ABD'den İran'ın ulusal bankasına yaptırım kararı

ABD Başkanı Donald Trump, İran ulusal bankasını yaptırım listesine aldıklarını açıkladı

İran İslam Cumhuriyeti Merkez Bankası / Fotoğraf: CBI

ABD Başkanı Donald Trump, Avustralya Başbakanı Scott Morrison ile yapacağı görüşme öncesinde Oval Ofis'te gazetecilere açıklamalarda bulundu. 

Suudi Arabistan'daki Aramco petrol tesislerine yapılan saldırıların ardından İran ulusal bankasına yaptırım uyguladıklarını açıklayan Trump, "Bu yaptırımlar, şimdiye kadar bir ülkeye uygulanan en büyük yaptırımlar. Bu yaptırımlar, doğrudan en üst düzey yöneticilerini hedef alacak" ifadesini kullandı. 

İran'a yönelik herhangi bir askeri müdahalede bulunulup bulunulmayacağına ilişkin Trump, "ABD, her zaman hazır" değerlendirmesinde bulundu.

Trump'ın geçen yıl İran ile P5 +1 ülkeleri arasından imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmesi ve bu ülkeye yönelik yaptırımlara geri dönmesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler giderek kötüleşmişti.

Anlaşmadaki yükümlülüklerini azaltma hamleleri yapan İran, Hürmüz Boğazı yakınında ABD'ye ait bir İHA'yı düşürmüştü. 

Hürmüz Boğazı'ndaki ticari tankerlere yapılan saldırılardan da İran sorumlu tutulmuştu. İran bu suçlamaları da kabul etmemişti.

Yemen'de Suudi Arabistan’a karşı savaşan Husiler, 14 Eylül’de yaptıkları açıklamada Riyad hükümetine ait Aramco’ya ait Bukayk ve Hurays'taki tesislere cumartesi günü insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı yaptıklarını ve saldırıların devamının geleceğini açıklamıştı.


Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU