Pakistan: Hindistan Keşmir'in tamamını ele geçirme tehdidiyle "gerilimi tırmandırıyor"

Hindistan Dışişleri Bakanı, Keşmir'in Pakistan yönetimindeki bölümünün "Hindistan'ın bir parçası" olduğunu ve kendilerinin "bir gün bu bölgede fiziksel yetkisi" olacağını söyledi

Hindistan, Keşmir'de 5 Ağustos'tan beri kontrol ettiği bazı bölgeleri sıkı bir abluka altında tutuyor (AFP) 

Modi hükümetinden üst düzey bir bakanın Keşmir'de halen Islamabad yönetiminde bulunan bazı bölgelerin kontrolünün Hindistan'a geçebileceğini öne sürmesinin ardından Pakistan, Hindistan'ı "gerilimi tırmandırmak"la suçladı.

İki komşu ülke arasındaki kavganın salı günü başlayan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na damga vurması beklenirken, iki ülke bir kez daha ihtilaflı bölgeye dair kozlarını paylaştı.

Pakistan 5 Ağustos'tan beri Keşmir'in Hindistan yönetimindeki bölümünde uygulanan iletişim ve hareket yasaklarına karşı defalarca sesini yükseltmiş, Delhi'yi bölgede çoğunluğu oluşturan Müslüman nüfusun inanç özgürlüğünü ve diğer haklarını ihlal etmekle suçlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çarşamba günü Pakistan-Afganistan sınırındaki Torkham sınır kapısındaki bir törende konuşan Pakistan Başbakanı İmran Han ise, Keşmir'de sokağa çıkma yasakları kalkana kadar "müzakere ihtimali olmadığını" söylemişti.

Bağımsızlık öncesi kraliyet sınırları içinde yer alan ve Keşmir olarak tanımlanan bölgenin yüzde 45'ini Hindistan kontrol ediyor. Pakistan yaklaşık üçte birini, Çin ise geri kalanını elinde tutuyor. Hem Hindistan hem de Pakistan bölgenin tamamı üzerinde hak iddia ediyor.

Salı günü bir basın toplantısında konuşan Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, Delhi'nin "Pakistan işgalindeki Keşmir" (POK) olarak nitelendirdiği bölge için "Hindistan'ın bir parçası ve bir gün burayı yetkimiz, fiziksel yetkimiz altına almayı bekliyoruz" dedi.

Jaishankar “POK konusundaki tutumumuz bugün de, geçmişte olduğu ve her zaman olacağı gibi, açık ve net” diyerek sözlerinin altını çizdi.

Ancak analistler, diplomatlık kariyeri yapmış ve normalde ölçülü davranan birinden gelen bu ifadeyi, yıllar sonra ilk defa bir Hint Dışişleri Bakanının Keşmir'in Pakistan yönetimindeki bölgelerinin kontrolünü fiziksel olarak ele geçirmekten bahsetmesi olarak görüyor.

Hindistan'ın bu konudaki politikası genel olarak parlamentonun iki kanadından da geçen ve Pakistan'ın "zor kullanarak ele geçirdiği…tüm bölgeleri boşaltmasını" talep eden 1994 tarihli Keşmir kararına dayanıyor.

 

 

Öte yandan, Pakistan Dışişleri Bakanlığı yaptığı bir açıklamada Jaishankar'ın sözlerini kınadı.

Açıklamada “İşgalci bir devletten gelen bu tür sorumsuz ve agresif ifadeler gerilimi daha da artırma, bölgedeki barış ve güvenliği ciddi bir tehlikeye sokma potansiyeline sahip. Pakistan barışın tarafında yer alsa da herhangi bir saldırı eylemine etkili bir şekilde karşılık vermeye hazırdır” ifadeleri kullanıldı.

ABD Başkanı Donald Trump geçmişte Keşmir nedeniyle iki defa savaşa tutuşan bu iki nükleer güç arasında "arabuluculuk yapmayı" ve "yardım etmeyi" teklif etmişti. Dahası Trump, Delhi’nin meselenin İslamabad’la başbaşa ele alınması gerektiği konusundaki net tavrına rağmen, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin de kendisinden bunu yapmasını istediğini söylemişti.

Daha sonra Hint yetkililer Trump'ın yanlış anlamış olabileceğini ileri sürmüştü.

Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh geçen ay "eğer Pakistan'la müzakereler yapılacaksa bu POK ile ilgili olacak" diyerek bunun Hindistan yönetimindeki Keşmir’le ilgili olmayacağını söylemişti. Jaishankar'ın yorumları da Singh’in bu sözlerinin ardından geldi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU