Özgürlük Filosu: "İsrail, gemileri ele geçirme hazırlıklarına başladı"

Aktivistlerden biri "Bizim beklentilerimize göre Türkiye satın alınmayacak ve böylece yelken açacağız" dedi

Toplam 12 ülkeden çok sayıda sivil toplum kuruluşunca oluşturulan Uluslararası Özgürlük Filosu Koalisyonu, Gazze'ye insani yardım götürmesi planlanan Akdeniz gemisinde hazırlıklarına devam ediyor (AA)

Aralarında Türkiye'den İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı'nın (İHH) da yer aldığı çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun (STK) oluşturduğu Özgürlük Filosu Koalisyonu, dünya basınının ilgisini çekiyor. 

Türkiye'den Gazze'ye yardım taşıyarak İsrail'in deniz ablukasını kırmayı hedefleyen koalisyonu son olarak ABD'nin Washington Post gazetesi haberleştirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mayıs 2010'da benzer bir girişimin Mavi Marmara saldırısıyla sonuçlandığı, İsrail ordusunun 10 aktivisti öldürdüğü ve bu olayın Türkiye'yle İsrail arasında diplomatik krize yol açtığı hatırlatıldı. 

İsrail'in Filistinlileri yardımlardan nasıl mahrum bıraktığını Gazze Savaşı'yla birlikte tüm dünyaya anlatmak isteyen aktivistlerin 14 yıl sonra yeniden harekete geçtiği bildirildi. 

Yeni filoda, en az 5 bin tonluk yardım taşıyan bir yük gemisinin de bulunacağı belirtildi.

Filonun bugün yola çıkmasının planlandığı ama Türkiye'deki yetkililerin henüz onay vermediği bilgisi de haberde yer aldı. 

Koalisyonda yer alan önemli isimlerden emekli ABD askeri ve eski diplomat Ann Wright'la geçen hafta konuşan gazete, onun "Gemiler hazır, top Türkiye'deki liman yetkililerinde" mesajı verdiğini aktardı. 

Tuzla'daki özel bir tersanede hazırlıklarını sürdüren Akdeniz gemisinde cuma günü düzenlenen basın toplantısı da haberde yer buldu.

Özgürlük Filosu

ABD Özgürlük Filosu Hareketi'nden Arraf önceki Gazze filolarına da katılmıştı (AA)​​​​​​


Almanya, Malezya, Filistin, Norveç, Arjantin, İspanya, Kanada ve Güney Afrika'dan çok sayıda aktivistin katıldığı toplantıda konuşan Filistin ve ABD yurttaşı insan hakları avukatı Huwaida Arraf şu ifadeleri kullandı:

Hükümetlerimiz şimdiye kadar hiçbir şey yapmadı ama biz hemen harekete geçmeleri için şimdi onlara sesleniyoruz: Uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerinizi yerine getirin, İsrail'in Gazze'ye gidecek filonun güvenli bir şekilde geçmesine izin vermesini talep edin. 

Bizim beklentilerimize göre Türkiye satın alınmayacak ve böylece yelken açacağız. Bundan aşağısı Gazze'nın yasadışı ablukasıyla işbirliği anlamına gelir ve biz bunun Türkiye hükümetinin yapacağı bir şey olduğunu düşünmüyoruz. 

Washington Post, İsrailli Kanal 12'nin cumartesi günkü haberinde filoya yönelik "güvenlik hazırlıklarının" başladığını ve gemilerin ele geçirilmesinin de planlar kapsamında olduğunu bildirdiğini aktardı. 

İHH'nin İsrail tarafından terör örgütü olarak görüldüğü ancak STK'nın suçlamaları reddettiği belirtildi. 

İsrail, Gazze'deki Hamas gibi örgütlere silah gitmemesi için denizden abluka uyguladığını öne sürüyor. Bu duruma karşı çıkan insan hakları aktivistleriyse bir toplu cezalandırma politikası sergilendiğini ve yapılanların savaş suçu teşkil ettiğini savunuyor. 

 

Independent Türkçe, Washington Post, AA 

DAHA FAZLA HABER OKU