Trump, Netanyahu sonrasına mı hazırlanıyor?

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu özel temsilcisi Jason Greenblatt, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü, ABD'li temsilcinin Mavi Beyaz Partisi lideri Benny Gantz ile de bir araya gelmesi bekleniyor

Fotoğraf: Times of Israel

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu özel temsilcisi Jason Greenblatt, Washington yönetiminin Filistin-İsrail çekişmesine "çözüm bulmak" amacıyla hazırladığı ve "Yüzyılın Anlaşması" olarak isimlendirilen planı görüştü.

ABD'nin İsrail Büyükelçisi David Friedman ve İsrail'in ABD Büyükelçisi Ron Dermer'in de hazır bulunduğu görüşme Batı Kudüs'teki Başbakanlık konutunda yapıldı.

Greenblatt'ın İsrail'de 17 Eylül'deki erken genel seçimleri kazanan Mavi-Beyaz İttifakı'nın lideri Benny Gantz ile de görüşeceği belirtilerken, görüşmenin tarihi henüz netlik kazanmadı.

Greenblatt’ın hem Benny Gantz hem Netanyahu'ya ayrı vakit ayırması JTA (Jewish Telegraphic Agency) tarafından ABD Başkanı Donald Trump’ın kendisini Netanyahu’dan uzaklaştırması olarak yorumlandı. 

Geçtiğimiz salı günü olan seçimlerde Benny Gantz’ın Mavi Beyaz Partisi  Likud’dan çok az daha fazla oy alarak, İsrail Meclisi Knesset’te iki  fazla  ( 33-31) milletvekili çıkarmayı başarmıştı. 

Netanyahu, bu ayın başında yaptığı açıklamada, Başkan Trump'ın Yüzyılın Anlaşması planını İsrail'de 17 Eylül'de yapılan erken genel seçimlerden "hemen sonra" açıklayabileceğini söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump yönetiminin, İsrail'de salı günü yapılan erken genel seçimlerin ardından ülkede yeniden koalisyon krizi yaşanması nedeniyle söz konusu planın kamuoyuna açıklanmasını geciktirip geciktirmeyeceği ise henüz bilinmiyor.

İsrail'deki erken seçimlerde hem sağ, hem de sol partilerin oluşturduğu blok 120 sandalyeli mecliste koalisyon hükümetini kurabilmek için gerekli 61 milletvekiline ulaşamamıştı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, Netanyahu'nun partisi Likud'un başını çektiği sağ partilerden oluşan blok 55 milletvekilinde kalırken, Gantz'ın lideri olduğu Mavi-Beyaz ile sol partilerden oluşan blok ise meclise 44 sandalye gönderdi.

"Yüzyılın Anlaşması" planı

ABD Başkanı Trump'ın İsrail-Filistin meselesine "çözüm bulmak" amacıyla hazırladığı öne sürülen "Yüzyılın Anlaşması" planının detayları netleşmese de uluslararası basında buna ilişkin bazı bilgiler yer alıyor.

Haberlere göre, anlaşma, Kudüs'ün tamamının İsrail'e bırakılması ve Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin büyük bölümünün varlığını sürdürmesi gibi Filistinlilerin aleyhine maddeler içeriyor.

Planda, İsrail'in topraklarından sürdüğü 6 milyona yakın Filistinli mültecinin dönüş hakkına ise değinilmediği dile getiriliyor.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın "yüzyılın şamarı" olarak nitelendirdiği planın, bazı ekonomik yardımların dışında Filistin halkının lehine hiçbir şey içermediği ifade ediliyor.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU