Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Görsel: Independent Türkçe

Esenyurt'ta kontrolden çıkan kamyon 11 araca çarptıktan sonra iş yerine girdi

Esenyurt'ta, kontrolden çıkan kamyon 11 araca çarptıktan sonra 4 katlı binanın girişindeki iş yerine girdi. Halil İmat idaresindeki 34 NOF 10 plakalı kamyon, Mehterçeşme Mahallesi 1953 Sokak'ta park edildikten bir süre sonra hareket etmeye başladı. Kontrolden çıkan kamyon, 7'si park 4'ü seyir halinde 11 araca çarptı, ardından 4 katlı binanın girişindeki pide lahmacun dükkanına girdi. Kamyonun çarptığı araçlarla girdiği iş yerinde ve üst kattaki dairede hasar oluştu. İhbar üzerine kaza yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Duran trafik akışı, araçların kaldırılmasıyla normale döndü. Kamyon sürücüsü Halil İmat, aracı park ettikten sonra frenin boşaldığını ileri sürerek, "Bir arkadaşın malzemesi vardı, onu  indiriyordum. El freni boşalınca olan oldu. Araç yüklü değildi. Daha önce böyle bir şey yaşamadım. Bende bir şey yok, ufak tefek sıyrık var." dedi.


İsrail'den Gazze'nin kuzeyine yoğun top atışları: Yeni göç dalgası başladı

İsrail ordusunun yoğun top atışlarıyla hedef aldığı Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yeni bir göç dalgasının yaşandığı bildirildi. Gazze'nin kuzeyindeki birkaç bölgede İsrail ordusu ile Filistinli gruplar arasında çıkan çatışmalar saatlerdir devam ediyor. İsrail ordusu, çatışmaların olduğu Beyt Lahya, Beyt Hanun ve Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı yakınındaki bölgeleri yoğun top atışlarıyla bombalıyor. İsrail'in yoğun top atışları sebebiyle kuzeydeki Beyt Lahya beldesinden Cibaliya Mülteci Kampı'na doğru yeni bir göç dalgası yaşandı. Öte yandan Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarından yapılan açıklamada, Beyt Hanun bölgesinde bazı İsrail askerleri ile bir askeri aracın Yasin-105 füzeleriyle hedef alındığı belirtildi.


Putin ve Aliyev, Moskova'da buluştu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile başkent Moskova'da bölgesel güvenlikle ilgili durumu ele aldı. Görüşmenin basına açık kısmında konuşan Putin, Baykal-Amur demir yolu hattının (BAM) inşaatına başlanmasının 50'nci yıl dönümü olduğunu ve Aliyev'in babası Haydar Aliyev'in geçmişte bu yolun inşa işlerini yönettiğini söyledi. Putin, bu vesileyle eski demir yolu çalışanları ile bir araya geleceklerini dile getirerek, "Babanızın (Haydar Aliyev) bu devasa projenin hayata geçirilmesi için harcadığı çaba, verdiği emek ve yıllarca yürüttüğü çalışmalar, sadece Rusya için değil, tüm Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) için de önemli bir rol oynuyor. Birçok ortağımız bu ulaşım bağlantısını kullanıyor." dedi. Rusya ile Azerbaycan arasındaki ilişkilere değinen Putin, "İkili ticaret hacmi artarak 4 milyar doların üzerine çıktı. Azerbaycan ekonomisine yapılan Rus yatırımlarının değeri 6 milyar dolar. Hükümetler arası komisyon aktif olarak çalışıyor." dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev de "Kuzey-Güney" uluslararası ulaşım koridoru projesine değinerek, "Bu, ülkelerimizi ve ortaklarımızı birleştiren, yük taşımacılığının güvenliği ve birçok ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi açısından küresel öneme sahip olan bir proje." diye konuştu. Bölgesel güvenlikle ilgili konulara değinen Aliyev, Rusya'nın Kafkasya bölgesinde güvenlik açısından kilit ülke olduğunu belirtti.


Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Masumiyet Müzesi'ni ziyaret etti

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Masumiyet Müzesi'ni ziyaret etti.Burada kendisini kapıda karşılayan yazar Orhan Pamuk ile bir süre sohbet eden Steinmeier, sonra müzeyi gezdi. Steinmeier'e, müzenin karşısındaki antikacı dükkanında, Almanya'nın İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına karşı tutumu nedeniyle tepki gösterildi. Camına Filistin ve Türk bayrağı asılan dükkanda, Almanca "Sayın Federal Başkan, Gazze'deki katliamı durdurun" yazılı döviz asıldı. Steinmeier'in müzeye gelişi sırasında dükkandan, yüksek sesle "Leve Palestina" (Yaşasın Filistin) şarkısı çalındı. Steinmeier, yaklaşık 1 saat süren ziyaretinin ardından müzeden ayrıldı.


Suriyeli ilk astronot Muhammed Faris, Azez'de son yolculuğuna uğurlandı

Suriyeli ilk astronot Tümgeneral Muhammed Faris, Halep'in Azez ilçesinde son yolculuğuna uğurlandı. Gaziantep'te tedavi gördüğü hastanede 20 Nisan'da hayatını kaybeden 73 yaşındaki Suriyeli ilk astronot Faris için Azez'de cenaze töreni düzenlendi. Cenaze törenine Suriye Milli Ordusu (SMO), Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Suriye Geçici Hükümeti (SGH) temsilcilerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşları üyeleri ile bölge halkından binlerce kişi katıldı.

Muhammed Faris kimdir?

26 Mayıs 1951'de Halep'de dünyaya gelen Muhammed Faris, Sovyetler Birliği ile uzay yolculuğu yapan ilk Suriyeli ve ikinci Arap astronot olmuştu. Tümgeneral Faris, 1987'de uzaya gidip gelmesinin ardından ülkesinde kahraman gibi karşılanmış ve Suriye'deki üniversitelerde yaklaşık 10 yıl ders vermişti. Suriye'de 2011 yılında Esed rejimine karşı başlayan halk ayaklanması ve iç savaşın ardından Türkiye'ye sığınan Faris, 19 Nisan'da Gaziantep'te hastanede hayatını kaybetmişti.


İspanya Başbakanı, Filistin devletini tanıyacaklarını Abbas, 2. Abdullah ve Sisi'ye iletti

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in Filistin devletini tanıyacaklarına ilişkin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Ürdün Kralı 2. Abdullah ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi telefonda bilgilendirdiği duyuruldu. İspanya resmi haber ajansı EFE'nin başbakanlık kaynaklarına dayandırarak verdiği haberde, Sanchez'in Orta Doğu'daki durumu analiz etmek ve Filistin devletini tanıyacaklarını yinelemek için Abbas, 2. Abdullah ve es-Sisi ile ayrı ayrı telefon görüşmesi yaptığı bildirildi. Haberde, Filistin devletinin tanınmasıyla iki devletli çözüm temeline dayalı bir uluslararası barış konferansı organize edilmesi görüşünü en başından beri ısrarla savunan Sanchez'in, ana aktörlerle yaptığı telefon görüşmelerinin bölgede barış, güvenlik ve refahın getirilmesine yönelik diplomatik çabalarının bir parçası olduğu belirtildi.


TBMM'den 23 Nisan'a özel film

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş filmi "104 yıldır gözlerindeki cesaret yüzlerindeki neşeyle buluşsun diye varız. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'mız kutlu olsun" sözleriyle paylaştı.


Suudi Arabistan'dan Ankara'daki hac kafile başkanlarına eğitim

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığınca ünyanın çeşitli ülkelerinde uygulanan eğitim programları kapsamında Suudi Arabistan Büyükelçiliği Kültür Ataşesi, Dr. Faisal Osra, Ankara'daki Türk Hac Kafile Başkanlarına yönelik eğitim kurslarının sunumunu gerçekleştirdi.


İsrail Ordusu'nda ikinci istifa haberi

İsrail ordusunda ülkenin Orta Bölge Komutanı Yehuda Fox, gelecek ağustos ayında görevinden istifa etmeye kararlı olduğunu açıkladı. İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, Fox, önümüzdeki ağustos ayında geçerli olmak üzere istifa edeceği yönündeki kararını Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'ye iletti. Haberde, Fox'un yaklaşık 3 yıl kaldığı görevinden neden istifa etmek istediğine dair bilgiye yer verilmedi. İsrail ordusundan gün içinde yapılan açıklamada, İsrail Askeri İstihbarat Şefi Tümgeneral Aharon Haliva'nın da istifa mektubunu Genelkurmay Başkanı Halevi'ye sunduğu, istifasının kabul edildiği ve birkaç hafta içinde uygulamaya konulacağı belirtilmişti.


İsrail ordusu, Gazze'yi ortadan bölen koridora "operasyon" başlattığını duyurdu

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ni ortadan bölen koridora yönelik "operasyon" başlattığını açıkladı. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi'nin kuzeyi ile güneyini birbirinden ayıran orta kesimindeki koridora saldırı başlatıldığı belirtildi. "162'nci Tümen orta koridora operasyonu başlattı." ifadesi kullanılan açıklamada, daha fazla detay verilmedi.


İsrail Savunma Bakanı Gallant'tan ABD'ye "Netzah Yehuda Taburu" tepkisi: Kimse bize ahlak dersi veremez

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, kimsenin İsrail’e ahlak dersi veremeyeceğini belirterek, Filistinlilere karşı gereksiz şiddet uyguladığı gerekçesiyle ABD’nin yaptırım getirmeye hazırlandığı Netzah Yahuda Taburu'nun arkasında olduklarını söyledi. İsrail basınındaki haberlere göre, Gallant, ABD’nin yaptırım getirmeye hazırlandığı bildirilen İsrail ordusuna bağlı Netzah Yahuda isimli taburla bir araya geldi. Gallant, “Dünyada kimse bize ahlak ve değerlerle ilgili ders veremez. Yedi düvele ve terör örgütlerine karşı savaşın başındayız. Güvenlik teşkilatı arkanızda.” ifadesini kullandı.


Columbia'da başlayan Gazze protestoları ABD'nin diğer üniversitelerine de sıçradı

Columbia Üniversitesi yönetimi ile öğrenciler arasında geçen hafta başlayan Gazze protestosu gerginliği devam ederken, İsrail’in saldırılarına karşı öğrenci protestoları, diğer üniversitelerde de tekrar alevlendi. ABD'nin prestijli okullarından Yale Üniversitesinde öğrenciler Beinecke Plaza'da oturma eylemi başlattı. Öğrenciler, Yale yönetiminden, üniversitenin İsrail ile bağlantılı "askeri silah üreten" şirketlere yatırımlarına son vermesi talebinde bulundu. Üniversite yönetimi, bugün yaptığı yazılı açıklamada, "Yale topluluğunun emniyeti ve güvenliği" gerekçesiyle polisten yardım istediğini ve eyleme son vermek istemeyen 47 öğrencinin gözaltına alındığını belirtti.  New York Üniversitesi (NYU) öğrencilerinin de İsrail'in Gazze'deki saldırılarına karşı çıkmak ve Columbia'daki öğrencilere destek olmak amacıyla kampüste başlattıkları eylem devam ediyor. Washington Square Park yakınındaki Gould Plaza önünde protestolarını sürdüren NYU öğrencileri, üniversite yönetiminden İsrail’in Filistin işgaline destek veren şirketlerle yatırım ilişkilerini sonlandırması talebinde bulunuyor. ABD'nin diğer önde gelen okullarından Massachusetts Teknoloji Ensititüsü (MIT), Tufts Üniversitesi, The New School ve Kuzey Carolina Üniversitesinde de Filistin yanlısı öğrencilerin benzeri eylemleri devam ediyor.


Valilikten İstanbul için sıcaklık uyarısı

İstanbul'da önümüzdeki günlerde sıcaklığın 24-26 dereceye ulaşmasının beklendiği belirtilerek, dikkatli ve tedbirli olunması uyarısında bulunuldu. İstanbul Valiliğinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, hafta boyunca İstanbul'da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 4 ila 6 derece üzerine çıkmasının beklendiği kaydedildi. Açıklamada, "İstanbul'da önümüzdeki günlerde beklenen en yüksek sıcaklığın 24-26 derece aralığında olacağı tahmin ediliyor. Dikkatli ve tedbirli olunmalıdır." ifadesine yer verildi. Açıklamada ayrıca, Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğünün bölgede sıcaklıkların artacağına ilişkin açıklaması ve verilerine de yer verildi.


İsrail, Refah opearasyonunda son aşamaya geldi: Yerinden edilecek 1 milyon Filistinli için El Mevasi ile Nusayrat arasında yeni bir bölge hazırlanıyor

İsrail ordu radyosu yayınladığı haberde, Tel Aviv yönetiminin, Gazze Şeridi'ndeki 'insani bölgeyi' önemli ölçüde genişletmeye hazırlandığı bilgisinin kendilerine ulaştığını paylaştı. Bu bölgenin, güneydeki El-Mevasi'den kıyı şeridi boyunca Gazze'nin orta kısmındaki Nusayrat'ın eteklerine kadar olan mesafeyi kapsayacağı ifade edilen haberde, bölgenin "yaklaşık bir milyon yerinden edilmiş insanı barındırabileceği" iddia edildi. Haberde, "bölgede faaliyet gösteren sabit hastanelere ek olarak bu yerde beş sahra hastanesi kurulduğu" ileri sürüldü. İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, dün düzenlediği basın toplantısında, "Genelkurmay Başkanı, güney cephesindeki (Gazze) 'operasyonların' sürdürülmesine ilişkin planı onayladı." demişti. Hagari, Gazze'deki savaşın sonraki aşamaları için hazırlık yapıldığını aktarmıştı.


Hazine alacakları mart sonu itibarıyla 28,6 milyar lira oldu

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 31 Mart itibarıyla Hazine alacaklarına ilişkin verileri açıkladı. Buna göre, Hazine alacakları, mart sonu itibarıyla 28,6 milyar lira oldu. Alacak stoku içindeki en yüksek payı 10,9 milyar lirayla mahalli idareler oluşturdu. Söz konusu tarihe kadar Hazine alacaklarından 1,2 milyar lira tahsil edildi.


Merkezi yönetim brüt borç stoku 7 trilyon 499,8 milyar lira oldu

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 31 Mart itibarıyla merkezi yönetim brüt borç stoku verilerini açıkladı. Buna göre, merkezi yönetim brüt borç stoku, mart sonu itibarıyla 7 trilyon 499,8 milyar lira oldu. Borç stokunun 2 trilyon 712,5 milyar lira tutarındaki kısmı Türk lirası, 4 trilyon 787,3 milyar lira tutarındaki bölümü ise döviz cinsi borçlardan oluştu.


Davutoğlu: Erdoğan'ın Bahçeli'yle kazanma şansı yok

Karar TV'ye konuk olan Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu; "Erdoğan'ın artık Bahçeli ile seçim kazanma şansı yok" dedi. KARAR TV'de gazeteci Elif Çakır ve Taha Akyol'un sorularını yanıtlayan Davutoğlu şunları söyledi:

Bahçeli, AK Parti'yi dizayn etmeye çalışıyor. 31 Mart sonrası Cumhur İttifakı dağılmaya başladı. Cumhur İttifakı yavaş yavaş parçalanıyor. Önce Yeniden Refah Partisi ayrıldı, ayrılmadıysa bile bir çizgi koydu. AK Parti içerisinde tartışmalar var. Görülen bir parçalanma olmasa bile ortak çıkarları olduğu için birleşiyorlar. Geçen sene Millet İttifakı seçimi kazanamayınca muhalefette ciddi bir dağınıklık oldu. Şimdi ise yerel seçim yenilgisi sonrası Cumhur İttifakı'nda aynı dağılma süreci adım adım başlıyor. Sayın Bahçeli, Mehmet Şimşek çıkışıyla birlikte 'biz ekonomiden sorumlu değiliz' mesajını verdiğini düşünüyorum. Sayın Erdoğan'ı önümüzdeki günlerde çok ciddi yol ayrımları bekliyor. Bu yol ayrımlarına nasıl karar vereceği de hem AK Parti'nin hem de şahsi kariyerinin nasıl gideceğine ve hatta nasıl biteceğine karar verecek. 

Altılı Masa'ya ilişkin de değerlendirme yapan Davutoğlu şu vurguları yaptı:

Türkiye'de merkez sağ darmadağın oldu. Sekiz yıldır ambargo altındayım. TRT sadece adımı kötü haberlerde geçirdi. AK Parti tabanına yöneldik ama olmadı. Türkiye'yi içeri kapatmak, AK Parti'yi kuruluş felsefesinden koparıp devletteki bir grubun güvenlikçi politikalarının aygıtı haline getirmek isteyenler benim üzerime geldiler. Söylediklerim yapılsaydı Altılı Masa seçimi kazanırdı. Kılıçdaroğlu'na söylemiştim; 'kadromuzu açıklamamız gerekiyor' diye. Merkez Bankası için isim önerimiz şu vesaire gibi. Bunun yerine Ümit Özdağ ile gizli mutabakat yapıldı. Siyaset bununla birlikte bir sınama dönemine girdi.


İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç hayatını kaybetti

“Hasan Efendi” olarak bilinen İsmailağa cemaatinin lideri Hasan Kılıç, 93 yaşında vefat etti.

İsmailağa Camii’nden yapılan açıklamada “Şeyhimiz Hasan Efendi Hazretlerimiz (Kuddise Sirruhû) rahmet-i Rahmân’a kavuşmuştur. Ümmet-i Muhammed’in başı sağ olsun” denildi.

 Ne olmuştu?

Şeyhliğine yönelik tartışmalar olduğu ileri sürülen Kılıç'a ilişkin; Cübbeli Ahmet Hoca, Mahmut Ustaosmanoğlu’nun vefatından önce rabıtanın kendisine yapılmasını istediğini söylemiş ve rabıtasını Hasan Kılıç’a yapan kişi ve kurumlara reddiyeler yapmıştı.

Hasan Kılıç kimdir?

Hasan Kılıç, 1930'da Trabzon Çaykara'da doğdu. Öğrenciliğini doğduğu köyde sürdürdü. Daha sonra Bursa'da askerlik hizmetini yaptı. Manevi derslerini Nuri Efendi'den alan Hasan Kılıç, Mahmut Ustaosmanoğlu'nun vefatından sonra yeni cemaat lideri oldu.  Uzun yıllar İsmailağa Cemaati içerisinde bulunan Kılıç, 2022 yılında hayatını kaybeden Mahmut Ustaosmanoğlu’nun da dünürüydü.24 Haziran 2022 Cuma günü Mahmut Ustaosmanoğlu’nun Fatih Camisi’ndeki cenaze töreninde konuşan, oğlu Ahmet Ustaosmanoğlu, İsmailağa Cemaati’nin yeni liderini babasının sözleriyle duyurdu:

Bir hususu belirtmek için mikrofonu elime almış bulunuyorum. En çok sorulan sorulardan birisi kendisinden sonra yerine kimin bırakacağıydı. Duymayanlar olabilir, tekrar söylüyorum. Şu vasiyeti anlatmamızı söylemişti: ‘Benden sonra yerime Hasan Efendi hocamızı temsilci ve cemaatin başına bırakıyorum.’ Bu hakikati size söyledim. Allah sizlerden razı olsun.


BAE'de Türkiye'nin de katılımıyla "Çöl Bayrağı 9" tatbikatı başladı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Savunma Bakanlığı, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 10 ülkenin katılımıyla 3 hafta sürecek "Çöl Bayrağı 9" ortak hava tatbikatının başladığını duyurdu. Bakanlığın X sosyal medya hesabından konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, BAE'nin yanı sıra Türkiye, Suudi Arabistan, Umman, Kuveyt, ABD, Güney Kore, Fransa, Birleşik Krallık ve Almanya'nın katıldığı "Çöl Bayrağı 9" adlı ortak hava tatbikatının başladığı ifade edildi. Bakanlık, 3 hafta süreceği belirtilen tatbikattan görüntüler de paylaştı.


Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’a İsrail protestosu

Türkiye ziyareti kapsamında İstanbul'a gelen Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte Türk işçilerinin Almanya'ya  göçünü konu alan ‘Gurbette Hasret’ sergisini ziyaret etti.

Steinmeier, Sirkeci Tren Garı’ndaki sergi çıkışında, Almanya’nın israil’e verdiği destek nedeniyle Özgür-Der Üniversite Gençliği tarafından protesto edildi. "Zulmün suçlusu katil Almanya" sloganları atan gruba polis müdahale etti.


İsmail Uyanık, TFF Başkanlığına adaylığını açıkladı

Eski Samsunspor Kulübü Başkanı İsmail Uyanık, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) başkanlığına adaylığını açıkladı. Uyanık, kentteki bir otelde düzenlediği basın toplantısında, TFF başkanlığına aday olduğunu duyurdu. Samsunlu gençlerin, Samsunlu futbolseverlerin ve Türkiye'deki futbolseverlerin teşviki ve ısrarıyla futbolla helalleşmek adına son dönemde aday olmaya karar verdiğini söyleyen Uyanık, "Bugün, Türkiye Futbol Federasyonunun önümüzdeki seçimlerde başkanlığına adaylığımı açıklıyorum" dedi. Türkiye'de temiz futbol ve başarılı futbol takımlarının olması temennileriyle adaylığını açıkladığını ifade eden Uyanık, şunları kaydetti:

Futbol takımlarının borçlardan, teknik iflastan kurtulmasını, milli takımın tekrar başarılı olmasını, takımlarımızın Avrupa'da tekrar Avrupa şampiyonu olabilmesi gerektiğine inananlarla birlikte adaylığı açıklıyorum. Bu süreçte futbol adına doğruları, bildiklerimi tartışmak, kamuoyuna daha rahat bu mesajları verebilmek adına bu bir fırsat...Devamında doğru şeyleri, doğru sloganları söylediğimiz zaman o sloganların altında birleşebileceğimiz birçok liyakatli ve temiz futbol adamının olduğuna inanıyorum. İnşallah Türk sporuna, Samsun'a, Anadolu sporuna özellikle hayırlı olmasını diliyorum.


Papua Yeni Gine'den, dayısının "yamyamlar tarafından yenmiş olabileceğini" ima eden Biden'a tepki

Papua Yeni Gine Başbakanı James Marape, Biden'ın İkinci Dünya Savaşı'nda görev alan dayısı Ambrose Finnegan Jr. hakkındaki konuşmaya ilişkin açıklama yaptı. James Marape, ABD Başkanı'nın, "(Dayımın) Naaşını bulamadılar çünkü önceden Papua Yeni Gine'nin o bölgesinde çok yamyam vardı." sözlerine işaret ederek, "Başkan Biden'ın sözleri bir dil sürçmesi olabilir ancak ülkem bu şekilde anılmayı hak etmiyor" ifadesini kullandı.

İkinci Dünya Savaşı'nın Papua Yeni Gine halkıyla ilgisinin olmadığının altını çizen Marape, "İkinci Dünya Savaşı halkımın işi değildi ama (halkım) gereksiz yere kendilerinin yapmadığı bir çatışmanın içine sürüklendi" açıklamasını yaptı. Marape, Papua Yeni Gine halkının, gündelik hayatlarında İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma bombaların infilak etmesi nedeniyle ölüm korkusuyla yaşadığını aktararak, "Papua Yeni Gine ve Solomon Adaları'nda çok fazla savaş alanı var ve bunlar, insan kalıntıları, uçak ve gemi enkazları, tüneller ve bombalar gibi İkinci Dünya Savaşı kalıntılarıyla dolu" diye konuştu. Marape ayrıca İkinci Dünya Savaşı'nda Papua Yeni Gine'de hayatını kaybeden askerlerini bulmak ve savaşın yıkıntılarını temizlemek için ABD'ye çağrı yaptı.

Biden'ın 17 Nisan'daki konuşmasında dayısı hakkındaki iddiaları

ABD Başkanı Biden, 17 Nisan'da ABD'nin Pensilvanya eyaletindeki savaş anıtını ziyareti sonrası İkinci Dünya Savaşı'nda görev alan dayısı Ambrose Finnegan Jr. hakkında konuşma yapmıştı. Biden, uçağı düşen dayısının naaşının bulunamadığını belirterek, "(Dayımın) Naaşını bulamadılar çünkü önceden Papua Yeni Gine'nin o bölgesinde çok yamyam vardı" ifadesini kullanmıştı. Öte yandan ABD Savunma Bakanlığının Savaş Esiri ve Kayıpları Tespit Ajansına göre, Biden'ın dayısının uçağı "bilinmeyen sebeplerden dolayı" düşmüştü. Kayıtlarda ise Finnegan Jr'ın ölümünde yamyamların rolünün olduğuna dair bilgi yer almıyor.


İsrail'in 199 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 34 bin 151'e çıktı

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 199 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. Açıklamada, İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 54 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 104 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 34 bin 151'e, yaralı sayısının da 77 bin 84'e yükseldiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail askerlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.


Almanya'da Çin adına casusluk yaptıkları iddiasıyla 3 şüpheli gözaltına alındı

Almanya'nın Hessen ve Kuzey Ren Vestfalya eyaletlerinde 3 Alman vatandaşının, Çin adına casusluk yaptıkları iddiasıyla gözaltına alındığı bildirildi. Federal Savcılıktan yapılan açıklamaya göre, Bad Homburg ve Düsseldorf'ta düzenlenen operasyonda gözaltına alınan biri kadın 3 şüphelinin, "Çin gizli servisi için casusluk faaliyeti"nde bulunduklarından şüpheleniliyor.

Zanlıların paravan şirket kurdukları ve teknik üniversiteyle yapılan işbirliği sonucu hazırlık aşamasındaki "savaş gemilerine uygun yüksek performanslı motor" da dahil olmak üzere, gerek sivil gerekse askeri amaçla kullanabilecek çeşitli ticari bilgileri Çin'e ilettikleri değerlendiriliyor. Özellikle baş şüpheli Thomas R'nin bu faaliyetleri Düsseldorflu çiftle yürüttüğü, zanlıların Çin Devlet Güvenlik Bakanlığından (MSS) bir ajanla irtibatta oldukları iddia ediliyor.

Almanya'da geçen hafta da Rusya adına casusluk yaptıkları ve ülkede saldırı planladıkları öne sürülen 2 şüpheli gözaltına alınmıştı.


Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, İstanbul'a geldi

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, üç günlük Türkiye ziyaretinin ilk durağı İstanbul'a geldi. Steinmeier ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak 11.58'de İstanbul Havalimanı'na indi. Almanya Cumhurbaşkanı'nı İstanbul Havalimanı'nda İstanbul Valisi Davut Gül, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ve diğer yetkililer karşıladı. Steinmeier, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasının 100. yılı dolayısıyla Türkiye'ye yaptığı bu ilk ziyarette İstanbul, Gaziantep ve Ankara'yı ziyaret edecek.

Cumhurbaşkanı Steinmeier'in, binlerce Türk misafir işçinin trenle Almanya'ya doğru yola çıktığı İstanbul Sirkeci Tren İstasyonu'nu ziyaret etmesi, Türk-Alman göç deneyimi olan kişilerle bir araya gelmesi, yapacağı tekne gezisinde Alman şirketlerinin temsilcileriyle iki ülke ekonomik ilişkileri üzerine görüşmesi bekleniyor. Steinmeier'in ayrıca iş, bilim, sanat, edebiyat, spor çevreleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelmesi planlanıyor.

Gezisinin ikinci gününde Gaziantep'te depremzedeler için sığınma evi ile inşasını Almanya'nın desteklediği bir okulu ziyaret edecek Steinmeier'in burada 23 Nisan kutlamalarına katılması öngörülüyor. Steinmeier'in 24 Nisan'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara'da bir araya gelmesi bekleniyor. Ankara Üniversitesi'ni de ziyaret etmesi planlanan Steinmeier ayrıca Anıtkabir'e ziyarette bulunacak, Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakacak.


Lavrov: Batı ülkeleri, nükleer savaş riskini artırıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Batılı ülkelerin Ukrayna'ya verdiği destek nedeniyle nükleer güçler arasında doğrudan askeri çatışmanın yaşanma ihtimalinin tehlike verici bir düzeyde arttığını söyledi.

Lavrov, ABD ve NATO'nun Rusya'yı "stratejik olarak yenilgiye" uğratma fikrini takıntı haline getirdiğini ve Batılı ülkeler ile Rusya'nın doğrudan karşı karşıya gelmesi halinde nükleer tehlike düzeyinin de artacağını söyledi.


İsrail Askeri İstihbarat Şefi, 7 Ekim saldırılarına yol açan başarısızlığı nedeniyle istifa etti

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, Askeri İstihbarat Şefi Tümgeneral Aharon Haliva, istifa mektubunu Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'ye sundu. Haliva, istifa mektubunda, "Komutam altındaki istihbarat birimi misyonunu yerine getiremedi. Savaşın acısını sonsuza kadar taşıyacağım. Artık sorumluluğu kabul edip görevimi sonlandırmak istiyoru." ifadesini kullandı.

İsrail ordusunda yerine geçecek ismin belirlenmesi gerektiği için Haliva'nın istifasının ne zaman yürürlüğe gireceği ise henüz bilinmiyor. Haliva, 7 Ekim'deki saldırıların ardından başarısızlığını kabul ederek istifa kararı alan ilk üst düzey askeri isim oldu.

İsrail ordusunun, 7 Ekim saldırılarına yol açan başarısızlıklar hakkında ordu içinde soruşturma başlatılması için komutanlıklara talimat verildiği bildirilmişti. İsrail ordusu tarafından mart başında yapılan yazılı açıklamada, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından 7 Ekim 2023'teki saldırı hazırlıklarını fark edemeyen veya saldırı öncesinde yeterli tedbirleri almadığı düşünülen askeri birimlerin kendi içlerinde soruşturmalar yürüteceği kaydedilmişti. Soruşturmaların, Mart 2018'den 10 Ekim 2023'e kadar 5 yıllık zaman dilimindeki ordu içindeki operasyonel başarısızlıklara odaklanacağı aktarılmıştı.


Netanyahu: İsrail ordusuna bağlı taburlara yönelik her türlü ABD yaptırımına karşı mücadele edeceğim

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ABD'nin İsrail ordusuna bağlı taburlara yaptırım getirmeyi planladığına yönelik basında yer alan haberlerin ardından, hak ihlalleri iddiasıyla İsrail askeri birliklerine yaptırım uygulanmasına karşı mücadele edeceğini açıkladı.

Axios haber platformunda yer alan haberde, ABD'nin işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan ve İsrail ordusuna bağlı Netzah Yehuda taburuna yaptırım uygulamayı planladığı belirtilmiş, İsrail ordusu ise bu durumdan haberdar olmadığını açıklamıştı.

ABD Hazine Bakanlığı, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı iki kişi için para toplanmasına yardım edildiği gerekçesiyle cuma günü iki kuruluşa yaptırım getirdiklerini açıklamıştı. Netanyahu yaptığı açıklamada, "Eğer birileri IDF'nin (İsrail Savunma Kuvvetleri) bir birimine yaptırım uygulayabileceğini düşünüyorsa, buna karşı tüm gücümle mücadele edeceğim" dedi.


"Bozdoğan-28" operasyonlarında 82 mağara, sığınak ve barınma alanı imha edildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, PKK mensuplarının "bahar aylarında kırsalda eylem yapmak amacıyla mağara ve sığınaklara sakladıkları" çeşitli silah, mühimmat ve patlayıcıların yok edilmesine yönelik Jandarma Genel Komutanlığı Terörle Mücadele Daire Başkanlığı ve İstihbarat Başkanlığı koordinesinde; Jandarma Özel Harekat (JÖH), komando ve güvenlik korucularından oluşan 338 tim, 4 bin 283 jandarma personeli ve J-SİHA ile ATAK helikopterlerinin desteğiyle Tunceli, Şırnak, Bingöl, Mardin, Diyarbakır, Bitlis, Siirt ve Hatay'da "Bozdoğan-28" operasyonları gerçekleştirildiğini kaydetti.

Hozat, Nazımiye, Beytüşşebap, Silopi, İdil, Cizre, Genç, Dargeçit, Lice, Dicle, Tatvan, Eruh ve Hassa kırsalında düzenlenen operasyonlarda teröristlerin kullandığı 82 mağara, sığınak ve barınma alanının imha edildiği bilgisini veren Yerlikaya, operasyonlar sonucunda 15 el yapımı patlayıcı ve düzeneği, 206 kilogram amonyum nitrat ve C4 patlayıcı madde, RPG-7 roketatar, 7 piyade tüfeği, 859 çeşit çap ve ebatlarda mühimmat, 9 pompalı tüfek, 2 RPG-7 antitank mühimmatı, 7 el bombası, 24 şarjör, 17 telsiz, 70 tüp, 13 akü, 461 pil ile çok sayıda örgütsel doküman, mutfak, sağlık ve yaşam malzemeleri ele geçirildiğini aktardı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU