Eski AK Partili vekil Ocaktan: Haber özgürlüğünün ve eleştirel düşüncenin önünün açılması sanıldığı kadar kolay olmayacak

Mehmet Ocaktan: basın özgürlüğü ve eleştirel düşünceye getirilen sınırlandırmaları tartışmak insana gerçekten acı veriyor

Fotoğraf: Twitter

AK Parti tarafından hazırlanan yargı paketinde Avrupa Birliği'nin uzun süredir değiştirilmesini istediği Terörle Mücadele Kanunu’nun “propaganda” başlıklı 7. maddesine, “Haber ve eleştirinin suç oluşturmadığı” düzenlemesi ekleniyor ancak neyin haber, neyin eleştiri olduğuna mahkemeler karar verecek.

Eski AK Parti milletvekili ve Karar gazetesi yazarı Mehmet Ocaktan da bugünkü köşe yazısında mahkemenin haber ve eleştiri ölçütlerini belirleyeceğini belirterek "Yani haber özgürlüğünün ve eleştirel düşüncenin önünün açılması sanıldığı kadar kolay olmayacak. Ama neyse bu da bir şeydir…” yorumunu yaptı.

“Hâlâ haber özgürlüğünü tartışıyoruz ne acı” başlıklı yazısında AK Parti’nin iktidara geldiğinde devletin vesayetçi genlerine karşı reformist adımlar attığını söyleyen Ocaktan, bu tavrın ilerleyen zamanda değiştiğini belirtti:

Ama sonunda AK Parti de giderek özgürlükçü reflekslerini kaybederek, “devletin manevi şahsiyeti”ni ve bekasını korumak için basın özgürlüğünün ve eleştirel düşüncenin önündeki barikatları yükseltmeyi tercih etti. Yani bahar havası kısa sürdü ve biz yine yasakçı geleneklerimize geri döndük.

Ocaktan, yargı paketiyle ilgili olarak ayrıca şu yorumu yaptı:

Maalesef işin en vahim tarafı, bizzat AK Parti iktidarı tarafından özgürlükler konusunda bunca mesafe alınmasına rağmen, bu alandaki kazanımları sıfırlayıp yeniden başa dönerek basın özgürlüğü ve eleştirel düşünceye getirilen sınırlandırmaları tartışmak insana gerçekten acı veriyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU