Yakınları PKK tarafından alıkonulan asker ve polis aileleri: Çocuklarımızı serbest bırakın

24 Temmuz 2015 tarihinden itibaren PKK tarafından yolları kesilip alıkonulan asker ve polislerin durumu belirsizliğini koruyor

HDP il binasının önünde oturan "Diyarbakır Anneleri"nin bekleyişi sürüyor / Fotoğraf: AA

PKK tarafından yolları kesilip alıkonulan asker ve polislerin aileleri, yakınlarının serbest bırakılması için İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) öncülüğünde birçok girişimde bulundu ancak sonuç alınamadı.  

Bu aileler de Diyarbakır HDP İl binası önünde 22 Ağustos’ta başlayan “Diyarbakır Anneleri” eylemine katıldı. 

Geçmiş dönemlerde insan hakları örgütlerinin çabaları sonucu alıkonulan kişiler sağ salim ailelerine teslim edilmişti.

Temmuz 2015’de 20 gümrük memuru alıkonulmuştu. İHD, 8 Eylül’de Irak Kürdistan Bölgesi’nde alıkonulan 20 gümrük memurunu PKK’dan teslim alarak Türkiye’de ailelerine kavuşturmuştu.
 

İHD
İHD'den alıkonulan asker ve polislerin serbest bırakılma çağrısı / Fotoğraf: İHD Diyarbakır Şubesi


İHD: Bize başvuru yapan aile sayısı 12

PKK tarafından alıkonulan asker ve polis ailelerin durumuna ilişkin Independent Türkçe’ye açıklamalarda bulunan İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 29 Mayıs 2019’daki girişimleri üzerine yeni somut bir gelişmenin yaşanmadığını söyledi.

Ailelerle beraber alıkonulan asker ve polislerin serbest bırakılması için birçok defa açıklama yaptıklarını ifade eden Türkdoğan şunları söyledi:

Asker ve polislerin ailelerine yazdıkları mektuplardan öğrendiğimize göre 13 kişi alıkonulmuş. Ama bize başvuru yapan kişi sayısı 12 kişidir. İki kişinin durumu belirsiz. Çünkü onların alıkonulup konulmadığı belli değil. Bir çatışma zamanında bu olay olmuş.

Hatta jandarma ailelerine askerlerin yaşamını yitirdiğini söylemiş. O iki kişi belirsiz ama onların dışında bizde bilgileri olan 10 kişi var. 


“Kamuoyu bu konuya duyarlı olmalı”

Sonuç bir gelişme olmamasına rağmen aileler için girişimlerinin devam edeceğini aktaran Başkan Türkdoğan şöyle devam etti:

HDP il binası önünde başlayan eylem bir yandan kamuoyunda konuşulmasını sağladı bir yandan da Kürt tarafını rahatsız eden bir ortam yarattı.

HDP’liler meselenin kendilerini ilgilendirmediğini söylüyorlar. Bu yeni durumu oturup değerlendirmek gerekiyor. Fakat yeni durumun iyi tarafı şu bütün Türkiye bu konuyu daha fazla konuşmaya başladı.

Gündeme gelmiş durumda ve gündemde olduğu için iktidar olmasa da muhalefet partileri ve Türkiye demokratik kamuoyunun burada biraz daha duyarlı olması gerekiyor. Belki onların duyarlılığıyla bir sonuç elde edebiliriz.

 

Diyarbakır annelerinin oturma eylemine katılım sürüyor
"Diyarbakır Anneleri"nin bekleyişi sürüyor / Fotoğraf: AA


Mazlumder: Anneler çocuklarını geri istiyor

Tüm muhatapların her türlü siyasi hesap ve çıkarın ötesinde annelerin çağrısına kulak vermesi gerektiğini ifade eden İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Mücadele Derneği (Mazlumder) Genel Başkanı Ramazan Beyhan, annelerin çocuklarını istemelerinin en tabii ve doğal hakları olduğunu söyledi.

Bunun pazarlık konusu edilmemesi gerektiğini dile getiren Başkan Beyhan, “Bu annelerin özelinde geçmişte çocukları kaybolmuş aileler de var. Bu anneler çocuklarını geri istiyor. Aynı zamanda örgüt tarafından kaçırılan asker, polis, sağlıkçı ve öğretmenlerin de anne ve babaları çocuklarının geri verilmesini istiyorlar. Çağrımız herkese, hem çocuğu gözaltında kaybolmuş hem de Diyarbakır’da HDP önünde çocuklarını isteyen anneler hem de aynı şekilde çocukları kaçırılmış asker ve polis annelerinin de çağrısına kulak verilmeli” diye konuştu.

"İktidar ve muhalefet rant çıkarma hevesinde olmamalı"

Annelerin başlattığı girişimin doğal, insani ve vicdani bir girişim olduğunu ve taleplerinin karşılanması gerektiğini kaydeden Başkan Beyhan, devamında şu ifadeleri kullandı:

Gerek iktidar gerekse muhalefet bundan bir rabt çıkarma hevesinde olmamalı. Bu annelerin talepleri karşılık bulmalı. Toplumun değişik kesimlerinden çocukları geri alma noktasında herhangi bir teşebbüs olursa geçmişte aracı olduğumuz gibi sivil toplum kuruluşu olarak yine elimizden geleni yapmaya hazırız. Zaten Diyarbakır şubemizin de bu yönde bir açıklaması oldu. Bileşenlerden biri olabiliriz.

 

Vedat Kaya'nın annesi Emine Kaya AA.
Vedat Kaya'nın annesi Emine Kaya Fotoğraf: AA


HDP il binasının önündeki bekleyiş sürüyor

İstanbul'da polis memuru iken Muş'ta kardeşinin düğün konvoyuyla memleketine dönerken Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 24 Temmuz 2015’te PKK tarafından kaçırılan polis memuru, 28 yaşındaki Vedat Kaya’nın annesi Emine Kaya da Diyarbakır HDP İl Başkanlığı binasında oturanlardan biri. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) dahil bir çok kuruma başvurmalarına rağmen sonuç alamadıklarını kaydeden anne Kaya, son çare olarak HDP İl Başkanlığı binasının önünde oturma eylemine katıldıklarını söyledi. 

Polis memuru oğlu Vedat Kaya’dan hiç haber alamadıklarını belirten anne Kaya, “Sosyal medyada oğluma ait bir video gördük. Kimler paylaşmış bilmiyoruz. Video dışında hiçbir şekilde kendisinden haber alamadık” dedi.
 

Semih Özbey'in annesi Sadiye Özbey
Semih Özbey'in annesi Sadiye Özbey / Fotoğraf: İHA


“Dört yıldır çalmadığımız kapı kalmadı”

17 Eylül 2015'te Tunceli'nin Pülümür ilçesinde yol kesilerek aracı yakılıp kaçırılan oğlu Astsubay Semih Özbey için 5 Eylül’de oturma eylemine başlayan Sadiye Özbey ise durumu  şöyle özetledi:

En son 3 ay önce Ramazan Bayramı’nda bize yazdığı mektupla oğlum Semih’ten haber alabildik. Dört yıldır çalmadığımız kapı başvurmadığımız kurum kalmadı.

Cumhurbaşkanı dahil CHP, MHP ve İHD’nin de içinde olduğu birçok kurum ve kişi ile görüştük ama hiçbir başvurumuzdan sonuç alamadık. Yetkililere seslenmek istiyorum, sesimizi duyun ve bizi bu acıdan kurtarın. Çocuğumuzu istiyoruz.   


Alıkonulan asker ve polisler kimler?

İHD genel merkezine yapılan aile başvurulara göre alıkonulan asker ve polislerin isimleri şöyle:

24 Temmuz 2015 günü Diyarbakır-Bingöl karayolunda polis memuru Vedat Kaya,

28 Temmuz 2015 günü Diyarbakır-Bingöl karayolunda polis memuru Sedat Yabalak,

13 Ağustos 2015 günü Diyarbakır-Lice karayolunda uzman çavuş Hüseyin Sarı, erler Sedat Sorgun ile Süleyman Sungur,

18 Eylül 2015 günü Tunceli-Erzincan karayolunda Astsubay Semih Özbey,

2 Ekim 2015 günü Tunceli-Pülümür karayolunda erler Müslüm Altuntaş ve Adil Kavaklı,

12 Aralık 2015 günü Şırnak merkezde uzman çavuşlar Sedat Vardar ve Ferdi Polat,

21 Eylül 2016 günü Hakkari’de uzman çavuşlar Ümit Gıcır ve Mevlüt Kahveci, alıkonulmuştur. İHD’ye göre alıkonulanlardan Sedat Vardar ve Ferdi Polat’ın akıbeti konusunda ise belirsizlik söz konusu.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU