Boris Johnson: Aramco saldırısının ardında İran var, ABD’yle müdahaleye hazırız

Johnson İran’a karşı ABD liderliğindeki askeri bir müdahaleye Birleşik Krallık’ın destek verebileceğini belirtti

Johnson, New York’ta gerçekleşecek Birleşmiş Milletler Genel Kurul Toplantısı için ABD’ye hareket ederken uçakta açıklamalarda bulundu (AFP)

Boris Johnson, Suudi Arabistan’ın ulusal petrol ve doğalgaz şirketi Aramco’ya yapılan saldırıdan İran’ı sorumlu tutarak, Donald Trump’ın Suudi Arabistan’a sunacağı askeri yardıma katılmaya hazır olduğunu belirtti.

Birleşik Krallık Başbakanı, Suudi Arabistan’ın petrol üretiminin yarısını etkileyen yıkıcı saldırının ardında Tahran’ın olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu ifade ederek olası bir savaşa dair endişeleri artırdı.

Johnson, saldırının gerçekleştiği alandan çekilen fotoğrafların İran’ın seyir füzelerinin kalıntılarını göstermesinin, saldırının sorumlusunun Yemen’deki Husilerin olduğu iddiasını “mantıksız” bir hale getirdiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Boris Johnson saldırıya verilecek yanıt konusunda henüz karar vermediğini belirtti ve Amerika’nın Suudi Krallığı’nı daha fazla koruma yönünde sunduğu öneriye işaret etti.

Yaptığı açıklamada Johnson, “Suudiler veya Amerikalılar tarafından bir rol üstlenmemiz istenirse nasıl faydalı olabileceğimize dair düşüneceğiz, konuyu çok yakından ve kesin biçimde izleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

New York’ta gerçekleşecek Birleşmiş Milletler Genel Kurul Toplantısı için ABD’ye hareket ederken uçakta konuşan Johnson, “Birleşik Krallık, çok yüksek bir ihtimalle, Aramco saldırılarından İran’ı sorumlu tutuyor. (...) İran’ın hem insansız hava araçlarının hem de seyir füzelerinin kullanımından gerçekten sorumlu olmasının kuvvetle muhtemel olduğunu düşünüyoruz. (...) Buradaki zorluk, önümüzdeki yolda, küresel bir tepkiyi nasıl organize edeceğimiz konusu ve bu tepkiyi oluşturmak için Amerikalı ve Avrupalı dostlarımızla birlikte çalışacağız” dedi.

Boris Johnson, Riyad’a sunulacak askeri bir yardımın ihtimal dahilinde olmasına rağmen verilecek tepkinin Körfez bölgesindeki tansiyonu düşürmeyi hedeflediğinin altını çizdi. Birleşik Krallık Başbakanı amacının Suudi Arabistan’da gerçekleşenlere dair gösterilecek tepkide tüm dünyayı bir araya getirmek olduğunu belirtti.

Ajanslardan yararlanılmıştır

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU