Leyla Güven’in avukatları: Konuşması bağlamından koparılıp çarpıtıldı, lince maruz bırakıldı

Avukatlar, Güven'in ölüm tehditlerine maruz kaldığını açıkladı

Fotoğraf: Twitter

HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven’in avukatları, müvekkillerinin yaptığı bir konuşmasının bağlamından koparılarak çarpıtıldığına dair bir açıklama yayınladı.

Avukatlar, Güven’in “Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözümünden geçtiğini vurgulamak amacıyla, hiçbir annenin evlat kaybı yaşamamasına dair ve tamamen barışçıl düşünceyi ifade özgürlüğü kapsamında bir konuşma yaptığını” söylerken şunları ifade etti:

Ancak bir kısım medya tarafından, müvekkilin konuşmasının tüm içeriği bağlamından kopartılarak ve çarptırılarak müvekkil adeta hedef tahtasına konulmuş ve neredeyse Ortaçağ’daki “cadı kazanlarını” andırır şekilde akıl almaz bir lince maruz bırakılmıştır. Müvekkilin kendisine yönelik bu linç kampanyasının başlamasıyla tekrar ifadelerine açıklık getirmek amacıyla yaptığı beyanatlar ise aynı basın tarafından tamamen görmezden gelinmiş ve adeta tek düğmeden basılan bir “yargısız infaz” sürecine girilmiştir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güven’in günlerdir cinsiyetçi hakaret, saldırı ve ölüm tehditlerine maruz kaldığı vurgulanan açıklamada konu hakkında savcılığa başvurulduğu açıklanırken şöyle devam edildi:

Yakın tarihimizden bildiğimiz Hrant Dink ve Tahir Elçi cinayetleri, böylesi süreçlerde gerçekleşen ve linç dalgasının sonucu olan siyasi cinayetlerdir. Zaten gergin olan toplumsal ortamın daha da gerilmesi ve muhaliflere yönelik ithamcı yaklaşımların kimseye bir şey kazandırmayacağı, tam tersine daha da kutuplaştırıcı sonuçlar doğuracağı ve yeni yaşam hakkı ihlallerine varan sürecin tetikleyicisi olacağına dair endişelerimiz mevcuttur. Nitekim müvekkilimize yönelik tehditler son derece ciddi tehditler olup buna dair sosyal medya hesapları tarafımızca savcılığa sunulmuştur.

Leyla Güven ne demişti?

Bir grup ailenin çocuklarını PKK'dan geri isteyerek HDP'nin Diyarbakır il başkanlığı binası önünde yaptığı eylem devam ederken Leyla Güven, Gaziantep'te yaptığı konuşmasında şunları söylemişti:

Ülkede savaş yokmuş gibi bir hava yaratılmaya çalışılıyor. Bu ülkede savaş var. Kürt sorunu demokratik çözüme kavuşturulmadığı müddetçe gerillaya katılımda devam eder. Çatışma da devam eder. Savaş da devam eder. Çünkü bir sorun var. Gelin bu sorunu aklıselim çözelim. Biz bu konuda HDP olarak aracı konumdayız. Ancak işin özü Sayın Öcalan’dır. PKK açıklama yapıp ‘Sayın Öcalan bizim irademizi temsil ediyor. Bizim için müzakereleri sürdürebilecek yegâne kişidir’ diyor.  Bu yeterli değil mi? 3,5 yıl bir çözüm süreci oldu. Bu süreçte cenazeler gelmedi anneler ağlamadı. Toplum nefes aldı. İktidar ‘Barış döneminde HDP ve Demokratik çevreler güçleniyor. O zaman biz tekrardan savaş konseptine dönelim’ dedi. Onun için biz önce ‘Kürt sorununu çözelim’ diyoruz. Kürt sorunu çözüldüğünde her sorun çözülür.

Güven’in bu konuşmasındaki “Kürt sorunu demokratik çözüme kavuşturulmadığı müddetçe gerillaya katılımda devam eder. Çatışma da devam eder. Savaş da devam eder” ifadeleri bazı haber siteleri tarafından öne çıkarılmış, İYİ Parti Güven’in dokunulmazlığının kaldırılmasını istemiş, en son olarak da Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı HDP’li vekil hakkında soruşturma açmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU