Eş başkanları tutuklanan Diyarbakır Kulp belediyesine kayyum atandı

Kaymakam Gözlet, belediyeye kayyum olarak atandı

Kaymakam Mustafa Gözlet. (Fotoğraf: İçişleri Bakanlığı)

Diyarbakır'ın Kulp ilçesindeki el yapımı patlayıcı saldırısı ilgili gözaltına alınan HDP'li Kulp Belediyesi eş başkanları Mehmet Fatih Taş ve Fatma Ay'ın tutuklanmasının ardından belediyeye kayyum atandı.

Taş ve Ay’ın yerine Kulp Kaymakamı Mustafa Gözlet kayyum olarak görevlendirildi.ü

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diyarbakır Valiliği, görevlendirme hakkında şu açıklamayı yaptı:

Kulp Belediye Başkanı Mehmet Fatih TAŞ, “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma” ve “Terör Örgütü Propagandası Yapmak”, suçları kapsamında hakkında devam eden (5) ayrı soruşturma ve (1) Kovuşturma ile 12.09.2019 tarihinde Ağaçkorur Mahallesinde 7 Vatandaşımızın Şehit olması ile sonuçlanan hain terör saldırısı üzerine Kulp Cumhuriyet Başsavcılığının “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Terör Örgütü Propagandası Yapmak, Devletin Birliğini ve Bütünlüğünü Bozma” suçlarını esas olarak başlattığı soruşturma sürecinde Kulp Sulh Ceza Hâkimliğinin 16.09.2019 tarihli kararı ile tutuklanmış olması göz önünde bulundurularak Anayasanın 127 nci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 47 nci maddelerine istinaden Bakanlığımızın 16.09.2019 tarihli onayı ile geçici bir tedbir olarak İçişleri Bakanlığımız tarafından görevinden uzaklaştırılmış; Belediye Kanununun 45 inci maddesi uyarınca yine Belediye Kanununun 46 ncı maddesi kapsamında Kulp Kaymakamı Mustafa GÖZLET Kulp Belediye Başkan Vekili olarak Valiliğimizce görevlendirilmiştir.

HDP'den tepki

Kayyum atanmasına HDP'den tepki geldi:

Kulp Belediye Eş Başkanımızın patlama ile ilişkilendirilerek tutuklanması ve yerine kayyım atanması kumpastır, kayyım darbesini meşrulaştırmak için bir komplodur. Bu kumpası savaşın başlatılmasına gerekçe yapılan ancak daha sonra çöken Ceylanpınar’daki tutuklamalardan biliyoruz.

Ne olmuştu?

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde 12 Eylül'de sivil bir aracın geçişi sırasında gerçekleşen patlamada 7 kişi yaşamını yitirmişti.

Kulp Belediyesine ait bir aracın saldırının gerçekleştiği yerde patlamadan kısa süre önce görüldüğü iddiası ve tanık ifadeleri üzerine olayın ardından polis ekiplerince Kulp Belediyesi ile HDP Kulp İlçe Başkanlığında yapılan aramada, kamera kayıtlarıyla bazı dokümanlara el konulmuştu.

Daha sonra soruşturma kapsamında İlçe Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince bir adrese düzenlenen operasyonda hakkında yakalama kararı verilen Fatma Ay gözaltına alınmıştı.

Fatma Ay ile daha önce gözaltına alınan HDP'li Kulp Belediye Başkanı Taş, HDP İlçe Başkanı Abidin Karaman, Kulp Belediyesi Fen İşleri Müdürü Şener Aktaş ve Mehmet Emin Ay nöbetçi sulh ceza hakimliği tarafından tutuklanmıştı.

DAHA FAZLA HABER OKU