Türkiye'yi fırtına vurdu

İstanbul'da şiddetli rüzgar, ağaçları devirirken İzmir'de ise denizde hortum oluştu. Öte yandan Çankırı’da etkili olan fırtınaya dayanamayan çifte minareli caminin bir minaresi yıkıldı

Fotoğraf: AA

Çankırı

Çankırı'da etkili olan fırtına ve sağanak yaşamı olumsuz etkiledi. Kent merkezi ile Ilgaz, Korgun, Çerkeş ve Kurşunlu ilçelerinde öğle saatlerinde fırtına ve aralıklarla sağanak etkili oldu. Fırtına nedeniyle Korgun ilçesinde ağaçlar devrilirken, bir mandıranın çatısı uçtu, ilçe merkezindeki Mitik Camisi'nin minaresinin külahı devrildi. Ilgaz ilçesinde de bazı binaların çatısı uçarken, ağaçlar devrildi, bazı binaların camları kırıldı. Kurşunlu ve Çerkeş ilçelerinde ise şiddetli rüzgar nedeniyle çöp konteynerleri devrildi, Çerkeş ve Bayramören ilçelerinde elektrik kesintisi yaşandı. İl genelinde fırtına nedeniyle uçuşan çeşitli cisimlerin çarpması sonucu 4 kişinin hafif yaralı olarak hastanelere başvurduğu öğrenildi.

Konya

Kent genelinde gece başlayan kuvvetli rüzgar, sabah saatlerinden itibaren etkisini artırdı. Selçuklu ilçesinde bazı ağaçlar devrildi, trafikte aksamalar yaşandı. Karatay ilçesinde ise bir binanın uçan çatısı Sedirler Köprülü Kavşağı'na düştü. Fırtına nedeniyle bazı sokaklarda elektrik kabloları koptu. Belediye ekipleri, devrilen ağaçları, uçan çatıları ve kopan kabloları kaldırmak için çalışma başlattı. Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Şiddetli rüzgar, şehrimizin bazı bölümlerinde etkisini göstermeye başladı. Ekiplerimiz teyakkuz halinde. Oluşabilecek olumsuzluklara karşı lütfen dikkatli ve tedbirli olalım. Afet Koordinasyon Merkezi hesabı Konya AKOM'da yayımlanan uyarılara dikkat edelim. Allah afetlerden muhafaza etsin." ifadesini kullandı.

Öte yandan Karapınar ilçesinde Belediye İş Hanı çatısındaki baz istasyonu rüzgarın etkisiyle park halindeki bir otomobilin üzerine devrildi. Beyşehir'de de rüzgar nedeniyle devrilerek köy yolunu kapatan bir ağaç, belediye ekipleri tarafından yoldan kaldırıldı. Bir garajın çatısındaki çinko kaplamaları yerinden söken şiddetli fırtına, ilçe merkezinde bulunan çöp konteynerlerini de yerinden uzaklaştırarak devirdi. Şehir merkezinde birçok yerde kırılan ağaçların dal ve yapraklarını toplamak için belediye ekipleri harekete geçti.

Karabük

Karabük'te kuvvetli rüzgar, günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Kentte şiddetli rüzgar nedeniyle Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ndeki iş yerinin reklam panosu yerinden sökülerek caddeye uçtu. Bu sırada seyir halindeki yolcu minibüsü, panoya çarpmaktan son anda kurtuldu. Bir iş yerinin kapısının hızla açılarak çarptığı vitrin camı ise kırıldı. Bu esnada caddede yürüyenler, refleks göstererek tehlikeden uzaklaştı. Şiddetli rüzgar nedeniyle Kemal Güneş Caddesi'nde yayalar yürümekte zorluk çekti. Bazı iş yerlerinin önündeki malzemeler de rüzgarın etkisiyle etrafa savruldu.

Yenice ilçesi İsmetpaşa Mahallesi Aşağıdüz Camisi'nin minaresi kuvvetli rüzgar yüzünden bir süre sallandı. İlçede pazar yerindeki esnaf ise çadırların uçmaması için mücadele etti. Eskipazar ilçesindeki Kemikli Rampası'nda bulunan dinlenme tesisinin açık alanında da masanın uçtuğu görüldü. Öte yandan kentte fırtına sebebiyle yaşanan olumsuzluklar, güvenlik ve cep telefonu kameralarınca görüntülendi.

Sinop

Karadeniz'de etkili olan fırtına nedeniyle Sinop sahilinde yüksekliği 3 metreyi bulan dalgalar oluştu. Kentte etkili olan ve saatteki hızı 75 kilometreye kadar çıkan fırtına nedeniyle sahillerde dalgalar meydana geldi. Yüksekliği 3 metreyi bulan dalgaların karaya vurduğu bazı bölgelerde yollarda su birikintileri oluştu. Özellikle kentin iç liman mevkisinde etkili olan fırtına, kentte deniz ulaşımını da olumsuz etkiledi. Fırtına sebebiyle uluslararası yük taşımacılığı yapan gemiler, Sinop'un doğal limanına demirledi.

Bursa

Bursa'nın Gemlik ilçesinde, istinat duvarının bir sitedeki apartmanın üzerine devrilmesi ve toprak kayması sonucu 2 kişi yaralandı. Yeni Mahalle Şehit Mehmetçik Sokağı'nda şiddetli yağışın da etkisiyle zayıfladığı ileri sürülen istinat duvarı, kot farkı nedeniyle alt tarafta kalan 6 katlı apartmana doğru yıkıldı. Toprak kaymasının da yaşandığı bölgede duvarın enkazı, binada aynı kattaki 2 dairenin yan duvarlarına devrildi. Otoparktaki bir otomobil de enkaz altında kaldı. İhbar üzerine olay yerine İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü, 112 Acil Sağlık, itfaiye ve polis ekipleri yönlendirildi.
Söz konusu dairelerde yaşayan ve hafif yaralanan 2 kişi, ilk müdahalelerinin ardından Gemlik Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralılar, tedavilerinin ardından taburcu edildi.

Marmara Denizi'nde etkili olan fırtına nedeniyle, Bursa Büyükşehir Belediyesince kent ile İstanbul arasında karşılıklı işletilen deniz otobüsü seferlerinden bazıları yapılamayacak. Bursa Deniz Otobüslerinin (BUDO) internet sitesinde yer verilen duyuruya göre, saat 16.00 ve 19.00'daki Bursa (Mudanya)-İstanbul (Eminönü/Sirkeci) ile 16.30 ve 19.30'daki İstanbul (Eminönü/Sirkeci)-Bursa (Mudanya) seferleri iptal edildi.

Uşak

Uşak'ta etkili olan fırtına nedeniyle bazı ev ve ahırların çatısı zarar gördü. Kent genelinde sabah saatlerinden itibaren etkili olan fırtına hayatı olumsuz etkiledi. Fırtına nedeniyle Sivaslı ilçesi Cinoğlu köyü ile merkeze bağlı Fakılı köyünde evlerin çatısı uçtu. Eşme ilçesi Elvanlar Mahallesi'nde iki ahırın çatısı ile Banaz ilçesi Ulupınar köyünde de bir evin çatısı fırtına nedeniyle zarar gördü. Olaylarda can kaybı ya da yaralanmanın olmadığı öğrenildi.

Muğla

Muğla'nın Marmaris ilçesinde saatteki hızı 96,5 kilometreye ulaşan rüzgar ağaçları devirdi, belediye birimlerinde hasara neden oldu. Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre, "tam fırtına" sınıfına giren ve güneybatıdan esen rüzgarın saatteki hızı 96,5 kilometre ölçüldü. Fırtına nedeniyle, Sarıana Mahallesi Mustafa Münir Elgin Bulvarı'nda ağaçlar devrildi, Burunucu Macera Parkı'ndaki oyun ve piknik gruplarında hasar oluştu. Marmaris Belediyesi Araç Parkı Asfalt Depolama Alanı'nın çatısı, Park Bahçeler Birimi'nin üzerine uçtu. Yapıda ve bir araçta hasar meydana geldi. Muğla Büyükşehir Belediyesi Marmaris Mezbahası'nın da çatısı ve bazı iç duvarları kısmen zarar gördü.

Antalya

Antalya'da etkisini sürdüren fırtına ve sağanak yaşamı olumsuz etkiledi. Kent merkezi ile bazı ilçelerde sabahtan itibaren fırtına ve aralıklarla sağanak etkili oldu. Fırtına nedeniyle Konyaaltı Sahili'ndeki bazı ağaçlar devrildi, işletmeler uçuşan şemsiye ve tezgahlarını tutmaya çalıştı. Denizde dev dalgalar oluştu. Fırtına ve dalgaya rağmen bazı vatandaşlar sahile inerek fotoğraf çektirdi. Kentte, sağanağa hazırlıksız yakalanan vatandaşlar, otobüs duraklarına sığındı, bazı bölgelerde trafikte aksama yaşandı. Öğle saatlerinden itibaren kent merkezinde sağanak yerini güneşli havaya bıraktı, bazı ilçelerde ise yağış devam ediyor.

Hava sıcaklığının 22 derece ölçüldüğü Antalya'da, fırtına etkisini sürdürüyor. Denizleri de etkileyen fırtına nedeniyle dalga yüksekliği 7 metreyi aştı. Vatandaşlar, rüzgara rağmen sahillerde yürüyüş yaptı. Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğünden alınan verilere göre, rüzgarın saatteki hızı merkez ilçelerden Kepez'de 74, Kemer ilçesindeki Sığlık Feneri'nde ise 130,7 kilometreye ulaştı. Öte yandan, metrekareye düşen yağış miktarı Kumluca'da 40,7, Elmalı'da 34, Döşemealtı'nda 29, Saklıkent Kayak Merkezi'nde ise 28 kilogram olarak gerçekleşti. Fırtına nedeniyle, Serik ilçesi Abdurrahmanlar Mahallesi'ndeki Çıtlıklı Camisi minaresinin külahı yıkılarak, yanındaki portakal bahçesine düştü.

Balıkesir

Balıkesir'in Erdek ilçesinde etkili olan şiddetli yağış, derenin debisinin yükselmesine ve su baskınlarına yol açtı. Kapıdağ Yarımadası'nda öğleden sonra etkisini artıran sağanak nedeniyle ilçeye bağlı kırsal Doğanlar Mahallesi'nden geçen Doğanlar Deresi'nin debisi yükseldi. Mahallenin içindeki bazı yollar su altında kaldı, çok sayıda evde bu baskını yaşandı. Ayrıca, kırsal Ormanlı Mahallesi'nde de bazı tarım arazilerini su bastı.

Kırklareli ve Tekirdağ

Kırklareli ve Tekirdağ'da sağanak hayatı olumsuz etkiliyor. Kırklareli'nde sağanak nedeniyle bazı cadde ile sokaklarda su birikintisi oluştu. Yağışa hazırlıksız yakalanan bazı vatandaşlar, iş yerlerinin tentelerinin altında yağmurun durmasını bekledi. Polis ekipleri, trafiğin yoğun olduğu kavşaklarda önlem aldı, sürücüleri dikkatli olmaları için uyardı. Hava sıcaklığının 10 derece ölçüldüğü kentte, sağanağın akşama kadar aralıklarla sürmesi bekleniyor.

Tekirdağ'da sağanak zaman zaman etkisini artırıyor. Çorlu-Tekirdağ kara yolunda yağış nedeniyle trafikte zaman zaman yoğunluk yaşanıyor.

 

AA, Independent Türkçe


 

DAHA FAZLA HABER OKU