Trump'ın 'duvar' politikasında dünden bugüne: Meğer eskiden 'Duvarlar sizi durdurmasın" görüşündeymiş

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2004 yılındaki konuşması ortaya çıktı: Önünüzde betondan bir duvar varsa içinden geçin, üstünden geçin, etrafından dolanın ama o duvarın diğer tarafına geçin

Donald Trump’ın dinleyicilerine, hedeflerine ulaşmak için duvarların onları durdurmasına izin vermemelerini tavsiye ettiği bir video ortaya çıktı.

2004 yılında New York’taki Wagner Üniversitesi’ndeki mezuniyet töreninde öğrencilere seslenen Trump, “Asla ama asla pes etmeyin. Pes etmeyin. Bunun olmasına izin vermeyin” diyor.

Trump, “Eğer önünüzde betondan bir duvar varsa içinden geçin, üstünden geçin, etrafından dolanın. Ama o duvarın diğer tarafına geçin” ifadelerini kullanıyor.

Trump’ın fahri doktora ünvanı aldığı törendeki konuşmanın görüntüleri ilk olarak haber programı The Daily Show tarafından Twitter’da yayınlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump’ın “duvarları aşın” yönündeki bu tavsiyesi, yasa dışı göçmenleri durdurmak için ABD-Meksika sınırına inşa etmek için direndiği duvar konusunda büyük tezatlık gösteriyor.

Trump Pazar günü attığı bir Tweet ile şunları söylemişti: “(Demokratların) bir duvar inşa etmeyi istememelerinin tek nedeni duvarların işe yaramasıdır! Sınırlarımızdaki yasa dışı geçişlerin yüzde 99’u duracak, ülkemizdeki suç oranı düşecek, bir yılda milyarlarca dolar tasarruf edeceğiz! Düzgün bir şekilde planlanmış ve inşa edilmiş bir duvar bir yıl içinde kendi masrafını defalarca çıkaracak!”

Trump’ın Kongre’den duvar için 5.7 milyar dolarlık kaynak isteme konusundaki kararlılığı ABD hükümetinin bir kısmının kapanmasıyla sonuçlanmıştı. Ülkede bu konuda yaşanan kriz 20. gününe girdi.

Kongre’deki Demokratlar sınıra inşa edilecek bir duvarı ahlak dışı ve etkisiz olarak görüyor ve duvar inşaası için kaynak sağlanmasını reddediyor.

 



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

The Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU