Demirtaş: CHP, dokunulmazlıkların kaldırılmasına bir vekilinin Genelkurmay ziyareti sonrası "Evet" dedi

Edirne F Tipi Hapishanesi'nde tutuklu bulunan Demirtaş, 2016 yılında verdiği söyleşide de, asker kökenli bir vekil aracılığıyla Genelkurmay'ın Kılıçdaroğlu'na not ilettiğini ileri sürmüştü

Fotoğraf: Twitter

HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kendisinin de tutuklanmasının önünü açan dokunulmazlıkların kaldırıldığı 2016'daki Anayasa değişikliği teklifine CHP'nin Genelkurmay'dan aldığı brifingten sonra evet dediğini iddia etti.

Demirtaş, CHP'li vekilin karargaha ziyaretinin ardından, partinin değişiklik teklifine evet deme kararı aldığını ifade etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Çeşitli duyumlarımız var"

Artı Gerçek'ten Derya Okatan'ın gazeteci Hayrı Demir ile siyaset bilimci Hasan Kılıç'ın yazdığı "Değişen Bir Şey Yok / Meclis'ten Mahpushaneye Kürt Milletvekilleri" kitabından aktardığına göre Demirtaş, şunları söyledi:

CHP’nin tarihi bir ‘hata’ yaptığı belliydi. Ama bu hatalarını CHP yönetimi şu ana kadar resmi olarak kabul etmedi. Bireysel olarak bazı CHP’liler bunun hata olduğunu söylediler sadece. Ama CHP yönetiminin o günlerde neden böyle bir ani karar aldığına dair çeşitli duyumlarımız var tabi ki. Spekülasyonlara yol açmamak adına ben de bunları şu anda tekrar hatırlatmak ve altını çizmek istemiyorum. Fakat bir gün her şey tüm çıplaklığıyla ortaya çıkacaktır. Sadece şu kadarını söyleyeyim. TBMM’de oylama yapılmadan birkaç gün önce bir CHP’li vekilin Genelkurmay Başkanlığı’nı ziyareti ile başladı her şey ve CHP’nin kararı ‘evet’e evrildi.

2016'da "Brifing Kılıçdaroğlu'na iletildi" demişti

Halen Edirne F Tipi Hapishanesi'nde tutuklu bulunan Demirtaş, 21 Mayıs 2016'da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçen Anayasa değişikliğinden 1 hafta sonra verdiği bir söyleşide ise, o dönem asker kökenli bir milletvekilinin Genelkurmay'a çağrıldığını ve aldığı brifingi Kılıçdaroğlu'na ilettiğini ifade etmişti. Demirtaş, şunları söylemişti:

Evet, hatta eski asker kökenli bir CHP milletvekili aracılığıyla iletildiği, söylendi. Kendisi karargaha çağrılmış, kendisine brifing verilmiş ve Kılıçdaroğlu’na iletmesi istenmiş. Bunu duyduk biz. Ve hemen aynı gün ya da bir gün sonra, tam hatırlamıyorum, Kılıçdaroğlu’ndan hemen ‘evet’ açıklaması geldi. Ve bu beni doğrusu şaşırtmadı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU