Bölgeye asker gönderme kararına Ruhani’den yanıt: ABD ve İsrail, Körfez’den uzak dursun

Tüm komşularına dost eli uzattıklarını belirten İran lideri, “yabancı güçlere” seslenirken de “Gerçekten barış ve güvenliğin peşindeyseniz çok tehlikeli silahlar göndermeyin, bölgemizi silah yarışının yapıldığı bir yere çevirmeyin” dedi

Hasan Ruhani, İran-Irak Savaşı'nın 39. yıl dönümü için düzenlenen geçiş töreninde bölgede yaşanan son gelişmelere değindi (AP)

ABD’nin Saudi Aramco’ya ait petrol tesislerine düzenlenen saldırı sonrası Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ilave asker gönderme kararı İran’da sert karşılık buldu.

22 Eylül 1980-20 Ağustos 1988 tarihlerinde yaşanan İran-Irak Savaşı'nın başlangıcının 39. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen geçit töreninde konuşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yabancı güçlere "bölgeden uzak durun" mesajı verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“ABD ve İsrail rejimi, Ortadoğu’daki halkların arasına ihtilaf sokmaya çalışıyor” diyen Ruhani, “ABD öncülüğündeki hegemonyacı güçler her zaman güvensizlik, sefalet ve sorun yaratma, bölgedeki ülkelerin menfaatlerini yağmalama amacının peşinden koşmuştur” diye konuştu.

İran’ın Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı’nın güvenliğine büyük önem verdiğini belirten Ruhani, “Dünyaya, yabancı güçlerin varlığının uluslararası su yollarının yanı sıra deniz taşımacılığı, petrol ve enerji güvenliği için de sorun yarattığını duyuruyoruz” dedi.

Ülkesinin izlediği istikametin, bölgedeki devletlerle koalisyon ve birliğe dair bir yol olduğunu ifade eden İran lideri, “Tüm komşularımıza dost eli uzatıyoruz ve onların geçmiş hatalarını affediyoruz” diye ekledi.

“Varlıkları bu bölge için meşakkat ve felaket oldu”

Ruhani, “İran’ın düşmanlarına” hitaben konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

Bölgede yaşanan hadiseleri İran’la ilişkilendirmek isteyenlerin (yalanları) maskesi ortaya çıkacaktır, tıpkı daha önceki yalanlarının ortaya çıkması gibi (…) Şayet gerçekten de barış ve güvenliğin peşindelerse bölgeye çok tehlikeli silahlar göndermesinler, bölgemizi silah deposuna ve silah yarışının yapıldığı bir yere çevirmesinler. Bu bölge için gerçekten güvenlik istiyorlarsa kendilerini buradan uzak tutsunlar. Çünkü onların hepsinin varlığı bölge için meşakkat ve felaket oldu.

Ruhani’nin bu açıklamalarının öncesinde ABD’nin Körfez’e asker gönderme kararına sert tepki veren İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı Hüseyin Selami ise “her türlü senaryoya karşı hazırlıklı” olduklarını vurguladı.

Selami, ABD’nin asker gönderme kararına yönelik tepkisini, İran-Irak Savaşı anısına başkent Tahran'daki Kutsal Savunma Müzesi'nde yapılan fuarda dile getirdi.

Devrim Muhafızları: Savaş meydanına dönmek isteyen buyursun!

20 Haziran'da düşürülen "RQ-4A Global Hawk" dahil Britanya, İsrail ve ABD'ye ait 10 insansız hava aracının sergilendiği fuarda konuşan Selami, muhataplarına seslenirken “Umarım stratejik bir hata yapmazlar” dedi ve ABD’nin geçmişte İran’a karşı askeri “maceralarını” sıraladı.

Selami, “Kendi topraklarını savaş meydanına çevirmek isteyen kim varsa buyursun. İran topraklarına yayılacak hiçbir savaşa, hiçbir zaman izin vermeyeceğiz” dedi.

 

AFP.jpg
Hüseyin Selami, müzede İran'ın düşürdüğünü belirttiği hava araçlarını gezdi (AFP)

 

İranlı komutan, “ülkelerine saldıranların tam anlamıyla büyük bir yıkımla karşılaşacağı” tehdidinde bulunurken, ABD ya da Suudi Arabistan’dan gelecek herhangi bir misilleme saldırısının “topyekün bir savaşı” tetikleyeceğini söyledi.

Birliklerinin “savaş tatbikatı” yaptığını da kaydeden Selami, “Sınırlarımızı her kim geçerse onu vuracağız” diye ekledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul toplantısı için New York’a ulaşan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise paylaştığı bir tweet’te petrol tesislerine yönelik saldırıdan İran’ı sorumlu tutan Suudi Arabistan’ın kendisinin bile bu iddialara inanmadığını söylemişti.

 

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU