Burkina Faso 3 Fransız diplomatı sınır dışı etti

Burkina Faso Dışişleri Bakanlığı “Yıkıcı faaliyetlerde bulunmaları nedeniyle Burkina Faso topraklarında istenmeyen kişiler olarak sınıflandırıldığını" belirtildi

Burkina Faso ordusundan askerler Mali sınırında / Fotoğraf: AFP

Burkina Faso yetkilileri, "sabotaj eylemlerine" karıştıklarını gerekçesi ile üç Fransız diplomatı sınır dışı etti. Fransızlar ise bu iddiayı yalanlayarak, diplomatların rutin görevleri dışına çıkmadıklarını belirtti.

Yüzbaşı İbrahim Traoré'nin Burkina Faso'da 2022'de iktidara gelmesinden beri eski sömürgeci güce karşı düşmanca bir söylem benimsemesiyle, iki ülke arasındaki ilişkilerde gerilim ve kriz yaşanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Burkina Faso Dışişleri Bakanlığı geçen salı günü bir memorandum yazıp başkent Vagadugu'daki Fransız büyükelçiliğine gönderdi. Ancak muhtıra hemen yayınlanmadı ve dün açıklanana kadar gizli kaldı.

Bakanlık, üç diplomatın "yıkıcı faaliyetlerde bulunmaları nedeniyle Burkina Faso topraklarında istenmeyen kişiler olarak sınıflandırıldığını" belirtti ve 48 saat içinde (dün sona erdi) Burkina Faso topraklarını terk etmelerini istedi.

İktidardaki askeri cunta kararıyla Burkina Faso'da yayın yapması yasaklanan Radyo France Internationale, üç diplomatın "son günlerde sivil toplum kuruluşları, sosyal medyadaki bazı nüfuz sahibi kişiler, iş adamları, bazı kurumların CEO'ları da dahil olmak üzere toplantılar ve klasik diplomatik faaliyetler yürüttüğünü" belirtti. Fransız devletine yakın radyo istasyonu, üç diplomatın, Burkina Faso'nun yetkililerinde "memnuniyetsizliğin" nedenini araştırmadan önce "iktidardaki askeri cuntayla yakın ve aynı görüşleri benimsemeyen yerel medyayla" da toplantılar yaptığını ifade etti.

Radio France Internationale, Vagadugu'nun istenmeyen kişiler olarak ilan ettiği Fransız diplomatlardan birinin "birkaç gün önce Burkina Faso'dan ayrıldığını" belirtti, ancak diğer ikisi hakkında herhangi bir ayrıntı vermedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU