Demirtaş'ın avukatı: Şüphelisi olmadığı dosyadan tutuklandı, savcı ve hakim hakkında suç duyurusunda bulunacağız

Selahattin Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Kahraman, Diyarbakır Barosu Adli Yardım Hizmet Binası'nda basın toplantısı düzenledi

Fotoğraf: AA

Edirne F Tipi Hapishanesi'nde tutuklu bulunan eski Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın avukatları basın toplantısı düzenledi.

Avukatlar, hakkında yeniden tutuklama kararı verilen Demirtaş'ın tutuklanmasını talep eden Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve kararı veren hakim hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada ayrıca, Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın şüphelisi olmadıkları bir dosya kapsamında tutuklandıkları ifade edildi.

"SEGBİS odasının hazırlanması istendi"

Avukat Mahsuni Kahraman yaptığı açıklamada, Demirtaş'ın tutuklu kaldığı sürenin hesaplanarak mahkumiyet kararından düşülmesinin beklendiği sırada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 20 Eylül 2019'da Edirne'yi arayarak, SEGBİS odasının hazırlanmasını istediğini ifade ederken, şunları söyledi:

Hangi amaçla şifaen çağrıldığını öğrenmek üzere SEGBİS odasına çıkan müvekkil, savcının 6-8 Ekim olayları ve suç isnatları nedeniyle şüpheli olarak ifadesini almak istediğini öğrenmiştir. Sayın Demirtaş, suçlamaların kapsamı, cezaevinde oluşu, telefon ile çağrılmış olması ve avukatlarının hazır olmaması gerekçesi ile daha sonra ve bizzat Ankara Cumhuriyet Başsavcılığında beyanda bulunacağını belirtmiştir. Bunun üzerine ifade alma işlemine son verilmiştir.

"Tutuklayacak hakim arayışına girildi"

Kahraman, Demirtaş'ı tutuklayacak hakim arandığını da iddia ederek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

Aynı gün öğleden sonra ve yine telefonla Sayın Demirtaş’ın tutuklamaya sevk edildiği, Edirne Cezaevine ve biz Avukatlarına bildirilmiştir. Tutuklamaya sevk edilen ve Edirne Cezaevinde SEGBİS odasında tek başına hazır edilen müvekkil, burada beklediği sırada,  Ankara Adliyesi koridorlarında Sayın Demirtaş’ı sorgulayacak ve tutuklayacak hakim arayışına girilmiştir. Öyle ki, günün Nöbetçi Hakimliği, 6. Sulh Ceza Hakimliği olmasına rağmen, ne hikmetse 1. Sulh Ceza Hakimliğine sorgu yaptırılarak müvekkil tutuklattırılmıştır.  Ankara Cumhuriyet Başsavcısının ve Başsavcı Vekillerinin de, adeta hükümet komiseri gibi, müvekkilin tutuklanmasına karar verildiği ana kadar Adliyede nöbet tuttuğunu da not etmek isteriz. 

Sayın Demirtaş, 4 Kasım 2016 tarihinde tutuklandığı, 2 Eylül 2019 tarihinde tahliye edildiği ve halen Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılaması süren bir suçtan dolayı yeniden tutuklanmıştır. Üstelik bu tutuklama kararı, süren mevcut dava dosyası üzerinden değil, şüphelisi olduğu iddia edilen başka bir soruşturma dosyası üzerinden verilmiştir. 

"Olmayan soruşturmadan tutuklandılar"

Avukat Kahraman, Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın, şüphelisi olmadığı bir dosyadan tutuklandıklarını da sözlerine ekleyerek, "Hakların tutuklama kararı verilen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2014/146757 soruşturma sayılı dosyanın şüphelisi bile değildirler. Tekrar etmekte ve vurgulamakta fayda var: Sayın Demirtaş ve Sayın Yüksekdağ, haklarında olmayan bir soruşturma üzerine tutuklanmışlardır." diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU