Suudi Arabistan'ın ilk kruvaziyerinin yasak listesi: Alkol, CD ve "ahlakı ihlal eden dergiler"

The Independent Özel Haber: Kelepçe, havya ve tiner gibi yasaklanan çoğu eşyanın, yolcuların bagajlarında bulunması pek olası değil

Aroya Cruises, "Lütfen bavullarınızı hazırlamadan önce Yasaklı Maddeler Politikamızı gözden geçirin" diye belirtiyor (Aroya)

Suudi Arabistan'ın ilk kruvaziyerinde yolculuk rezervasyonu yaptıran yolcular, yanlarında makas, CD ya da "kamu ahlakını ihlal eden dergiler" getirmemeleri yönünde uyarıldı.

Devlete ait kruvaziyer şirketiyle aynı adı taşıyan Aroya gemisinin bu yıl aralıkta ilk seferine çıkması bekleniyor. Gemi başlangıçta Kızıldeniz'deki ana limanı Cidde'den hareket ederek Ürdün'deki Akabe'ye ve Mısır'daki iki limana uğrayacak: Sina Yarımadası'ndaki Şarm El Şeyh'e ve Süveyş'in güneyindeki Ain Sokhna. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yolcuların uzun bir "tehlikeli mal, eşya ve maddeler"den oluşan yasak listesine uymaları bekleniyor.

Bunların arasında "zihin sağlığını etkileyebilecek her türlü madde veya benzeri eşyalar" de yer alıyor. Bunlar "her türlü alkollü içeceği" de içeriyor. 

Suudi girişiminin, alkol tüketiminin yolculuk deneyiminin bir parçası olmadığı ilk kruvaziyer şirketi olduğuna inanılıyor. Aroya'da kahve ya da meyve suyundan daha sert hiçbir şeyin servis edilmediği "özel bir VIP salonu ve barı" olacak.

Diğer kruvaziyer şirketlerinin Suudi limanlarında ya da kıyı sularında alkol servisi yapmaları yasak. MSC Cruises şöyle bir açıklama yapmıştı:

Suudi yasalarına saygı gereği, Suudi Arabistan limanlarındaki uğraklarda alkol servisi yapılmayacaktır. Gemi uluslararası sularda seyrederken misafirlerimize alkol sunulacaktır.

Ancak sert içecekler Aroya gemisinde yasaklanan düzinelerce maddeden sadece biri. Yolculara şöyle bir açıklama yapılıyor:

Yolculuğunuz sırasında herhangi bir sıkıntı yaşamamak için lütfen bavullarınızı hazırlamadan önce Yasaklı Eşyalar Politikamızı gözden geçirin.

Listede silah, mühimmat ve kılıç gibi yasaklanma sebebi aşikar bazı eşyalar var. Ancak havya, biber gazı ve tiner gibi diğer yasaklı eşyaların, ortalama bir gemi yolcusunun bavulunda bulunması pek olası değil. 

Kuralların en altında şu başlık yer alıyor:

Güvenlik prosedürlerini etkileyebilecek, paniğe neden olabilecek veya kamu ahlakını bozabilecek her türlü ek eşya.

Bu başlıkta şunlar listeleniyor:

  • CD'ler
  • Baltalar
  • Kelepçeler
  • Kamu ahlakını ihlal eden dergiler

Yasaklılar listesindeki diğer maddeler arasında doğal fildişi, drone'lar, balık ağları ve "diş fırçası gibi hijyen amaçlı kullanılanlar hariç her türlü sopa ve benzeri eşyalar" yer alıyor.

Yasaklanan "keskin nesneler" arasında da makas ve açık jiletler bulunuyor. 

Birçok yolcu "çıkarılamayan batarya içeren cihazların" yasaklandığını görünce paniğe kapılabilir. Cep telefonları, tabletler ve dizüstü bilgisayarlar bu kuralı ihlal edebilir.

Düzenli olarak kruvaziyer tatili yapan Richard Salkeld şöyle dedi:

Artan seçenekler rekabeti artırdı ve daha önce hiç olmadığı kadar çok sayıda kişinin kruvaziyer tatillerine erişimini mümkün kıldı.

Ancak havaalanları, havayolları, gidilecek ülkeler ve kruvaziyer şirketleri tarafından talep edilen planlama ve belge gereksinimleri göz önüne alındığında tatiller yeterince stresli olabiliyor.

Bu nedenle tüketicinin tercihlerini azaltan ve kruvaziyer tatiline daha fazla karmaşık, zorlayıcı veya kısıtlayıcı hale getiren her şey, potansiyel müşteriler için cazibeyi de kayda değer ölçüde sınırlayabilir.

Britanyalı kruvaziyer tutkunları Aroya gemisine kabul edilse de asıl amaç Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri vatandaşlarına hizmet etmek. Şirket şöyle belirtiyor:

Aroya Cruises, Suudi ve Körfez İşbirliği Ülkeleri vatandaşlarına ve sakinlerine özel, tüm yıl boyunca olağanüstü deneyimler sunmayı hedefliyor.

Susayan yolcular uğradıkları limanlarda hem Mısır hem de Ürdün'de karaya çıktıklarında bira içebilecek.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU