Beraat eden Barış Akademisyeni sayısı 141 oldu

CHP'li Özgür Özel ve HDP'li Mahmut Toğrul, KHK ile ihraç edilen akademisyenlerin haklarının iade edilmesi gerektiğine ilişkin kanun tekliflerini TBMM'ye sundu

Görsel: Barış için Akademisyenler

Anayasa Mahkemesi'nin "Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı bildiri yayınlayan Barış için Akademisyenler'in başvurusuna verdiği hak ihlali kararının ardından beraat eden akademisyen sayısı 141 oldu.

805 kişiye dava

Barış için Akademisyenler İnisiyatifi'nin verilerine göre, 10 Ocak 2016'da yayımlanan bildiriden sonra 805 kişiye dava açıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ceza verilen dosyalar istinafta bekliyor

Dava açılanlardan 164 kişiye ceza verildi ancak hükmün açıklanması geri bırakıldı. 36 kişiye ise ceza verildi. Verilen cezalardan 35'i istinafa gitti. İmza atanlardan Füsun Üstel'in cezası ise istinaf mahkemesi tarafından onandı. Üstel, 8 Mayıs'ta hapse girdi, 22 Temmuz'da tahliye oldu. 
129 kişiye açılan davalarda ise yetkisizlik kararı çıktı. Anayasa Mahkemesi'nin 26 Temmuz'da verdiği hak ihlali kararının ardından ise, beraat eden akademisyen sayısı 141'i buldu. 

567 akademisyen işini kaybetti, 27 akademisyen emekli oldu

15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden sonra ilan edilen OHAL kapsamında yayınlanan KHK'lar ile 406 Barış Akademisyeni ihraç edildi. İhraçların yanı sıra, 40'ı kamu, 49'u vakıf üniversitesinden 89 kişi de işten çıkarıldı. 47'si kamu ve 25'i vakıf üniversitesinde çalışan 72 akademisyen istifa etti ya da ettirildi. 26'sı kamu üniversitesinde, 1'i de vakıf üniversitesinde çalışan 27 akademisyen ise emekli oldu.

CHP ve HDP'den kanun teklifi

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Özgür Özel, Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından verdiği kanun teklifiyle, ihraç edilen 406 akademisyenin görevine iade edilmesinin yolunun açılmasını istedi. 

Özgür Özel'in yanı sıra, Halkların Demokratik Partisi Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul da, KHK'lı Barış Akademisyenleri'nin görevlerine iade edilmesine yönelik kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sundu.

"İşten çıkarılanlar için de adım atın" talebi

Barış için Akademisyenler ise, KHK'lı 406 akademisyenin yanı sıra, işten çıkarılan 40'ı kamu, 49'u vakıf üniversitesinde çalışan toplam 89 akademisyenin hak kaybı için de adım atılması için çağrı yaptı.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU