AFP, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'in Türkiye ziyaretinin şifrelerini açıkladı

Döner ve İstanbul detayları dikkat çekti

Erdoğan ve Steinmeier, kasımda Berlin'de Almanya Cumhurbaşkanı'nın resmi konutu Bellevue Sarayı'nda görüşmüştü (Reuters)

Fransız haber ajansı AFP, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'in Türkiye ziyaretine bir dönerciyle gelmesini yazdı.

Üç günlük ziyarete bugün başlayan Steinmeier, yanında Berlinli döner ustası Arif Keleş'i de getirdi. 

Ziyaretine İstanbul'dan başlayacak Almanya Cumhurbaşkanı, bugün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerle görüşecek. 

Keleş, bugün Steinmeier'in İstanbul'da düzenleyeceği akşam yemeğinde katılımcılara döner servis edeceklerini söyledi

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Döneri de Berlin'den getirdiklerini belirten Keleş, Türkiye'den Almanya'ya göç eden dedesinin, yıllarca fabrikalarda çalıştıktan sonra 1986'da döner dükkanı açtığını anlattı. 

Keleş, Steinmeier'in davetinden ve "atalarımın yurdu" diye nitelediği Türkiye'ye gitmekten gurur duyduğunu ifade etti.

AFP, Almanya Cumhurbaşkanı'nın Keleş'i de yanına alarak "1960'lardan beri ülkeye çalışmaya giden Türk göçmenlerin kuşaklar boyu yaptığı katkıya dikkat çekmeyi amaçladığını" yazdı. 

Haberde, "bir göçmen başarı öyküsü" diye nitelenen dönerin, Almanya'da yaklaşık 7 milyar euroluk cirosu olduğuna işaret edildi. 

Steinmeier, salı günü Gaziantep'e giderek depremzedelere ilişkin projeleri inceleyecek. Ziyaretinin son günündeyse Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşecek. Alman lider, burada Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'la da bir araya gelecek. 

Almanya Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden kimliğinin paylaşılmamasını isteyen bir yetkili, ajansa Steinmeier'in ziyaretine Ankara'dan başlamamasının Erdoğan'a bir "sinyal" niteliğinde olduğunu söyledi.

AFP, Erdoğan'ın kasımda Almanya'ya günübirlik ziyaret düzenlediğini, özellikle Gazze savaşı nedeniyle iki lider arasında soğuk rüzgarlar estiğini hatırlattı. Ajans, 7 yıldır Cumhurbaşkanlığı yapan Steinmeier'in ilk kez Türkiye'yi ziyaret ettiğini de belirtti.

Haberde, "Erdoğan'ın Hamas'a verdiği destek, Filistinli militan gruba karşı savaşta İsrail'i destekleyen Berlin'i rahatsız etti" ifadeleri yer aldı.
 

keleş.jpg
Keleş, Berlin'deki döner dükkanını yaklaşık 40 yıldır işlettiğini söyledi (AFP)


Erdoğan, Steinmeier'in ardından Almanya Başbakanı Olaf Scholz'la da görüşmüştü. Yapılan basın toplantısında Scholz, "İsrail'in kendini savunma hakkı tartışılamaz" derken Erdoğan, Almanya'nın Holokost nedeniyle İsrail'e karşı gerekli tavrı göstermediğini savunmuştu.

Alman siyasetçiler de görüşme öncesi Steinmeier'e çağrıda bulundu. Yeşiller'den Alman-Türk Parlamenterler Grubu Başkanı Max Lucks, "Steinmeier, Erdoğan'la görüşmesinde insan hakları ihlallerini gündeme getirmeli" dedi.

Sahra Wagenknecht İttifakı'ndan (BSW) Parlamenter Sevim Dağdelen de Steinmeier'e ziyareti sırasında "Türkiye'de hukukun üstünlüğü ve demokrasi alanındaki büyük eksiklikleri göz ardı etmeme" çağrısı yaptı


Independent Türkçe, AFP, DW

DAHA FAZLA HABER OKU