Putin: Rusya’yla İsrail arasındaki iyi ilişkilerden gurur duyuyorum

Rus lider Ocak 2020’de İsrail’e gideceğini ve burada Leningrad Kuşatması’nın kurbanları anısına inşa edilen anıtın açılış törenine katılacağını duyurdu

Netanyahu'yla sık sık görüştüklerini hatırlatan Rus lider, İsrail'le ilişkilerinde yakaladıkları ivmeden memnuniyet duyduğunu belirtti (AP) 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin İsrail’le kurduğu ve bugüne kadarki en yüksek seviyesine ulaşan ilişkiden gurur duyduğunu söyledi.

TASS haber ajansına göre, İsrailli yardım kuruluşu Keren Hayesod’un kongresinde söz alan Putin, “Rusya’da İsrail’le kapsamlı ve karşılıklı yarar sağlayan ilişkilerin geliştirilmesine çok önem veriyoruz ve bu ilişkileri ortak, yapıcı bir ruh içinde inşa etmek istiyoruz” dedi.

Putin, “Rusya ve İsrail arasındaki ilişkilerin hiç olmadığı kadar yüksek seviyeye gelmiş olmasından gurur duyduğumu söylemek abartı olmaz” derken, bununla birlikte gelinen noktanın “İsrail Devleti’nin kurulmasının hemen sonrasındaki ilk aylar ve yıllarla” kıyaslanamayacağına da gönderme yaptı.

“Rusya ve İsrail arasındaki bağlar, anlamlı bir siyasi diyalogla adından söz ettiriyor” diyen Putin, en son Soçi kentinde geçen hafta bir araya geldiği İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yla düzenli görüşmeler yaptığını hatırlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rus lider, “Düzenli olarak görüş alışverişinde bulunuyoruz, telefonda istişareler yapıyoruz, mevcut durumu ve bazı zamanlar da küresel ve bölgesel gündemin en acil konularını tartışıyoruz, ikili işbirliğini konuşuyoruz” diye ekledi.

Ocak 2020’de İsrail’e gideceği de duyuran Putin, burada Leningrad Kuşatması’nın kurbanları anısına hazırlanan bir anıtın açılış törenine katılacağını ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı, Keren Hayesod’un bağış toplama etkinliğinde şunları söyledi:

(İsrail) Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, önümüzdeki yıl ocak ayında Auschwitz toplama kampının kurtarılmasının 75. yıldönümü ve Holokost Kurbanlarını Anma Günü nedeniyle düzenlenecek etkinliklere katılmam için ülkesine davet etti. Son zamanlarda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yla yaptığım bir toplantıda söylediğim gibi bu teklifi değerlendireceğim ve umuyorum ki bu ziyaret sırasında İsrail liderleriyle birlikte, Leningrad Kuşatması kurbanlarına adanmak üzere İsrailli eski askerlerin girişimiyle inşa edilen anıtın açılışını yapacağız.

İsrail’le serbest ticaret anlaşması kapıda

Moskova’da düzenlenen etkinlikte iki ülke arasındaki ticari ilişkilere de değinen Putin, İsrail'in Avrasya Ekonomik Birliği (EAUE) serbest ticaret bölgesine katılmaya yaklaştığını ve kısa süre içinde Rus piyasasına erişim sağlayabileceğini kaydetti.

İsrail'le Rusya'nın arasındaki ticari bağı kuvvetlendirmenin “çok önemli” olduğunun altını çizen Putin, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2018'de yüzde 9 oranında arttığını vurguladı.

Rus lider ayrıca, ülkesinin gelecekte İsrail’le tarım, süt ürünleri, bilim ve teknoloji alanlarında işbirliği arayışında olduğunu belirtti.

 

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU