Kılıçdaroğlu: Selahattin Demirtaş’ın tahliye edilmesi gerekirken iktidarın talebi üzerine tekrar tutuklanması bir hukuk faciasıdır

CHP lideri: İktidar “Biz yönetemiyoruz, seçime gitmek zorundayız” diyecek

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tahliye edilmesi beklenirken "6-7-8 Ekim olaylarına ilişkin" soruşturma kapsamında tekrar tutuklama verilen eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında konuştu. Demirtaş’ın siyasal iktidarın talebiyle tekrar tutuklandığı görüşünü dile getiren CHP lideri, durumu bir hukuk faciası olarak niteledi.

Partisinin 31 Mart'ın ardından erken seçimi doğru bulmadıklarını açıkladığını tekrar hatırlatan CHP lideri, Cumhuriyet’e verdiği söyleşide iktidar için şu yorumu yaptı:

Pek çok konuda Türkiye’yi yönetemedikleri gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kalacaklar. Dolayısıyla “Biz yönetemiyoruz, seçime gitmek zorundayız” diyeceklerdir.

"FETÖ borsasının iki ayağı var”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kılıçdaroğlu, FETÖ borsasıyla ilgili olarak şunları söyledi:

FETÖ borsasının iki ayağı var. Birinci ayağı FETÖ’yle ilişkili pek çok işadamının, sermaye grubunun mallarına el konulmasıyla ilgili. Mallarına el konulanların bir kısmı yurtdışına kaçtı, bir kısmı tutuklandı ve hapise atıldı. Bazı FETÖ’cülere ise dokunulmadı. Bu süreçte el konulan malların bir kısmı da pazarlandı. TMSF aracılığıyla satış yapılırken, mal varlık larının listesini eline alıp iş dünyasını gezen bir sürü aracı insan vardı. “Bana şu kadar para verirseniz, bu malları size şu fiyattan satarım” diyenler vardı. Bunların içinden o mal varlıklarını alanlar da oldu, “Hayır, biz almıyoruz” diyenler de oldu. Çok uygun koşullar olmasına rağmen “İleride başımız belaya girer” deyip almayanlar da oldu. Bu malların, bazı isimler aracılığıyla pazarlanması, pazarlanmasına göz yumulması FETÖ borsasının bir ayağı.

“Fettah Tamince’de bu kriterlerin hepsi vardı”

FETÖ borsasının bir diğer ayağı ise AK Parti içinden destek bulanların FETÖ yargılamalarından kurtulması ya da emsallerine göre çok az ceza alması. Onların mal varlıklarına da dokunulmadı. Bu bağlamda öne çıkan en önemli isim Fettah Tamince. Çünkü soruşturma açılırken aranan bazı temel kurallar vardı. Örneğin “17-25 Aralık’tan sonra da FETÖ ile ilişkisi sürüyor olmak, FETÖ liderinin bulunduğu Pensilvanya’ya gitmiş olmak, Bank Asya’ya para yatırmış olmak” gibi... Fettah Tamince’de bu kriterlerin neredeyse tümü vardı. 17-25’ten sonra Pensilvanya’ya gitti. 17-25’ten sonra Zaman gazetesinin hisselerini aldı. Buna dokunulmuyordu. Tam tersine AK Parti’nin protokol listesinde oturuyordu. Ben bunu söyleyip fotoğrafını gösterdiğim zaman önce bir sessizlik oldu.

Ana muhalefet lider, Demirtaş’ın tekrar tutuklanmasıyla ilgili olarak "Türkiye’de adaletin olmadığını, siyasal baskıların yargıçlar üzerinde de sürdürüldüğünü herkes biliyor. Selahattin Demirtaş’ın tahliye edilmesi gerekirken siyasal iktidarın talebi üzerine tekrar tutuklanması aslında bir hukuk faciasıdır” yorumunu yaptı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU