Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi Trump’a azil çağrısı yapacak ilk oturumu düzenledi

Adalet Komitesi Başkanı ifade vermeyi engelleme girişimlerinin “Beyaz Saray’ın (bir şeyleri) örtbas etme” çabası olduğunu söyledi

ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi, Trump'a yönelik azil sürecinin açılıp açılmamasına ilişkin Komite'ye kapsamlı şekilde çalışma imkanı veren  düzenlemeyi geçen hafta kabul etmişti (AFP) 

ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi üyeleri Başkan Donald Trump’ın görevden alınması yönündeki ilk resmi oturumu salı günü gerçekleştirdi. Oturumun amacı azil çağrısı yapmak.  

Oturumda Trump’ın eski kampanya yöneticilerinden Corey Lewandowski ilk ifade veren kişi oldu. Demokrat temsilcilerin ağırlıkta olduğu Komite’nin Lewandowski’ye eski özel savcı Robert Mueller’in Rusya soruşturması raporuyla ilgili sorular yöneltti.

Trump’a yakınlığıyla bilinen Lewandowski’nin Komite'ye geçen yıl Mueller’ın ekibiyle paylaştığından fazlasını anlatması beklenmiyordu. Oturumdaki tek tanık Lewandowski soruların büyük kısmını yanıtlamayı reddederek, Demokratlar’dan Mueller raporunun bir kopyasını istedi ve bazı soruları raporu okuyarak yanıtladı.

Açılış konuşmasında yaklaşık üç yıl süren Mueller soruşturmasına harcanan 40 milyon doların (yaklaşık 227 bin TL) halkın vergisinden karşılandığını ileri süren Lewandowski “Şimdi anlaşılıyor ki bu (Mueller) soruşturması Trump’tan nefret edenler kişilerce şişirilmiş” diye konuştu.

Komite'ye yabancı kurumlarla herhangi bir diyaloga girdiğini hiç hatırlamadığını anlatan Lewandowski sözlerine şöyle devam etti:

Seçimlerin sonucunu manipüle etmek için yardım teklif eden birileriyleyse asla konuşmadım. Daha önce de kamuoyu karşısında birçok kez söylediğim gibi bir seçimi yasa dışı şekilde etkilemeye çalışan kim olursa olsun hayatının kalanını hapiste geçirmeli.

Mueller soruşturmasının merkezindeki isimlerden Lewandowski Komite'ye ifade vermeden önce paylaştığı Twitter mesajındaysa “Amerikan halkına ortada ne bir gizli işbirliği ne de adaleti engelleme olduğunu yeniden hatırlatma fırsatı için çok heyecanlıyım” dedi.

Adalet Komitesi Başkanı Jarrold Nadler’sa oturum için hazırladığı notlarında Beyaz Saray’ın Mueller raporunda adı geçen kişilerin ifade vermesini engelleme girişimlerinin “Beyaz Saray’ın (bir şeyleri) örtbas etme” çabası olduğunu söyledi.

Lewandowski’nin bu tweetinin ve Komite’deki açılış konuşmalarının Trump’ın Mueller raporuna ilişkin analizini hatırlatması dikkati çekti.

Mueller, Rusya’nın 2016 ABD Başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiası hakkındaki soruşturması sonucunda Trump’ın başkanlık kampanyasıyla Rusya’nın olası müdahalesi arasında herhangi bir bağlantı olduğuna dair yeterince kanıt bulunmadığı sonucuna varmıştı.

Öte yandan Beyaz Saray pazartesi günü Adalet Komitesi Başkanı Jarrold Nadler’a bir mektup göndererek, Lewandowski’nin Trump’la başkan olduğu dönemki görüşmeleriyle ilgili bilgi veremeyeceğini açıklamıştı. Bu görüşmeler arasındaysa ikilinin Beyaz Saray’da düzenlediği ve Demokratların adaleti engellediği için azledilmesi gerektiğine kanıt oluşturan buluşmanın olduğu da iddia ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyaz Saray’ın hamlesine tepki gösteren Nadler’sa bu tutumun, yürütmenin ayrıcalıkları ve mutlak dokunulmazlığın tehlikeli bir ispatı olduğunu söylemişti.

Diğer yandan, Lewandowski dışında Komite’nin ifadeye çağırdığı eski Beyaz Saray danışmanları Rick Dearborn ve Rob Porter’ın da Trump’ın direktifleri doğrultusunda oturumlara katılmayacağı belirtildi.

Demokratlar, Temsilciler Meclisi’ndeki oturumlarla Trump’ın katı bir şekilde soruşturulması için çabalarken, Beyaz Saray’ın her türlü girişimi gerek belge sağlamayarak gerek danışmanların ifadesine izin vermeyerek engellediği belirtiliyor. Cumhuriyetçilerin ağırlıkta olduğu Senato’nun ise başkan’a yöneltilecek her türlü suçlamayı püskürtmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Senato'dan geçmesi uzak ihtimal

Trump'ın muhtemel azil sürecine ilişkin atılacak adımların Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda kabul edilmesi gerekiyor. Ancak Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato’da söz konusu adımların geçmesi oldukça uzak ihtimal olarak görülüyor.

ABD Kongresi’nde Trump hakkında vergi beyanında bulunmaması, hakkındaki utanç verici hikayelerin kamuoyuyla paylaşılmasını önlemek için sus parası vermesi, halkın vergilerinin Trump otel ve tesislerinde harcanmasıyla ilgili birçok iddia, farklı Meclis komisyonları tarafından araştırılıyor.

The Independent’tan ve ajanslardan yararlanılmıştır

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU