ABD’den Suudi Arabistan ve BAE’ye asker gönderme kararı

Sevkiyatın “binleri bulmayacağını” belirten Esper ve Dunford, gidecek asker sayısı için “makul bir rakam” ifadesini kullandı. Diğer yetkililerse gönderilecek ekipmanlar arasında Patriot füze bataryaları ve geliştirilmiş radarların da olabileceğini söyledi

Kameraların karşısına gelen Esper ve Dunford, sevkiyatın ayrıntılarının gelecek hafta şekilleneceğini belirtti (Pentagon)

Donald Trump yönetimi, arkasında İran’ın olduğunu iddia ettikleri petrol tesislerine yönelik saldırı sonrası Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ilave birlik ve füze savunma sistemi ekipmanları gönderme kararı aldı.

Suudi Arabistan’da ulusal enerji devi Saudi Aramco’ya ait Abkayk ve Hurays petrol tesislerine düzenlenen ve sorumluluğunu Yemen’deki Husi isyancıların üstlendiği saldırılardan bir hafta sonra varılan kararı, cuma günü ABD yönetimi adına açıklama yapan Savunma Bakanı Mark Esper ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford duyurdu.

Esper’le birlikte Washington’da gazetecilerin karşısına geçen Dunford, sevkiyatla ilgili önümüzdeki günlerde daha fazla ayrıntının netleşeceğini kaydederken, açıklamada “savunma gereği” görevlendirilecek ve binlerce olmayacağı altı çizilen asker sayısı için “makul bir rakam” ifadesi tercih edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gönderilecek ilave birlik ve ekipmanın Suudi Arabistan’a alışılmadık hava saldırılarına karşı kendisini daha iyi koruma şansı sunacağını söyleyen Dunford, “Böylesi bir tehdide karşı savunma için tek bir sistem yeterli olamaz ancak katmanlı bir savunma sistemi, insansız hava araçları akınını ve İran’dan gelebilecek diğer saldırıları azaltabilir” dedi.

Tahran yönetiminin herhangi bir müdahalesinin olmadığını öne sürdüğü saldırı sonrası “tüm okların” İran’ı işaret ettiğini savunan Esper, aldıkları kararın atılan "ilk adım" olduğunu vurguladı.

ABD yönetimi soruşturmanın sürdüğünde ısrar ederek İran’ı suçladığı saldırılara dair henüz kuvvetli bir delil sunmazken, Savunma Bakanı Esper gazetecilere açıklamasında “saldırıda kullanılan insansız hava araçları ve kruz füzelerinin İran yapımı olduğunu” iddia etti.

 

 

“Suudi Arabistan’daki petrol tesislerini hedef alan saldırı, İran saldırganlığındaki çarpıcı artışı gösteriyor” diyen Esper, ABD’nin şu ana kadar “büyük bir itidal” sergilediğini de kaydetti.  

Öte yandan yönetimden başka yetkililerse, gönderilecek asker sayısının yüzleri bulabileceğini ve Ortadoğu’ya doğru yola çıkarılacak savunma ekipmanları arasında Patriot füze bataryaları ve geliştirilmiş radarların da olabileceğini ifade etti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU