Dünyanın en büyük amfibi türü keşfedildi

Yeni keşif, soyu tükenme tehlikesi altındaki dev Çin semenderlerinin kurtarılmasına yardım edebilir

Dev Çin semenderleri kayalık ve dağlık akarsularda yaşıyor (ZSL)

Bilim insanları yeni tanımladıkları dev semender türünün dünyanın en cüsseli amfibisi (hem suda ve karada yaşayabilen "çift yaşamlı" diye de anılan canlı türü ed.n.) olduğunu düşünüyor.

Soyu tükenme tehdidi altında olan ve boyları neredeyse 2 metreye kadar uzayabilen dev Çin semenderlerinin tamamının şimdiye kadar tek bir türe ait olduğu düşünülüyordu ancak yeni yapılan araştırma bir değil üç farklı genetik kökeni bulunduğunu ortaya çıkardı.

Londra Zooloji Derneği (ZSL) ve Doğa Tarihi Müzesi'nin analizlerine göre ikisine Andrias davidianus ve Andrias sligoi isimleri verilirken üçüncüsü henüz isimlendirilmemiş bu üç soyun farklı türlere mensup olacak kadar genetik farklılık taşıdığı belirlendi.

A. davidianus daha önce bilinen türken ayrımı yeni yapılan türe A. sligoi ismi verildi. Bir zamanlar Londra Hayvanat Bahçesi'nde yaşamış A. sligoi'ye ait 74 yıllık numunenin incelenmesi farklı genetik dizilimini ortaya koydu. Buna göre A. sligoi'nin yeni tanımlanan üç tür içinde en büyük vücuda sahip tür olduğu düşünülüyor.

Aynı zamanda 20. yüzyılın başlarında toplanmış 16 farklı numune de incelendi.

Doğal yaşamı koruma üzerine çalışan ve araştırmanın başyazarı Samuel Turvey, National Geographic dergisine şunları söyledi:

Dünyanın en büyük çift yaşamlı canlısının hangisi olduğunu ortaya çıkarmanın bu kadar zaman alması, bugünde ve çağda gerçekleşmesi hayret verici.

Dev semenderler genellikle kayalık ve dağlık akarsu sistemlerinde yaşıyor ve Çin'in merkezi, güneyi ve doğusu boyunca yayılmış durumda.

Bilim insanları, dev Çin semenderlerinin üç farklı türe ayrılmasının 3,1 milyon yıl önceyle 2,4 milyon yıl önce arasında gerçekleştiği sonucuna vardı. Bu zaman aralığı Tibet platosunun hızla yükselerek dağların oluştuğu dönemle kesişiyor.

Ancak bu türlerin etleri Çin'de lezzetli bulunuyor ve geleneksel olarak tedavi edici amaçlarla kullanılıyor. Bunun bir sonucu olarak da Çin'de devasa bir dev semender yetiştirme endüstirisi yaratılmış durumda. Diğer yandan yaşam alanlarının küçülmesi ve kaçak avcılık da büyük tehdit yaratıyor.

Her ne kadar milyonlarcası çiftliklerde besleniyor olsa da, bu ağırlıklı olarak en yaygın türlerle sınırlı gibi gözüküyor. Doğada yaşayan vahşi popülasyonlar içinse yüksek yok olma riski sürüyor.

Doğa Tarihi Müzesi'nden doktora araştırmacısı Melissa Marr, "Bu bulgular doğadaki dev Çin semenderlerini kurtarmak için acil müdahaleler gerektiği bir zamanda ortaya kondu" dedi. 

Bu yeni keşifler, varlıklarını korumak için çiftliklerdeki semenderleri doğaya salmak gibi geçmişteki çabaların diğer canlıların vahşi popülasyonları üzerinde olumsuz etkiler yaratacağını, hastalık, rekabet ve genetik melezlenme tehlikelerini artıracağını gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Marr, "Elde ettiğimiz sonuçlar her farklı türün genetik bütünlüğünü korumak için her türe özel koruma önlemleri alınması gerektiğini gösteriyor" diye ekledi.

2016'da Birleşik Krallık'a yasa dışı şekilde sokulmaya çalışılırken polisin el koyduğu 4 genç dev semenderi  Londra Hayvanat Bahçesi kabul etmişti.

Üçü hala gözlerden uzak biçimde yetiştirilirken, Profesör Lew isimli semenderse halka açık şekilde sergileniyor. Görevliler günün birinde Profesör Lew'i çiftleştirebilecekleri aynı türden yeni bir dev semenderi hayvanat bahçesine getirmeyi umuyor.

Bilim insanları pazartesi günü akademik bilim dergisi Ecology and Evolution'da yayımlanan bu yeni çalışmanın ışığında, gelecekteki vahşi yaşamı koruma çalışmaları kapsamında, çiftliklerdeki semenderlerin üremeye teşvik edilmeden ve doğada doğru türün içine salınmadan önce bu hayvanların türlerinin belirlenebileceğini düşünüyor.

Dr. Turvey sözlerini şöyle sürdürdü:

Umuyoruz ki bu türlerin çeşitliliğine dair bu yeni kavrayış başarılı şekilde korunmaları için zamanında yetişmiştir çünkü yaşayabilir herhangi bir dev semender popülasyonunu korunmak için acil önlemler alınması gerekiyor.

PA'den da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU