New York ölümcül "salgın" sonrası aromalı e-sigaraları yasaklayacak

Andrew Cuomo üreticilerin "kasten ve umursamadan genç insanları hedef aldığını"söyledi

Elektronik sigaraya bağlı olduğu düşünülen gizemli akciğer hastalığının semptomları arasında nefes almada zorluk, göğüs ağrısı, kusma, ishal ve bitkinlik gibi sindirim sistemi kaynaklı şikayetler bulunabiliyor (AFP) 

Yetkililerin ABD genelinde arka arkaya gelen akciğer hastalığı ölümlerini elektronik sigarayla ilişkilendirmesi sonrası New York aromalı e-sigaraları yasaklamak için adım atacak. 

New York Eyalet Valisi Andrew Cuomo, New York Sağlık Komiseri Howard Zucker'in sağlık görevlilerinin olağanüstü toplantısı sırasında resmi bir yasak önereceğini söyledi.

Cuomo pazar günü "Meyve ve şeker aromalı e-sigara üreticileri kasten ve umursamadan genç insanları hedef alıyor ve bugün biz de bunu bitirmek için harekete geçiyoruz. Açıkça gençleri hedef alıyorlar ve bunda epey başarılılar" demişti.

New York Halk Sağlığı ve Sağlık Planlama Konseyi tarafından yayımlanan acil durum düzenlemelerinin derhal yürürlüğe girmesi bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne (OCD) göre ülke genelinde aromalı e-sigaralara bağlı olması muhtemel 450'den fazla akciğer hastalığı vakası tespit edildi.

Yaşanan ölümlerden en az 6 tanesine hastalığın sebep olduğu belirtildi.

Araştırmacılar hala kişilerin hastalığı nasıl kaptığına dair cevaplar arasa da buna e-sigaraların yol açtığı bilgisi dışında henüz ortak bir nokta bulunmadı.

New York'taki NYU Winthrop Hastanesi'nde çocuk bakımına odaklı göğüs hastalıkları uzmanı olarak görev yapan Melodi Pirzada patlak veren olayın "salgın haline geldiğini" söyledi.

The New York Times’a konuşan Pirzada “Bir şeyler çok yanlış gidiyor” dedi.

Yetkililer bazı e-sigara ürünlerinde bulunan E asetet vitamininin nefesle içe çekilmemesi gerektiği konusunda halkı uyardı.

 

 

E-sigara kullanımıyla bağlantılı akciğer hastalıklarına yönelik federal soruşturma hala devam ediyor ancak hastalığa neyin sebep olduğu henüz tespit edilemedi. Ancak bazı kullanıcılar esrarın etken maddesi THC benzeri ürünler içeren e-sigaralar kullandığını söyledi.

Juul isimli e-sigara markasının CEO'su Kevin Burns, geçen ay sigara içmeyen kişilerin şirketin ürünlerini kullanmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulunmuştu.

Burns “Nikotinle önceden var olan bir ilişkiniz yoksa nikotin kullanmaya başlamayın. Ürünlerimizi kullanmayın” diye konuşmuştu.

Eğer New York aromalı e-sigaraları yasaklarsa, bunu yapan ikinci eyalet olacak.

Michigan da geçen günlerde e-sigara ürünlerini yasaklamıştı. Diğer yandan, Trump yönetimi çarşamba günü e-sigaralara ulusal düzeyde getirilecek bir federal yasağı geçirme çalışmaları bulunduğunu duyurmuştu.

New York sağlık departmanına göre eyaletteki lise son sınıflarının neredeyse yüzde 40'ı ve tüm lise öğrencilerinin yüzde 27'si e-sigara kullanıyor.

Öte yandan eyaletteki yasakların tütün ve mentol aromalı e-sigaraları kapsamayacak olması eleştirilere sebep oldu.

Amerikan Akciğer Birliği Başkanı ve CEO'su Harold Wimmer, Cuomo'nun “belirleyici bir eylemde bulunma fırsatını elde ettiğini, ancak bunun yerine mentollü e-sigaraların satışa devam etmesine izin verdiğini” söyledi.

Wimmer "Bugün yapılan duyuru iyi niyetli bile olsa gençlerimizi daha büyük rakamlarda mentol aromalı ürünleri kullanmaya itecektir" diye konuştu.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU