Küresel araştırma internetin insanlara iyi geldiğini ortaya koydu

2,4 milyon kişinin verisi incelendi

İnternet erişimine sahip kişilerin hayatından daha memnun olduğu saptandı (Pexels)

Dünya çapında yürütülen bir çalışma internet kullanımının, mutlu ve sağlıklı hissetmekle büyük oranda ilişkili olduğunu buldu.

İnternet kullanımının genellikle zihin sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yarattığı düşünülürken bu alandaki çalışmalar çoğunlukla sosyal medyaya odaklanıyor. Örneğin geçen yıl yapılan bir araştırmada sosyal medya kullanımını düşürmenin, depresyon ve anksiyeteye iyi geldiği tespit edilmişti.

Oxford ve Tilburg üniversitelerinden araştırmacıların yürüttüğü yeni çalışmadaysa genel internet erişimi ve kullanımının etkileri incelendi. 168 ülkeden 2,4 milyondan fazla kişiyi içeren çalışmayı yürüten ekibe göre bu, bugüne kadarki en geniş çaplı araştırma.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hakemli dergi Technology, Mind and Behaviour'da bugün yayımlanan araştırmada 15 yaş ve üstü 2,4 milyondan fazla kişinin 2006-2021 dönemindeki verileri analiz edildi. 

Katılımcılardan internet erişimi ve kullanımlarını bildirmenin yanı sıra yaşam memnuniyeti, sosyal hayat, hayattaki amaçları ve toplumsal mutluluk duyguları gibi farklı açılardan esenlik durumlarını değerlendirmesi istendi. 

Gelir, eğitim düzeyi, sağlık ve ilişki durumu gibi faktörleri hesaba katan araştırmacılar vakaların neredeyse yüzde 85'inde internete bağlanmakla esenlik duygusu arasında pozitif bir ilişki gözlemledi. 

Makelenin ortak yazarı Prof. Andrew Przybylski internetle ilgili düzenlemelerde kanıtların dikkate alınması gerektiğini söyleyerek şöyle ekliyor: 

Çevrimiçi dünyayı gençler için daha güvenli hale getirmek istiyorsak, güçlü önyargılara ve herkese uyan tek tip çözümlerle yola çıkamayız. Fikirlerimizin verilerle değişmesine gerçekten açık olmalıyız.

Çalışma kayda değer olmakla birlikte bazı kısıtlamalara da sahip. Örneğin araştırmacılar bu pozitif ilişkinin arkasındaki neden sonuç ilişkisini açıklamıyor. Ayrıca katılımcıların interneti ne kadar ve hangi amaçla kullandığı da bilinmiyor.

University College London'dan Dr. Ruth Plackett, araştırmanın sosyal medya kullanımı üzerine ayrıca eğilmemesine dikkat çekerek şöyle diyor:

Gençlerin bu platformlarda zararlı içeriklere maruz kalabileceğini biliyoruz, bu da internet kullanımıyla daha olumsuz ilişkiler kurulmasına yol açabilir.

Çalışmada internet kullanımıyla toplumsal esenlik duygusu arasındaki ilişkinin yüzde 5'inin negatif olduğu tespit edilirken bu durum çoğunlukla 15-24 yaşlarındaki kadın ve kız çocuklarında gözlemlendi. 

Araştırmacılara göre bu bulgu, internet kullanımının bu kişileri mutsuz ettiği anlamına gelmese de genç kadınlarda sosyal medya kullanımıyla depresif belirtiler arasında olumsuz bir ilişki görüldüğünü ortaya koyan diğer çalışmalarla uyuşuyor. 

Liverpool Üniversitesi'nden Prof. Simeon Yates ise internetin zararları gibi faydaları da olduğunu belirtirken yeni çalışmanın bunları incelemede yetersiz kaldığını belirtiyor:

İnsanların daha yüksek bir esenlik seviyesinden bahsetmesi, çevrimiçi ortamda olumsuz şeyler yaşamadıkları anlamına gelmiyor.



Independent Türkçe, Guardian, BBC, Oxford Internet Institute

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU