BM'de Hindistan - Pakistan tartışması: Nükleer silah sahibi komşular, Keşmir konusunu New York’a taşıyor

Trump, pazar günü Teksas'ta Modi’yle bir mitinge katıldı; Hindistan başbakanı, mitingde Keşmir sorununu başarıyla geçiştirdi

Narendra Modi, bu yerel diplomatik çekişmeyi önemsiz göstermeye hevesli olabilir ama Pakistanlı mevkidaşı İmran Han onun kadar suskun kalmayacak (Reuters)

Hükümet yetkilileri, gelecek hafta BM Genel Kurulu'nda yapılacak görüşmelerde Hindistan'ın Keşmir'deki tehlikeli durumla ilgili herhangi bir tartışmaya girmeyi reddedeceğini söylüyor.

Bu sırada Pakistan'sa konuyu her fırsatta, en önemlisi de Başbakan İmran Han'ın cuma günü dünya liderlerine hitaben yapacağı konuşma sırasında gündeme getirmeye öncelik verecek.

Keşmir'in iki komşuyu diplomatik çatışma rotasına sokması ve ortada sıkışıp kalmamak için ortak müttefiklerini hassas bir denge kurmaya zorlaması BM'de ilk defa yaşanmıyor.

Han'ın konuşma sırası tesadüfen Hint mevkidaşı Narendra Modi'den hemen sonra gerçekleşecek şekilde planlandı.

Pakistanlı yetkililere göre, Han konuşmasında Modi'yi bir kısmı Hindistan yönetiminde bulunan ama çoğunluğu Müslüman olan Keşmir'deki göstericilere yönelik Hint devletini "terörizme" başvurmakla suçlayacak.

Bir zamanlar krallık olan Keşmir bölgesi şimdi Hindistan, Pakistan ve daha az miktarda Çin arasında bölünmüş durumda ama hem Delhi hem de İslamabad bölgenin tamamı üzerinde hak talep ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Modi yönetiminin, Keşmir'in anayasal güvence altındaki özerkliğini kaldırdığını ve eyalet statüsünden düşürdüğünü duyurduğu 5 Ağustos'tan bu yana Keşmir'in Hindistan idaresindeki kısmı sıkı bir tecrit altında.

Duyurudan bu yana huzursuzluklar yaşansa da yabancı medyaya yönelik sıkı kısıtlamalar, günlük sokağa çıkma yasakları ve internet ve cep telefonu yasağı çatışmaların yayılmasını önlüyor.

Muhabirler halktan kimselere ulaşabildiklerinde, bu kişiler güvenlik güçlerinin sorumlu olduğu yaygın şiddet ve işkence olaylarından bahsetti. Hindistan hükümeti, herhangi bir orantısız güç kullanımını reddetti ve paramiliterlere yönelik tüm suçlamaların etraflıca soruşturulduğunu söyledi.

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, Pakistan başbakanının cuma günkü genel kurul konuşması sırasında uluslararası toplumu “zorla” sıkıştıracağını söyledi.

Pakistan idaresindeki Azad Keşmir'in başkanı Serdar Mesud Han, The Guardian'a yaptığı açıklamada Han'ın “Keşmir’de devam eden acımasızlıkları ve bir soykırımı önlemek için uluslararası toplumun sorumluluğunu vurgulayacağını" söyledi.

Bununla birlikte Hindistan, Keşmir’in kendine ait parçasında ne yapacağının kendi iç meselesi olduğunda ve BM sahnesinde tartışmaya kapalı olduğunda ısrarcı.

Dışişleri Bakanı Vijay Gokhale Delhi'de gerçekleşen basın toplantısında, BM Genel Kurulu'nun Modi için Hindistan'ın “küresel rolü ve küresel beklentileri” hakkında konuşma fırsatı olduğunu söyledi.

Başbakan için elbette yoğun bir hafta planlandı. Gelecek haftaki programı dahilinde 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin ilerlemesini gözden geçiren bir dizi etkinliğe katılmasının yanı sıra pazartesi günü başlayacak 2019 İklim Eylem Zirvesi'nde de bir konuşma yapması bekleniyor.

 

 

Bill ve Melinda Gates Vakfı'nın düzenleyeceği bir etkinlikte ülke çapında tuvaletler yapan Swachch Bharat kampanyası nedeniyle Modi'ye 2019 “Küresel Bekçi Ödülü” takdim edilecek.

Modi Gandhi'nin mirası konusunda özel bir etkinlik de düzenleyecek. Hindistan, bu yıl 2 Ekim'de Mahatma Gandhi'nin doğumunun 150. yıldönümünü kutluyor.

Ve çarşamba günkü Bloomberg Küresel İş Forumu'nda Michael Bloomberg tarafından yönetilecek soru cevap oturumuna katılarak açılış konuşmacısı olacak.

Gokhalde Keşmir'e dairse “bu konuda tartışma olmayacak ve bu konuyu tartışmayacağız” ifadelerini kullandı.

Eğer Pakistan başbakanı konuşmasında bu sorun üzerinde durmak istiyorsa buyursun. Bizim başbakanımız, BM Genel Kurulunun üst düzey kesiminin odaklanması gerekene odaklanacak… kalkınma, güvenlik, barış ve diğer ülkelerin beklentileri ve istekleri için neler yaptığımıza...

Hindistan, küresel sahnede Keşmir'in konuşulmasının önüne geçmek istiyor olabilir ama hafta boyunca Modi ve Trump'ın katılması beklenen birtakım etkinlikte bunu yapmak, söylemekten zor olacak.

Hindistan, Keşmir sorunu hakkında sadece doğrudan İslamabad'la görüşmekte ısrarcı olsa da Trump, son aylarda birkaç kez Keşmir üzerindeki gerginliği azaltmak için Hindistan ve Pakistan'a “arabuluculuk yapmayı” ya da “yardım etmeyi” teklif etti.

Pazar günü, Modi, Amerika’da yaşayan yaklaşık 4 milyon kişilik Hint diasporasının bir kısmı için Teksas’ta düzenlenen bir etkinlikle ABD ziyaretine başladı.

Hindistan başbakanı kalabalığa şöyle seslendi:

Arkadaşlar, size söylediğim gibi, birkaç kez buluştuk ve (Trump) her zamanki gibiydi: Sıcak, arkadaş canlısı, erişilebilir, enerjik ve nüktedan. Hindistan'ın Beyaz Saray'da gerçek bir dostu var. 

Daha sonra Trump sahneye çıkarak şu ifadeleri kullandı: 

Sizin (Hindistan'ın) hiçbir zaman Başkan Donald Trump'tan daha iyi bir başkan arkadaşı olmadı. Başbakan Modi'nin önderliğinde, dünya güçlü ve egemen bir Hindistan cumhuriyetine tanıklık ediyor. (...) Hindistan'ın burada, Lone Star Eyaleti'nde artan yatırımlarını memnuniyetle karşılıyoruz. Dünyanın dört bir yanından milletler Birleşik Devletler'de yatırım yapıyor çünkü dünyadaki en iyi ekonomiye ve en iyi işçilere sahip olduğumuzu biliyorlar. Herkese teşekkür etmek istiyoruz. Hindistan ABD'ye hiç bugün olduğu kadar yatırım yapmadı ve ben bunun karşılıklı olduğunu söylemek istiyorum çünkü biz de Hindistan’da aynı şeyi yapıyoruz.

Etkinlikte hiçbir soru alınmadı ve Keşmir meselesi gündeme getirilmedi.

Hindistan, haftanın geri kalanında bunu devam ettirebilmeyi umacak. Düzenlediği basın konferansında Gokhale'ye, “Neden Trump'ı (Keşmir konusunda) kamuya yapılan tüm bu açıklamaların aslında Hindistan'ın çıkarına olmadığına ikna etmek bu kadar zor?” diye soruldu.

Dışişleri bakanı, bu soruya Modi'nin Hindistan'ın pozisyonunun ne olduğunu Trump'a “açıkça belirttiğini” söyleyerek cevap verdi. Gokhale, “Hindistan, bu konuda kimse için bir arabuluculuk rolü görmüyor” dedi. Yakında Trump'ın ilgilenip ilgilenmediğini öğreneceğiz.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU