Hulusi Akar'dan güvenli bölge çıkışı: Oyalama, geciktirme olursa bu çalışmalar biter

Dün Pentagon'dan yapılan "SDG'ye desteğimiz sürüyor" açıklamasının ardından bugün Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Gerekirse kendi göbeğimizi kendimiz keseriz" dedi

Milli Savunma Hulusi Akar, ABD ile birlikte Suriye'nin kuzeyinde oluşturulması planlanan güvenli bölge ile ilgili yaptığı açıklamada, "Oyalama, geciktirme olursa bu çalışmalar biter" dedi.

Bakan Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanları, Milli Savunma Bakanlığı'nda düzenlenen Gaziler Günü törenine katıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakan Akar, Fırat'ın doğusunda 30-40 kilometre derinlikte, ağır silahlardan ve teröristlerden arındırılmış güvenli bölge, barış koridoru kurulmasını amaçladıklarını belirterek şunları kaydetti:

Sayın Cumhurbaşkanımızın bilgi ve talimatları doğrultusunda amaç, ilke ve hedeflerimizi başlangıçtan itibaren muhataplarımıza açıkça, tekrar tekrar söyledik, masaya, ortaya koyduk. ABD'nin söylediklerini, açıklamalarını yakından takip ediyoruz. Daha önce Münbiç'te, Rakka'da yaptıklarını biliyoruz, aynı şeylerin bir kez daha tekrarlanmasını istemiyoruz. Bu doğrultuda mutabık kaldığımız üzere bölgede, ABD ile hava ve kara devriyeleri icra ediyor ve üs bölgeleri kurulması için de çalışıyoruz. Müzakere ve ortak çalışmalara, birlikte yaptığımız çalışmalara, amaç ve hedeflerimize uygun olduğu sürece devam edeceğiz. Oyalama, geciktirme olursa bu çalışmalar biter. Hazırlıklarımızı yaptık. Gerektiğinde Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi kendi göbeğimizi kendimiz keseriz. B planımız da C planımız da hazır.

Pentagon: SDG'ye silah ve ekipman sağlamaya devam ediyoruz

ABD IŞİD ile Mücadele Görev Gücü Direktörü Chris Maier, dünkü basın toplantısında güvenli bölge konusunda yaptığı açıklamada, Türkiye ile ABD'nin güvenli bölge konusunda mutabık kaldığı alanda, halen YPG unsurlarının bulunduğunu ve örgütün siperlerini yıkmasının o alanın müdahaleye açık olduğu anlamına gelmediğini söylemişti.

ABD'nin Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) silah ve mühimmat desteğine devam ettiğini söyleen Maier, "Güvenlik mekanizmasının temel amacı, hem Türkiye ile müşterek bir çalışma vasıtasıyla onların güvenlik kaygılarını çözmek, hem de SDG'nin güvenliğini sağlamaktır" ifadelerini kullanmıştı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile ABD ordusu, 8 Eylül'de müşterek harekat merkezi planı kapsamında Suriye'nin kuzeyinde ortak devriye yapmıştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU