Aramco saldırısı sonrası Trump: Savaş istemiyorum ama ABD tarihte hiçbir ülkenin olmadığı kadar savaşa hazır

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan'ın petrol şirketi Aramco’nun tesislerine yapılan saldırılar sonrası üstü kapalı şekilde İran'ı tehdit etti

ABD Başkanı Donald Trump ve Bahreyn Veliaht Prensi Selman bin Hamad Al Halife, Oval Ofis'te görüştü / Fotoğraf: AFP

Bahreyn Veliaht Prensi Selman bin Hamad Al Halife ile Oval Ofis’te yaptığı görüşme sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan’a ait Aramco’nun iki petrol tesisine yapılan saldırıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

ABD’nin saldırıların arkasında İran’ın olup olmadığını araştırdığını söyleyen Trump, “Şu aşamada kesinlikle öyle görünüyor” ifadelerini kullandı.Trump saldırıyı kimin yaptığının bulunması gerektiğini belirtti.
 

Kesinlikle sizi haberdar edeceğiz. Şu anda buna bakıyoruz. Çok sayıda seçeneğimiz var. Ancak seçenekleri henüz değerlendirmiyoruz. Şu anda bunu kesin olarak kimin yaptığını bulmak istiyoruz. 

Suudi Arabistan’la iletişim halindeyiz. Bahreyn Veliaht Prensi ve diğer komşularıyla iletişim halindeyiz. Hep beraber bunun hakkında konuşuyoruz. Neler olacağını göreceğiz. 


Aramco tesislerine yapılan saldırılar sonrası küresel petrol üretimi yüzde 5 oranında azalmış ve petrol fiyatları yaklaşık yüzde 20 artmıştı.

'Suudilere kesinlikle yardım edebiliriz'

Trump, "İran'la savaş istiyor musunuz?" sorusuna ise “Ben savaş olmasını tercih etmeyen biriyim. Hayır, kimseyle savaş istemiyorum. Dünyanın en güçlü ordusuna sahibiz" yanıtını verdi.

Trump, ABD'nin savaşa hazır olup olmadığı ile ilgili soruyu da "ABD, tarihte hiçbir ülkenin olmadığı kadar savaşa hazır" diye yanıtladı.

Trump, 15 Eylül'de Twitter'dan yaptığı açıklamada "Suçluyu biliyoruz. Hazır ve hedefe kilitliyiz" ifadelerini kullanmıştı.
 


Trump, açıklamasında Suudi yetkililere koruma sözü vermediğini de söyledi.
 

Hayır, Suudilere bunun sözünü vermedim. Suudilerle oturup bir karar vermeliyiz. Suudi Arabistan’a saldırı oldu, bize değil. Ancak kesinlikle onlara yardım edebiliriz.


Yemen'deki Husiler'in üstlendiği saldırı sonrası adları açıklanmayan bazı ABD'li yetkililer saldırıya uğrayan tesislerin uydu görüntülerini yayınlamış, saldırının Yemen'den değil İran yönünden geldiğini ayrıca saldırıda açıklandığı gibi sadece SİHA'ların değil kruz füzelerinin de kullanılmış olabileceğini söylemişti. Ancak saldırıyı İran'ın yaptığına ilişkin somut kanıt sunulmamıştı.

İran ise aralarında ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun da olduğu ABD'li yetkililerden gelen suçlamaları reddediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumbhurbaşkanı Hasan Ruhani Ankara'da yapılan üçlü zirve sırasında saldırının 'Yemen halkı' tarafından yapıldığını söyledi.

Ruhani "Yemen halkı meşru kendini savunma hakkını kullanıyor" dedi.

İran Dışişleri Sözcüsü Abbas Musavi de 'temelsiz ve kabul edilemez' olarak nitelediği suçlamaları kınadı.

Suudi Arabistan ise saldırıda İran yapımı silahların kullanıldığı açıklaması yapmış, Birleşmiş Milletler uzmanlarına saldırıyı soruşturmaya yardım etme çağrısında bulunmuştu.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman da doğrudan İran'ı suçlamasa da İran'ın tehditlerinin sadece ülkesine yönelik değil bölge ve dünyanın tümüne olduğunu söylemişti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU