ABD, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ve Dışişleri Bakanı Zarif’e vize verdi

ABD'nin vize verdiği İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, New York'taki BM toplantısına katılacak. Ruhani'nin katılıp katılmayacağı ile ilgili ise henüz bir açıklama yapılmadı

İran, Ruhani ve Cevad Zarif'e vize verilmemesi halinde ziyaretin iptal edileceğini duyurmuştu / Fotoğraf: AFP

ABD, New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantısı için başvuru yapan İran Cumhurbaşkanı Ruhani ve Dışişleri Bakanı Zarif'e vize verdi.

Zarif gidiyor, Ruhani belli değil

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, ABD'nin Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Zarif'e BM Genel Kuruluna katılmaları için vize verdiği yönündeki haberler üzerine sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Zarif'in yarın sabah New York'a hareket edeceği bilgisini paylaştı. 

Musevi, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin pazartesi günü gidip gitmeyeceğiyle ilgili açıklamada yapmadı. 

ABD Hazine Bakanlığı, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney adına çalıştığı gerekçesiyle, ağustos ayında Dışişleri Bakanı Zarif'i yaptırım listesine almıştı.

Yaptırımlar, Zarif'in ABD'deki mal varlığına erişimini engellemeyi içerirken aynı zamanda ABD vatandaşlarının İran Dışişleri Bakanı ile herhangi bir ticari ilişki kurmasını ve ABD'ye seyahat etmesini yasaklıyor. Buna karşılık BM merkezine ev sahipliği yapan ABD'nin, BM toplantılarına katılmak için New York'a gelecek diplomatlara vize verme yükümlülüğü bulunuyor.

İran devlet haber ajansı IRNA, Zarif ve Ruhani'ye vize verilmediği takdirde BM'nin yıllık 193 üyeli Genel Meclis toplantısına iki devlet adamının da katılmayı "iptal edebileceğini" duyurmuştu.

Dünyanın gözü New York'da olacak

74. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu salı günü New York’ta yerel saatle 15:00’te Genel Sekreter Antonio Guterres ve Genel Kurul Başkanı Muhammed Bande'nin açılış konuşmalarıyla başladı.

74. Genel Kurul’un üst düzey çalışmaları ise pazartesi günü başlayacak. Bu süreç zarfında dünyanın gözü, BM’ye üye 193 ülke ile 3 gözlemci ülke liderleri ve heyet başkanlarının gerçekleştireceği bu üst düzey toplantılar ve genel kurul salonunda verecekleri mesajlar için New York’ta olacak.

BM’ye üye 193 ülkenin 143’ü genel kurul çalışmalarına devlet başkanı ya da başbakan düzeyinde katılacak

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU