Suriye'den Birleşik Krallık'a kaçtığımda, nihayet güvenli hissedebilmenin ne kadar zor olabileceğini anlayamamıştım

Acaba daha fazla sorgulama için istihbarat servisleri mi arıyor diye telefonları cevaplamaktan korkuyordum. Mülteci arkadaşlarımın Britanya'daki hayata uyum sağlamak için yardıma ihtiyaçları var

Suriye'den kurtarılan ancak Birleşik Krallık'ta tutunamayan mültecilerin yardıma ihtiyacı var (Reuters)

Suriye güvenlik servisinin elimi kesme tehdidinin üzerinden 8 yıl geçti ama o günün psikolojik etkileri hala sürüyor.

Hikayem, Suriye'deki tiranlık ve terör kombinasyonundan kaçarak Britanya'da yeni ve daha güvenli bir hayat arayan görüştüğüm diğer birçok kimseyle benzeşiyor. Birleşik Krallık'a (BK) gelmeden önce Şam'da gazetecilik yapıyordum ancak rejim, hükümeti eleştiren herkese katı biçimde karşı çıkıyor. Bu suç algısı sebebiyle Beşar Esad'ın altında çalışan çeşitli istihbarat birimlerinin saatlerce süren gözaltılarına, sorgularına, psikolojik işkencelerine ve tehditlerine maruz kaldım.

Tecrübem hiçbir biçimde sıra dışı değil, Suriyeli mültecilerin daha geniş çaplı acılarının bir yansıması. Hem hükümetin hem de ülkedeki terör örgütlerinin eliyle gerçekleşen şiddetten kaçarak BK'ya geliyoruz. İşte bu nedenle Suriye için daha iyi bir gelecek sağlamanın tek yolu siyasal demokrasi, Esad'la terörizm arasında bir seçim yapmamalıyız, bizim için başka bir yol daha var.

Şam'daki Suriye Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin dışında ağlarken gördüğüm kadını asla unutmayacağım. Rejiminin elinden aldığı eşi ve iki oğlunun akıbetini bilmiyordu ve orada bilgi alabilmek için yalvarıyordu.

Tüm risklere rağmen, ülkemde olup bitenlere dair gerçeği dünyaya duyurmanın kişisel bir görev olduğunu düşünüyordum. Britanya haber kuruluşları ve Suriye'nin kendi medyası için çalıştım, ancak yazılarımı yolladığım asıl web sitesi rejim tarafından yasaklandı.

Bazen yazmadığım bir makale için bile çağrılır ve sorgulanırdım. Güvenlik birimleri yazıların “benim tarzımda” olduğunu düşündükleri için yazının şahsıma ait olduğunda ısrar ederdi. Nihayetinde oğlum ve benim için anayurdumuzda kalmak çok tehlikeli olmaya başlayınca BK'de kendimize yeni bir hayat kurmaya karar verdik.

Bu tür bir tehlikeye karşı güvende olmanın ferahlığının hayatı toz pembe yapacağını düşünebilirsiniz ama mülteciler açısından durum her zaman böyle olmuyor. Birçokları, ben de dahil, maruz kaldığımız tehdidin aciliyeti ortadan kalktığında, yoğun stres ve baskı altında uzun zaman yaşamanın getirdiği duygusal sorunlarla karşı karşıya kaldığımızı gördük.

 

 

Artık o ülkede yaşamıyor olsam bile, yıllarca acaba daha fazla sorgulama için istihbarat servisleri mi arıyor diye telefonları cevaplamaktan korktum.

Genelde, BK gibi bir ülkeye gelmenin getirdiği kuvvetli bir güvenlik hissi oluyor. Korunduğumuzu ve şiddetten vareste olduğumuzu biliyoruz. Suriyeli mültecilerin birçoğu BK'da kendisine başarılı hayatlar kurdu. İş yerleri açtı, eğitim fırsatları yakaladı. Ancak çoğunluğu İngilizce'yi çok az biliyor veya hiç konuşamıyor, bu da iş güvencesini inanılmaz zorlaştırıyor.

Anayurtlarında doktor, avukat ve öğretmen olarak çalışan erkek ve kadınlar, çaresizce para kazanmak, vergilerini ödemek ve yeni toplumlarına katkı sunmak istemelerine karşın garsonluk işlerine bile bulmakta zorlanıyor.

İngiltere'ye gelen Suriyeliler'in yardım ve destek alabileceği birçok yol mevcut ama bunlara erişmek için yardıma ihtiyaçları var. Birçoğu, İngiliz yasalarına göre ırkçılık, taciz ve şiddete karşı korunduklarının farkında değil ve bu bilgisizlikleri sebebiyle zorluklarla karşılaştıklarında ihbar etme olasılıkları düşüyor.

Teröre maruz kalmanın norm olduğu bir şiddet rejiminden gelen insanlar daha korku dolu ve olayların büyümesinden çekinir oluyor. Kurumların bu sorunları çözme yönünde çalışmalarını sürdüreceğini umuyorum. BK'da buraya gelenler için birçok şaşırtıcı fırsat var ve hepsini bilmelerini istiyorum.

Ayrıca mevcut durum bu şekilde sürdüğü müddetçe anayurtlarına güvenli bir dönüş olmadığının bilincine varmaları gerekiyor. Rejim, Rusya'nın yardımıyla, yaptırımları kaldırmak için mültecileri geri dönüşe cesaretlendirecek güvenli dönüş sözü veriyor.

Ancak, bu bir yalan. Suriye'ye güvenlik güvencesiyle dönen ancak vardıklarında tutuklanıp işkenceye maruz bırakılan insanlar tanıyorum.

BK'ye yeni gelen Suriyeliler travmalarından kurtulmak için mekana ve zamana ihtiyaç duyacak, ancak şunu bilmeleri lazım, benim gibi kendileri de harika bir hayat kurabilecekler.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU