Aile baskısından kaçan Suudi genç kıza destek için üstsüz protesto

Secret Sisterhood : Al-Qunun, kadınların baskı görmemesi ve baskı gördükleri ülkeleri terk edebilmeleri adına dünyanın geri kalanı için bir ikon olabilir

Avustralya Rahaf Mohammed al-Qunun'un başvurusunu olağan bir şekilde inceleyeceğini belirtmişti 

Chiara Giordano - The Independent

Kadınlardan oluşan bir grup, Suudi bir genç kızın ülkeye iltica talebini desteklemek için Avustralya’da üstsüz gösteri düzenledi.

Kendilerine Secret Sisterhood (Gizli Kız Kardeşlik) adını veren grup üzerlerine yalnızca kot pantolon giyerek Sidney’deki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu önünde protesto gösterisi düzenledi.

Grup aynı zamanda Avustralya’nın Rahaf Mohammed al-Qunun’a oturma izni vermesi yönünde çağrıda bulundu.

Avustralya’ya gitmek üzereyken Bangkok’ta yakalanmasının ardından Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Al-Qunun’a bu haftanın başında mülteci statüsü vermişti.

Bangok’taki otel odasını terk etmeyi reddeden 18 yaşındaki al-Qunun, durumunu sosyal medyada paylaşmıştı. Al-Qunun, Suudi Arabistan’daki ailesinin yanına geri gönderildiği takdirde can güvenliğinin tehlikede olacağını söylemişti.

Sırtlarında “Secret Sisterhood” yazan kadın protestocular, ellerinde “İçeri girmesine izin verin”, “Rahaf Kız Kardeşliği Kahramanı” ve “Tüm kadınlar özgür + güvende” yazılı dövizler taşıdı.

Secret Sisterhood kurucusu Jacquie Love, gösteriyi Avustralya hükümetinin al-Qunun’un ve tüm baskı gören kadınların durumlarını fark etmesi için düzenlendiklerini söyledi.

Love sözlerini şöyle sürdürdü:

“Al-Qunun’a BM tarafından mülteci statüsü verildi. Bu yüzden Avustralya hükümetinin süreci hızlandırması, durumun ve al-Qunun’un ne durumda olduğunun farkına varması gerekiyor. Al-Qunun, kadınların baskı görmemesi ve baskı gördükleri ülkeleri terk edebilmeleri adına dünyanın geri kalanı için bir ikon olabilir.”

Love, “Üstsüz olmaya karar verdik çünkü tüm kadınların kendilerini özgürce ve güvenle ifade edebiliyor olmaları gerektiğine inanıyoruz. Rahaf’a bunu Avustralya’da yapabildiğimize, kadınların özgür ve güvende olabildiğine dair bir mesaj vermek istedik” diye konuştu.

Secret Sisterhood ayrıca online bir bağış kampanyası da başlattı. Kampanyada şimdiye dek al-Qunun için 2 bin sterlin toplandı.

Bangkok’taki havaalanı otelinde Twitter üzerinden bir destek kampanyası başlatan al-Qunun’un, BM mülteci ajansı koruması altında geçici olarak Tayland’da kalmasına izin verildi. BM, al-Qunun’un iltica talebini geçerli bulmuştu.

Bu kararın ardından Avustralya İçişleri Bakanlığı, “Başvuruyu her UNHCR başvurusuna yaptıkları gibi olağan bir şekilde inceleyeceklerini” bildirmişti.

Öte yandan al-Qunun’un babası salı günü Bangkok’a geldi ancak kızı onunla görüşmeyi reddetti.

Tayland Göçmenler Bürosu Polis Şefi Surachate Hakparn, al-Qunun’un babasının kızına fiziksel şiddet uyguladığı ya da onu zorla evlendirmek istediği iddialarını kabul etmediğini bildirdi.  

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/australasia

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU