ABD Başkanı Donald Trump koltuğunu nasıl koruyor? En büyük kozu ekonomi mi?

İstanbul Aydın Üniversitesi Ekonomi ve Finans Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sedat Aybar, her türlü olumsuzluğa karşın Trump'ın görevine devam etmesini değerlendirdi

ABD Başkanı Donald Trump önümüzdeki dönemde de görevine devam etmek istiyor

Kimi zaman diplomasi kurallarını hiçe sayıp, etik tanımayan davranışlarda bulunuyor. Dünyanın "süper gücü" olarak bilinen ABD'yi, adeta Twitter'dan yönetip sürekli çelişkili ifadeler kullanıyor.

Kimi zaman muhabirlerle, kimi zaman da ülkenin önde gelenleriyle kavga ediyor. Azledilmesi bile gündeme geliyor.

Ancak tüm yaşananlar, Trump'ı koltuğundan etmeye yetmiyor. Tam da bu noktada "Neden?" sorusu akla geliyor. Donald Trump'ın "America First (Önce Amerika)" yaklaşımı, başarılı oldu mu? ABD Başkanı'nın koltuğunu korumasındaki en büyük pay ne?  

Independent Türkçe'ye konuşan İstanbul Aydın Üniversitesi Ekonomi ve Finans Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sedat Aybar'a göre, ülkesinin en zengin iş insanları arasında yer alan Donald Trump, göreve geldiğinden bu yana ülke ekonomisi çalkantılı dönemler yaşasa da, ABD Başkanı'nın hamleleri ve ekonomik göstergeler, başarısız olduğunu göstermiyor.

"Amerikan Başkanı Donald Trump, "America First (Önce Amerika)" sloganıyla idareyi ele aldıktan sonra ABD'nin dünya ile kurduğu ilişkisini değiştirme siyasetini uygulamaya başladı. Daha önceki durumun ABD aleyhine bir durum yarattığı anlayışıyla bir yerde iktisadi korumacılığa benzeten politikalar takip etmeye başladı. Özellikle Çin'in, ABD'nin üzerinden haksız kazançlar elde ettiğini, savunma harcamaları başta olmak üzere dünyanın geri kalanının da ABD'nin sağladığı güvenlikten bedava yararlandığı ve bu durumun artık böyle devam edemeyeceğini söylemeye başladı. Trump'ın bu davranışı oldukça ses getirdi." 
 


"Trump, Amerikan tarihinin en büyük vergi indirimini sağladı, destek gördü"

Aybar'a göre, Trump'ın koltuğunu koruyabilmesinin en büyük sebebi ekonomi. ABD Başkanı pek çok yönden eleştirilse de, ülke ekonomisindeki gidişat, onun başarısız olduğunu göstermiyor. Aybar, ABD Başkanı'nın uygulamaya koyduğu vergi indirimlerinin de koltuğunu korumasında önemli olduğuna değiniyor:

"Trump bir yandan yurtdışındaki Amerikan firmalarını ABD'ye geri çağırırken, bir yandan da bazı teşvikleri devreye soktu. Bunların başında vergilerde indirim yapmak geliyordu. Amerikan tarihinde bugüne dek olmadığı kadar büyük oranda vergi indirimi getirdi. Bu hareketi, destek gördü."


"Son 50 küsur yıldır ilk kez satın alma gücü artmış olsa da, politikaların sürdürülebilirliği önemli"

Prof. Dr. Sedat Aybar, Donald Trump'ın, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşını da lehine çevirdiğini düşünse de, ekonomi politikalarının "sürdürülebilir" olmasının önemine dikkat çekiyor:

"Vergi indirim sonrasında Çin başta olmak üzere dünyadan yapılan bazı ithal mallara gümrük uygulaması aracılığıyla 'ticaret savaşı' başlattı. Bunların sonucunda Amerikan ekonomisi daha hızlı bir büyüme eğilimi yakaladı. İşsizlik azaldı. Özellikle siyahlar ve Hispaniklerarasındaki işsizlik daha fazla azaldı. Daha önemlisi son 50 küsur yıldır, ilk kez çalışanların satın alma gücü arttı. Bütün bunları, Trump'ın ekonomik başarısı olarak görebiliriz. Ancak finansallaşmış kapitalist küreselleşmenin hala güçlü bir şekilde sürdüğü bir dünyada, bu politikaların sürdürülebilmesi son derece güç olduğunu, bunun bir sınırı olduğunu da vurgulamak gerekli."

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU