Guantanamo’daki hapishanede bir mahkumun ABD’ye maliyeti 13 milyon dolar

Yaklaşık 18 yıl önce terörle mücadele mahkumlarının tutulmaması amacıyla uzak bir deniz üssünde kurulan hapishanenin maliyeti geçen yılın kaydına göre 540 milyon doları aştı

Hesaplanan maliyet içinde gizli olarak sınıflandırılmış harcamalar yer almıyor (The New York Times)

The New York Times’ın incelediği geçen yılın kayıtlarına göre, 11 Eylül saldırılarını düzenlemekle suçlanan kişilerin de aralarında yer aldığı mahkumları barındırmanın toplam maliyeti, mahkumlardan sorumlu güvenlik güçlerine, savaş mahkemesi yürütmeye ve gerekli yapının inşa edilmesine ayrılan harcamalarla hapishanenin maliyeti 540 milyon (yaklaşık 3 milyar 73 milyon TL) doları aştı. 

Her bir mahkuma 13 milyon dolar (yaklaşık 74 milyon TL) ayrılması Guantanamo’yu dünyanın en pahalı gözaltı programı haline getiriyor. Nispeten uzak konumu nedeniyle Küba’nın güneydoğu sahilinde bulunan ABD Donanması üssünde, ordu her bir mahkuma 45 görevli düşecek şekilde bin 800 asker görevlendirdi. Askerler üç hapishane binasında, iki çok gizli karargahta, en az üç klinikte ve mahkumların avukatlarıyla görüştüğü iki hapishane alanında görev yapıyor. Bir kısmı da savaş mahkemesinin bulunduğu üste ve şartlı tahliye kurulunun duruşma salonunda bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hapishane personelinin kendi küçük kilisesi, sineması, lojmanı, iki yemek salonu ve akıl sağlığı çalışanlarından oluşan bir ekibi bulunuyor. Ayrıca savcılar, avukatlar, gazeteciler ve destek çalışanları haftalık, araçlarla üsse giriş-çıkış sağlıyor.

Hepsi erkek olan 40 mahkuma helal yiyecek veriliyor, uydu haberleri ve spor kanallarına erişimi sağlanıyor. Mahkumlar egzersiz aletlerini kullanabiliyor ve PlayStation oynayabiliyor.

Üstelik yıllık 540 milyon dolarlık maliyet, gizli olarak sınıflandırılmış harcamaları ve muhtemelen devam eden CIA mevcudiyetini içermiyor. Fakat istatistikler mahkumların sayısı düşse de yıllar içinde inşa edilen tesislerin işletmesinin masraflarının arttığını gösteriyor.

 

 

ABD Savunma Bakanlığı’nın 2013’te hazırladığı raporda Guantanamo’da gerçekleştirilen hapishane ve mahkeme maliyeti 454 milyon (yaklaşık 2 milyar 584 milyon TL) dolardı. O dönemde tutulan 166 mahkumun her birinin maliyeti 2,7 milyon dolardı (yaklaşık 15 milyon TL). 

Guantanamo’daki gözaltı işlemlerini sonlandırıp, mahkumları ABD’ye taşımak konusunda yıllardır devam eden tartışmalar neticesinde politik bir ortaklık sağlanmış değil. Donald Trump seçim kampanyasında hapishaneyi açık tutacağına ve daha fazla kişiyi oraya göndereceğine söz verse de yeni herhangi bir mahkum Guantanamoya gönderilmiş değil. 

 

Independent Türkçe için derleyen: Esra Güngör

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU