talebiyle geçen cuma başlayan ve hafta sonu devam eden eylemlere yüzlerce kişi katılmıştı.

Başkent Kahire ve diğer kentlerde yapılan eylemler güvenlik güçleri tarafından hızla bastırılmıştı.

'En az 400 kişi gözaltında'

Mısırlı avukat Malik Adli ve Halid el Masri, Kahire ve diğer kentlerde gözaltına alınanların sayısının en az 400 olduğunu söyledi.

El Masri, ülkede yasa dışı ilan edilen İhvan’ın faaliyetlerine katıldıkları ve yalan haberleri dolaşıma soktukları suçlamasıyla savcılığın en az 220 kişinin ifadesini aldığını söyledi.

Arap İnsan Hakları Enformasyon Ağı Direktörü Gamal Eid de sayının 400'ün üzerinde olduğunu söyledi.

Daha önce Mısır Haklar ve Özgürlükler Komisyonu Direktörü Muhammed Lutfi, çoğu Kahire'de olmak üzere, yaşları 18 ile 41 arasında değişen 373 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters'e konuşan görgü tanıkları Kahire'de sivil polislerin insanları durdurup sosyal medya paylaşımlarını kontrol ettiğini söyledi.

Sisi dönemi süresince hükümet karşıtı eylemler oldukça nadir zira ülkede gösteri yasağı yürülükte. 

Sürgünde olan Mısırlı iş adamı Muhammed Ali, eylül ayının başından beri sosyal medya üzerinden Sisi yönetiminin 'yolsuzluklarına' karşı halkı sokağa davet ediyordu.

Eski bir general olan Sisi, 2013'te eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi aylar süren protestoların ardından ordu darbesi yaparak devirmişti. 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU