Yerel medya: Suudi koalisyonu, petrol tesislerine yönelik saldırı sonrası düzenlediği ilk operasyonda Yemen’deki “askeri hedefleri” vurdu

Duyurulan saldırı, Riyad yönetiminin tesislere yönelik saldırılarda İran’ın müdahalesi olduğunu kanıtlamak için enkaz kalıntılarını göstermesinin ardından geldi

Suudi Arabistan öncülüğündeki askeri koalisyonun Yemen’deki hedeflere saldırı düzenlediği, bu gelişmenin petrol tesislerine yapılan ve ABD’nin olaydan İran’ı suçladığı saldırıya ilk karşılık olduğu belirtildi.

Suudi devlet televizyonu İhbariye, saldırılarda Yemen’in liman kenti Hudeyde’nin kuzeyindeki bölgelerin vurulduğunu duyurdu.

Saldırılar, Abkayk ve Hurays petrol tesislerine düzenlenen operasyondan 6 gün sonra geldi. Husi isyancıların sorumluluğunu üstlendiği saldırı bu tesislerde hasara yol açarken, Suudi Krallığın petrol üretimini bir süreliğine durdurmuştu.

Televizyon kanalının haberinde, ABD ve Birleşik Krallık’ın destek verdiği koalisyonun yerel saatle cuma sabahı “meşru askeri hedefleri” vurduğu aktarıldı.

Saldırılara ya da bahsi geçen operasyona hangi koalisyon üyelerinin katıldığına dair hemen bir doğrulama gelmedi. Kanal sunucuları, sivillerin vurulan bölgelerden uzak durmaları için uyarıda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Duyurulan operasyon, Suudi Arabistan’ın petrol tesislerine düzenlenen saldırıda İran’ın müdahalesinin olduğu iddiasını kanıtlama niyetiyle insansız hava araçları ve kruz füzelerinden geriye kalan parçaları göstermek için basın toplantısı düzenlemesinden iki gün sonra geldi. Saldırıda müdahalelerinin olduğuna dair iddiaları defalarca reddeden İran yönetimi, kendilerini savunacaklarına dair yemin etmişti.

Son gelişmenin öncesinde ABD, sözde İran tehditlerine mani olmak için bir koalisyon kurma görevini başlattıklarını açıklamıştı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran'a daha fazla yaptırım emri veren Başkan Donald Trump'ın krize barışçıl bir çözüm istediğini ifade etmişti.

Pompeo’nun açıklaması, Washington ve Riyad yönetimlerinin Tahran’ı suçladığı saldırıyla ilgili Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) liderleriyle yaptığı görüşmelerin ardından gelmişti. Pompeo, “Barışa ve barışçıl bir çözüme ulaşmayı amaçlayan bir koalisyon kurmak için buradayız (…) Bu benim görevim, Başkan Trump'ın kesinlikle başarmam için çalışmamı istediği şey ve İran İslam Cumhuriyeti de bu şekilde anlar” demişti.

 

 

Pompeo, bahsettiği koalisyon hakkında ayrıntılı bilgi vermedi. Bununla birlikte ABD, Körfez sularında petrol tankerlerini hedef alan ve Washington’ın İran’ı suçladığı saldırılardan bu yana küresel çapta deniz güvenliği ittifakı oluşturmaya çalışıyor.

BAE, Suudi Arabistan, Britanya ve Bahreyn bu ittifaka katılacaklarını bildirdi. Irak bu oluşuma dahil olmama kararı alırken, Avrupa ülkelerinin çoğuysa bölgesel gerilimleri körükleme korkusuyla ittifaka girme konusunda isteksiz davrandı.

Husi isyancılara karşı askeri operasyonlar, binlerce sivilin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanırken, dünyanın en yoksul ülkelerinden birinde büyük çaplı bir insani krize de yol açtı.

Trump, başlıca müttefiklerinden biri saydığı Suudi Arabistan’a askeri desteği sonlandırması için ABD Kongresi’ndeki siyasetçilerden gelen girişimleri reddediyor. Suudi Arabistan'ı eleştirenler, bu ülkeyi yaygın insan hakları ihlalleriyle ve 2018’de gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle suçluyor.

Reuters'tan da yararlanılmıştır 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU