Yemenliler BM binası önünde protesto gösterisi düzenledi

Yemenli yüzlerce gösterici, BM’nin Cenevre’deki binası önünde toplanarak, Husi milislerin ihlallerini kınadı. Uluslararası toplumdan destek isteyen Yemenliler, Husilerin terör grubu olarak tanınması çağrısı da yaptı

Fotoğraf: Şarkul Avsat

Yüzlerce Yemenli gösterici, Husi milislerin saldırılarını ve insan hakları ihlallerini Cenevre’deki Birleşmiş Milletler binasının önünde protesto etti.

Uluslararası toplumun sessizliğine dikkati çeken Yemenliler, milislerin kasıtlı olarak öldürme ve işkence eylemleri düzenlediğini ve tarihi binaları yıktığını ileri sürdü. Yemenli protestocular, Husilerin ihlallerinin yalnızca eğitim kurumları ve okulları etkilemediğini, onlarca kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirtti. Göstericiler, basın özgürlüğünün de ihlal edildiğine dikkat çekti.

Husi milisler uluslararası topluğumun yumuşaklığını kullanıyor

Şarkul Avsat’tan Muhammed Alayed’in haberine göre, insan hakları kuruluşlarının desteklediği 250 kişilik gösterici grubu, Husi milislerin Yemen halkına karşı işlediği suçları ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ile İnsan Hakları Konseyi’nin sessizliğini kınadı.

Eylemciler, BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths’in suskun kalmasını da eleştirirken, Husi milislerin uluslararası toplumun yumuşaklığından yararlanarak, ihlallerini ve sabotaj eylemlerini sürdürdüğünü ifade etti. Eylemciler, ayrıca uluslararası topluma da Yemen’i milislerin ellerinden kurtarma ve Yemen halkının acılarını sona erdirme çağrısında bulundu.

‘Husilerin IŞİD’den farkı yok

Göstericiler, IŞİD’den farkı olmadığını savundukları Husi milislerin terör grubu olarak nitelendirilmesini istedi.

Husilerin işlediği suçların ve insan hakları ihlallerinin incelenmesi gerektiğini söyleyen protestocular, Husiler ve terör örgütleri arasındaki ilişkiyi anlatan ‘bir paranın iki yüzü’ başlıklı broşürler dağıttı. Eylemciler, ayrıca IŞİD, El Kaide, Hizbullah ve Husi stratejileri arasındaki ideolojik yakınlıklara da değindi.

Uluslararası Yemen Toplulukları Birliği (GUYC) Başkanı Dr. Hayef Halid Rabi, BM’yi yaşanan insan haklarını ele almaya, Husileri bir terör grubu olarak tanımaya çağırdı. Halid Rabi ise, uluslararası topluma Husilere silahlarını teslim etmesi ve insan hakları ihlallerini durdurması için baskı yapması çağrısında bulundu.

Arapça, Fransızca ve İngilizce sloganlar atan Yemenliler, uluslararası toplumun işlenen soykırıma karşı kayıtsızlığını ve suskunluğunu protesto etti. Göstericiler, BMGK ve İnsan Hakları Konseyi’ni de İran yanlısı milislerin karşısında durarak, Husilerin suçlarını kınamaya çağırdı.

Yemen’de de gösteriler düzenlendi

Uluslararası Yemen Toplulukları Birliği (GUYC) ve müttefik insan hakları örgütleri de Husi darbesinin yıldönümü olan 21 Eylül’de Yemen’de barış amacıyla protesto ve dayanışma gösterisi düzenledi.

Husi milisler, 21 Eylül 2014’te Yemen hükümetinin petrol türevlerine desteğini kaldırması kararına karşı protesto hareketi başlatmış, daha sonra gösteriler Husiler, Ali Abdullah Salih güçleri ve Yemen Islah Partisi arasında çatışmalara dönüşmüştü.
 

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU