Venezuela’dan ABD’ye diplomatik ilişkileri onarma çağrısı

Maduro yönetimiyle varılan mutabakata imza atan muhaliflerin sayısı artarken, Devlet Başkan Yardımcısı Rodriguez, Trump yönetimine mesaj gönderdi

Devlet Başkan Yardımcısı Rodriguez, ABD'nin önündeki tek seçeneğin diplomatik ilişkileri yeniden başlatmak olduğunu söyledi (AP)

Venezuela hükümeti, muhalefette yer alan bazı partilerle varılan mutabakatın ardından ABD’yle diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması çağrısında bulundu.

Washington yönetiminin muhalif lider Juan Guaido’yu 23 Ocak’ta ülkenin geçici devlet başkanı kabul etmesi sonrası Latin Amerika ülkesiyle ABD arasındaki ipler kopmuştu.

ABD destekli Ulusal Meclis (AN) Başkanı Guaido’nun katılmadığı muhalif gruplarla hükümet arasında varılan mutabakat sonrası uzlaşı havası eserken, gözler bu kez Trump yönetimiyle ilişkilerin nasıl düzeleceği meselesine çevrildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Devlet Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez, başkent Karakas’ta gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD için makul seçeneğin, “diplomatik bağlantıları ve hükümetle diyaloğu yeniden tesis etmek” olduğunu söyledi.

Rodriguez, “Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu iktidardan deviremeyen Washington’ın izleyebileceği tek istikametin, müzakere ve diplomatik iletişimden geçtiğini” ifade etti.

Trump yönetimi, Venezuela’da Guaido’ya açıkça destek vermiş, Maduro’nun beyin takımını ve ülkenin petrol endüstrisini hedef alan ağır ekonomik yaptırımlar getirmişti.

ABD, temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak duruma gelen çok sayıda kişinin terk ettiği Venezuela’daki finansal çöküşten Maduro’yu sorumlu tutarken, geçen yıl yapılan seçimlerde usulsüzlük yaşandığına dair haberlerin ardından bu liderin meşruiyetini tartışmaya açmıştı.

Devlet başkanlığının eski adayı da imza attı

aduro ve Trump geçen ay yaptıkları açıklamalarda, taraflar arasında yapılan görüşmelere her iki kesimden üst düzey yetkililerin katıldığını belirtmişti.

Öte yandan Değişim için Umut partisinin lideri ve devlet başkanlığının eski adaylarından Javier Bertucci de muhalefette yönetim arasında varılan mutabakata imza attı.

Üstünde uzlaşılan anlaşma, yönetim krizinin ardından meclisi terk eden iktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi’nin (PSUV) meclise saflarına dönmesi ve siyasi mahkumların serbest kalmasını da içeriyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU