Airbnb 2020’de hisselerini halka arz edeceğini duyurdu

Şirket uzun süredir beklenen planını ortaya koydu

Airbnb, yayımlanan istatistiklere göre kullanıcılarına 65 bin şehir, 191 ülke ve 3 milyondan fazla içerik sunuyor (AFP) 

Airbnb 2020'de halka arz edilmiş bir şirkete dönüşmeyi hedeflediğini belirtti. Bunun onu yılın en çok rağbet gören menkul kıymet kayıtlarından biri haline getireceği düşünülüyor.  

Açıklama, otel ve ev kiralama piyasalarını altüst eden şirketin hisselerini halka ne zaman arz edeceğine dair aylar süren spekülasyonların ardından geldi.   

Bu hafta Airbnb gelirinin 2019’un ikinci çeyreğinde 1 milyar doların (yaklaşık 5,7 milyar TL) üstüne çıktığını duyurmuştu.   

Airbnb’nin websitesi üzerinden gayrimenkul kiralayanlar şirketin kuruluşundan itibaren toplamda 80 milyar dolardan (yaklaşık 456 milyar TL) fazla kazanç sağladı. Ancak Airbnb kendisinin bu çeyrekte ne kadar kar sağladığına yönelik herhangi bir açıklama yapmayı reddetti.

Şirkete en son sağlanan finansmanın değeri 31 milyar dolar (yaklaşık 177 milyar TL). Ancak yatırımcılar bu yıl, giderek artan oranda trend olmuş teknoloji şirketlerine yönelme eğiliminde.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu yıl halka arz edilen Uber ve ABD’yle Kanada’da faaliyet gösteren Lyft şirketlerinin hisseleri, beklenen halka arz fiyatlarından çok daha aşağıda seyretti.

Teknoloji girişimleri için ortak çalışma alanları ve diğer işletmeler için hizmet sağlayan ABD’li emlak şirketi WeWork de bu hafta halka arz ettiği hisselerini rafa kaldırmaya mecbur kalmıştı. Şirket hisselerinin değeri çok düştükten sonra bile Wall Street’ten herhangi bir eleştiri gelmedi.

WeWork’ün aksine Airbnb, iş modelinin finansal kapasitesi hakkındaki sorularla baş etmek zorunda kalmadı. Ancak Airbnb de faaliyette olduğu pek çok bölgede çeşitli yasal engellemelere takılıyor.

Paris ve Barcelona’nın da aralarında bulunduğu onlarca şehirde Airbnb, ne tür gayrimenkulun kimler tarafından kiralanabileceğine dair sert kısıtlamalarla karşı karşıya.

Geçen yıl Barcelona’daki yetkililer Airbnb’den, şehirdeki makamlardan gerekli yetkiyi almadan faaliyet gösterdiği tespit edilen 2 bin 577 gayrimenkulu listesinden çıkarmasını istemişti.

2015’te Paris’te de özellikle Airbnb üzerinden kiralamak amacıyla kullanılan gayrimenkullere dair bir kısıtlama getirilmişti. İçinde yaşadıkları mülklerini zaman zaman kiralayan kişilerse bu kapsamda yer almamıştı.  

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/business/news

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU