Princeton Üniversitesi'nin simülasyonu, ABD-Rusya nükleer savaşının saatler içinde 34 milyon insanı öldüreceğini gösteriyor

Akademisyenler, yıkıcı çatışma riskinin "son iki yılda çarpıcı biçimde arttığı" uyarısında bulunuyor

Araştırmacıların oluşturduğu simülasyona göre, konvansiyonel çatışmanın aşırıya kaçması halinde ABD ve Rusya arasında yaşanacak nükleer savaşta 90 milyondan fazla insan ölecek veya yaralanacak.

Princeton Üniversitesi'nden bir ekip, her iki ülkenin de silah kontrol önemlerine desteğini düşürmesi nedeniyle böyle bir senaryo olasılığının son iki yılda “çarpıcı biçimde” arttığını belirtti.

Princeton Bilim ve Küresel Güvenlik programında (SGS) yapılan araştırma sonucunda yapılan simülasyon, nükleer yıkımın ilk saatlerinde 34 milyon insanın öldürüleceğini ve 57 milyon kişinin yaralanacağını öne sürüyor -bu sayıya nükleer serpinti veya diğer uzun vadeli sorunlar nedeniyle hastalananlar dahil değil.

Animasyonda, (nükleer patlamaları temsil eden) beyaz dairelerle dolu bir desen oluşmadan önce balistik füzelerin elektronik rotaları görülüyor.

Princeton bilim insanlarının Rusya ve NATO arasındaki konvansiyonel bir savaşın tırmanmasıyla oluşabileceğini iddia ettiği küresel çaplı yıkım, Avrupa'nın nükleer yakımını da içeriyor.

Bilim insanları, "ABD-NATO ilerlemesini durdurma umuduyla Rusya, Kaliningrad şehri yakınlarındaki bir üsten tek bir nükleer uyarı atışı gerçekleştiriyor" diyor:

NATO misilleme olarak tek bir taktik nükleer hava saldırısı yapıyor. Nükleer eşiğin aşılmasıyla beraber çatışmaların boyutu Avrupa'daki taktik nükleer savaşa uzanıyor. Rusya, NATO üslerini ve ilerleyen birlikleri vurmak için uçaklar ve kısa menzilli füzeler aracılığıyla 300 nükleer savaş başlığı yolluyor. NATO da yanıt olarak uçaklar vasıtasıyla 180 nükleer savaş başlığı gönderiyor.

Bu aşamadan sonra, her iki taraf da askeri nükleer güçlere karşı yüzlerce saldırı daha yapıyor. Videoda, Rusya'nın kırmızı şeritleri, Amerika'nın mavi yağmuru Rusya'yı sarmadan çok kısa süre önce havalanıyor ve Moskova'nın bombaları bir sahilden ötekine ABD'yi vuruyor.

Daha sonra, Washington ve Moskova'nın her ikisi de nüfus merkezlerini hedef alarak kalan denizaltı cephaneliklerinden şehir başına 10'a varan füzeler atıyor.

SGS, videonun “gerçek güç dengelerine, hedeflere ve ölüm tahminlerine dayandığını” iddia ediyor. Simülasyonun ilk nükleer patlaması Polonya'nın hemen içinde, Almanya ve Çek Cumhuriyeti sınırındaki Wroclaw yakınlarında görülüyor.

The Independent, Princeton'a örneğin ilk nükleer füzeyi NATO'nun fırlattığı diğer senaryoların da modellenip modellenmediğini ve konvansiyonel savaşı ilk etapta neyin tetikleyebileceğine dair önerisi olup olmadığını sordu.

Hem ABD Savunma Bakanlığı hem de Rusya'nın Londra Büyükelçiliğiyle yorumları için irtibata geçildi.

 

 

Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü araştırmacılarından Sam Dudin; SGS'nin öngördüğü karşılıklı imha garantili senaryonun gerçekleşmesinin muhtemel görünmediğini, ABD'nin 1950'den beridir sürdürdüğü siyasetin Rusya'yla doğrudan bir konvansiyonel savaşa girmekten kaçındığını belirtti. Dudin ayrıca, Moskova'nın da NATO'yla bir savaş istemediğini söyledi:

Operasyonel açıdan bakıldığında, Avrupa'daki entegre hava savunma sistemlerinin senaryoda yer almadığı da görülüyor. Bu sistemlerin uçakla gerçekleştirilen nükleer saldırılar üzerinde büyük etkisi olacaktır. Zayiat tahminleri de düşük görünüyor. Ayrıca, olası hedeflerin birkaçı gözden kaçırılmışa benziyor. Fransa’nın nükleer bir güç olduğu ve Britanya'nın nükleer silahla donatılmış denizaltılarının İskoçya Faslane’de faaliyet gösterdiği değerlendirildiğinde bu, Amerika'nın müttefiklerini görmezden gelme eğilimini yansıtan bir unutkanlık gibi duruyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dubin, "Terminoloji, ABD'nin NATO hakkındaki düşüncelerinin epey tipik bir yansıması. Birleşik Krallık (BK), 'BK-NATO operasyonu' yerine sadece 'NATO operasyonu' tabirini kullanırken, ABD tipik biçimde NATO'yu onlardan ayrı bir şey olarak görüyor" diye ekledi.

SGS'nin simülasyonu, Princeton fizikçilerinin bilim insanlarını nükleer silahlanmanın neden olduğu tehdidi azaltma ihtiyacına ikna etmek için başlattığı projeyle aynı dönemde gerçekleşti.

Donald Trump'ın bu yıl Washington'ı, Rusya'yla olan önemli nükleer anlaşmadan çekmesi üzerine Vladimir Putin, Rusya'nın anlaşmaya dayalı yükümlülüklerini askıya alan bir kararname imzaladı.

1987 tarihli Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması; yaklaşık 500 km ila 5 bin 500 km arasında menzile sahip kara bazlı seyir ve balistik füzelerin üretimini, test edilmesini ve konuşlandırılmasını yasaklamıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU