Rus basınında Gazze savaşı: "Gazze'yle birlikte İsrail'in uluslararası saygınlığı da göçük altında kalıyor"

Gazze savaşının 199. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Görsel: detaly.co.il

Gazze savaşının 199. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 21 Nisan Pazar günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
 

İzvestiya:
 

 

Cevap tepkisi

Ortadoğu uzmanı Dmitry Polyakov, İsrail'in İran'a saldırısının ardından gerilimin daha da artmasının beklenip beklenmeyeceği hakkında yazdı

Tarihte İran'ın İsrail topraklarına gerçekleştirdiği ilk doğrudan saldırı sonra Yahudi devletinin askeri kabinesi muhtemel yanıtla ilgili birkaç toplantı gerçekleştirdi. İşin ilginç yanı muhtemel senaryoların anında ABD basınında kendine yer bulmasıydı. Cevap saldırısının kurbanlara sebebiyet vermemesinin yanı sıra, Tahran'a net bir sinyalin verilmesi gerekirdi. Siber saldırı veya dronların desteğiyle askeri mevzilere saldırı seçenekleri değerlendiriliyordu.

Tüm değerlendirmelere göre bölgedeki gerilimin yeni bir aşamaya girmesini ABD de istemiyor.

Onun için kuvvetli ihtimal Yahudi devleti ve İslam Cumhuriyetinin 1 Nisana kadar mevcut olmuş karşıdurma formatına geri dönecekleridir (Şam'daki İran konsolosluğuna saldırı gününe kadarki format). İsrail, İran'ın Irak, Lübnan ve Suriye'deki "vekil güçleri"ne saldırmayı sürdürecek.

Bu ülkelerdeki "İslami Direniş" güçleri ise bulundukları yerlerden İsrail'e saldırmayı sürdürecekler. Bu güç gösterisi ortamında İran-İsrail karşıdurmasının esas cepheleri olarak Yahudi devletinin komşuları kalacaklar. İsrail savunma ordusunun 19 Şubat’ta sadece İsfahan'a füzeler göndermekle yetinmeyip Suriye ve Irak'taki İran yanlısı güçlere saldırdığı gibi.


Radio Free Europe/Radio Liberty Rusça Yayınlar Servisi:
 

 

İran hava savunması İsfahan'da İsrail füzesini tespit edemedi

The New York Times’ın kaynaklara istinaden verdiği habere göre, İsrail füzesi İran radarına yakalanmadan hava savunma sistemini delmeyi başardı.

The New York Times'a bilgi veren iki İranlı kaynak İsrail'in, İsfahan'daki Şikari hava üssüne konuşlandırılan S-300 hava savunma sistemini delmeye muvaffak olduğunu aktardı.

Saldırının amacının kuvvetle muhtemel radar olduğunu uzay görüntülerini inceleyen araştırmacı gazeteciler de söylüyorlar. Resimlerde radarın yerinde durmasına rağmen diğer parçalarının toplandığı görülüyor.

Amerikan istihbaratındaki kaynaklar İsrail'in saldırısının amacına ulaştığını onaylıyorlar.

Jetten fırlatılan en az 1 füzenin kullanıldı. Gazeteye bilgi veren kaynalar bu durumda İran'ın hava hücumundan savunma sistemlerinin İran hava sahasına ne füzelerin ne dronların ne de jetlerin girdiğinin farkına varabildi.

Tahran ise kendi tarafından İsfahan yakınlarında S-300'lerin konuşlandığı yerde hiçbir tahribatın olmadığını ifade ediyor.


Детали (Detaylar):

Yuval Noy Harari'nin yazısı özetle şu şekilde:
 

 

Netanyahu hükümeti, Gazze'den İran'a İsrail'in varlığını tehdit ediyor

Önümüzdeki günlerde İsrail'in kendi durumunu ve bölgenin birkaç kuşağının kaderini belirleyecek tarihi siyasi kararlar alması gerekecek. Maalesef Binyamin Netanyahu ve siyasi partnerleri bu kararları alamadıklarını artık kaçıncı kez kanıtladılar.

İran'ın ve onun vekil güçlerinin İsrail'e karşı oluşturdukları tehdidin hassaslığını göz önünde bulundurarak İsrail'in, Batı’nın demokratik ülkeleriyle ilişkilerini derinleştirmesi, ılımlı Arap güçleriyle işbirliğini sağlamlaştırması ve istikrarlı bölge düzeni oluşturulması üzerinde çalışması gerekirdi. Ancak Netanyahu hükümeti tüm bu hedefleri bir kenara itmiş ve bunun yerine intikama odaklandı.

Gazze'yle birlikte İsrail'in uluslararası saygınlığı da göçük altında kalıyor. Şimdi yakın geçmişe kadarki dostlarımız da bizden nefret ediyor.

Hatta savaşın üstesinden gelse bile İsrail ne zamana kadar dışlanmış bir devlet rolünde ayakta kalabilir? Rusya gibi bizim geniş kapasiteli kaynaklarımız bulunmuyor. Dünyanın geri kalan kısmıyla ticari, bilimsel ve kültürel ilişkilerin olmaması, Amerikan silahının ve parasının gelmemesi durumunda İsrail için en iyimser senaryo Orta Doğu'nun Kuzey Kore'si durumuna düşmek olacaktır.

Müttefiklerimiz Gazze'de yaşananlardan peş peşe dehşete düşerken biran önce ateşkes talep ediyor ve hatta İsrail'e silah sevkiyatına ambargo uygulanması çağrısında bulunuyorlar. Biz Gazze'yi yerle bir ettiğimiz sürece çıkarları bizimle örtüşen ve İran'dan, Hizbullah'tan ve Hamas’tan korkan ılımlı Arap ülkelerinin bizimle işbirliği yapması zorlaşıyor. Sanki silahın geldiği bir alternatif yerimiz ve diplomatik desteğimiz varmış gibi Netanyahu hükümeti hatta bizim ABD ile ilişkilerimizi bozmaya bile muvaffak oldu.

Birçok şeyi yerle bir etmiş Netanyahu hükümetinin nihayet, sorumluluğu üstlenmesi gerekir.

İşbu hükümet birlerinin yeni sayfa açabilmesi için kendi yenilgisini kabullenme ve zaman kaybetmeden istifa etme noktasına ulaştı.

Farklı bir ahlaki pusulaya sahip, Gazze’deki insani krizi sonlandıracak ve bizim uluslararası itibarımızı geri getirecek yeni bir hükümetin kurulması hayati derecede önemli. Filistinlilere yaklaşım politikamızı değiştirmememiz durumunda biz İran'la yüz yüze kalacağız ve sonumuz güçsüz bir öfke içinde evi herkesin başına yıkan Samson'un sonu gibi olacak.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU