Afganistan’da kimliklerini almaya gelen sivillere intihar saldırısı

Afganistan’ın Celalabad şehrinde bulunan elektronik kimlik dağıtım merkezine yapılan intihar saldırısında en az 12 kişi yaralandı

Afganistan'ın Celalabad şehrinde bulunan elektronik kimlik dağıtım merkezine intihar saldırısı düzenlendi / Fotoğraf: Reuters

Afganistan'ın doğusundaki Nangarhar vilayetinin merkezi Celalabad şehrinde bulunan elektronik kimlik dağıtım merkezine intihar saldırısı düzenlendi.

Nangarhar Valiliği sözcüsü Ataullah Hogyani, saldırganlardan birinin, elektronik kimlik dağıtım merkezi girişinde, üzerine yerleştirdiği bombayı patlattığını söyledi.

Patlamanın ardından diğer saldırganların merkeze girerek ateş açmaya başladığını ifade eden Hogyani, bölgeye çok sayıda güvenlik görevlisinin ulaştığını belirtti.

En az 12 kişi yaralı

Saldırıda en az 12 kişinin yaralandığı açıklandı. Yaralananlar arasında en az bir kadın ve çocuk da var.

Çatışmaların sürdüğü ve binada mahsur kalan sivil ve personel olduğu belirtiliyor. AFP’ye konuşan görgü tanıkları saldırı sırasında binada yaklaşık 200 kişi olduğunu söyledi. 

Hem IŞİD hem de Taliban’ın faaliyet gösterdiği Pakistan sınırındaki Nangarhar’daki saldırıyı henüz üstlenen bir örgüt olmadı.

Ancak Taliban dün başkent Kabil ve Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin Parvan eyaletindeki seçim mitinginde intihar saldırıları düzenlemişti. Saldırılarda yaklaşık 50 kişi hayatını kaybetmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taliban'dan öğrenci ve öğretmenlere seçim uyarısı

 Ülkede 10 gün sonra cumhurbaşkanlığı seçimi yapılması planlanıyor.

Ancak güvenlik tehditleri nedeniyle çok sayıda seçim merkezi kapalı kalabilir. 

Taliban bugün yaptığı bir açıklamada da öğretmen, öğrenci ve sivillerin seçim çalışmalarına katılmamaları çağrısı yapmıştı.

Açıklamada "Okullarınızın seçim merkezi haline getirilmesini izin vermeyin. Öğrenci ve öğretmenler seçimde çalışmamalı. Sivillerin, öğrenci ve öğretmenlerin can ve mal kaybına uğramalarına neden olmak istemiyoruz" denmişti.

Taliban: Bizim açımızdan müzakere kapısı açık

ABD ile Taliban arasındaki barış görüşmeleri Taliban'ın saldırılarında bir ABD askerinin ölmesi üzerinde ABD Başkanı Donald Trump tarafından geçen hafta durdurulmuştu.

Taliban görüşmelerin çökmesi sonrası daha fazla saldırı tehdidi yapsa da Taliban'ın başmüzakerecisi Şir Muhammed Abbas Stanikzay, BBC'ye verdiği mülakatta 'müzakere kapısının açık' olduğunu söyledi.

Stanikzay "Onlar binlerce Talibanlıyı öldürdüğünü söylüyor. Ama aynı zamanda bir ABD askeri ölürse, böyle bir tepki vermeleri gerektiği anlamına gelmiyor. Çünkü iki taraf da ateşkes sözü vermemişti. Bizim açımızdan müzakere için kapılar açık. Umarım onlar da müzakerelerle ilgili kararlarını bir kez daha gözden geçirirler" dedi.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU