Tunus'un devrik lideri Zeynel Abidin Bin Ali hayatını kaybetti

Tunus'un devrik lideri Zeynel Abidin Bin Ali, sürgünde olduğu Suudi Arabistan'da hayatını kaybetti. 83 yaşında hayatını kaybeden devrik lider uzun süredir prostat kanseri tedavisi görüyordu

Tunus'un eski Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali / Fotoğraf:  Reuters

Tunus'un devrik lideri Zeynel Abidin Bin Ali sürgünde olduğu Suudi Arabistan'da 83 yaşında hayatını kaybetti.

Bin Ali'nin öldüğünü avukatı Munir Bin Saliha doğruladı.

Avukat, Bin Ali'nin Cidde şehrinde hayatını kaybettiğini, naaşının Mekke'ye gönderileceğini söyledi. 

Tunus Dışişleri de Bin Ali'nin ölümünü doğruladı.

Yıllardır prostat kanseri tedavisi gördüğü bilinen Bin Ali'nin hastaneye kaldırıldığı yine avukatı tarafından kısa süre önce açıklanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zeynel Abidin Bin Ali kimdir?

Ülkeyi 24 yıl boyunca yöneten Bin Ali, 2011'de kamuoyunda 'Arap Baharı' olarak anılan gösteriler sonrası devrilmiş ve Suudi Arabistan'a sığınmıştı.

Tunus'un sahil bölgesindeki Susa kentinde 1936 yılında dünyaya gelen Zeynel Abidin bin Ali, eğitim hayatını ülkesinin Fransız sömürgesine karşı verdiği bağımsızlık mücadelesi nedeniyle yarım bıraktı. 

Tunus ordusuna katılan Bin Ali, askeri ataşelik, büyükelçilik ve güvenlik bürokrasisindeki çeşitli üst düzey görevlerin ardından savunma ve içişleri bakanlığı görevlerine kadar yükseldi. 

Ülkenin bağımsızlık sonrası kurucu lideri Habib Burgiba tarafından 1987 yılında Başbakanlık görevine atanan Bin Ali, Burgiba'nın sağlık sorunları olduğunu öne sürerek ülkenin kurucu liderine karşı kansız bir darbeyle cumhurbaşkanlığı görevine geldi. 

Cumhurbaşkanı olduğunda 'ömür boyu başkanlık' sistemini kaldırıp, cumhurbaşkanlığı görev süresini 3 yılla sınırladı.

1999'da ülkede ilk çok adaylı cumhurbaşkanlığı seçimini organize eden Bin Ali'nin demokrasi vaadi, muhalefete yönelik baskılar, medya ile ordu üzerindeki sert kontrol ile boşa çıktı.

Bin Ali 2002'de  de 4. kez cumhurbaşkanlığı görevini yapabilmek için anayasa değişikliği referandumu düzenledi.  Daha sonra anayasada yapılan ikinci değişiklik kendisine bu görevi sınırsız şekilde yürütme yetkisi sağladı.

Tunus’ta askeri mahkeme, devrik lideri, 2011'deki ayaklanmalar sırasında göstericilerin öldürülmesi suçundan ömür boyu hapse mahkum etmişti

Bin Ali ayrıca göstericilere işkence yapılaması emri vermek ve yolsuzluk dahil çeşitli suçlardan onlarca yıl ceza almıştı.

Kuzey Afrika ülkesi Tunus'ta pazar günü devlet başkanlığı seçimi yapılmıştı.

Anayasa Profesörü Kays Said ile tutuklu medya patronu Nebil el-Karvi ikinci tura kalan adaylar olmuştu.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU