Çetelerin kontrolündeki Haiti'de Geçici Başkanlık Konseyi kuruldu

Başbakan kendi ülkesine giremiyor

Konsey'in çalışmasının beklendiği Başkanlık Sarayı ve çevresi sıklıkla şiddete sahne oluyor (Reuters)

Karayipler ülkesi Haiti'nin resmi yöneticileri, ikisi gözlemci olmak üzere 9 üyeli bir Geçici Başkanlık Konseyi'nin kurulması için hazırlanan yasal çerçevenin onaylandığını duyurdu. 

Konsey, yeni bir devlet başkanı seçilene kadar düzeni sağlayıp bağımsız bir seçim komisyonu kurmakla görevlendirildi. Konseyin dağılıp yeni liderin göreve başlaması için son tarih 7 Şubat 2026 olarak belirlendi. Bu sürenin esnetilmeyeceği vurgulandı.

Konseyin üyeleri Fritz Alphonse Jean, Louis Gérald Gilles, Edgard Leblanc Fils, Emmanuel Vertilaire, Smith Augustin, Lesly Voltaire, Laurent Saint Cyr, Frinel Joseph ve Régine Abraham olarak açıklandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkeyi kasıp kavuran çetelerin istifasını istediği Başbakan Ariel Henry, yerine geçecek kişi bulununca çekileceğini bir ay önce duyurmuştu. 

Kararnamede belirtilene göre, halkın seçmediği Henry, yeni bir başbakan vekili konsey tarafından atanana kadar süreçte yer alacak. 

Kararname, yabancı askerlerin ülkede konuşlandırılarak Haiti'nin güvenlik güçlerine yardımcı olması için konseyin hızla hareket etmesi gerektiğini de bildiriyor.

2022'de uluslararası toplumdan bu talepte bulunan Henry, mart başında 2 bin 500 kişilik uluslararası görev gücü getirmek için gittiği Kenya'dan ülkesine dönemiyor. Zira yönetimi fiilen ele geçiren çete koalisyonu, başbakanın ülkesine girmesine izin vermiyor.

Bölge devletlerinin oluşturduğu Karayipler Topluluğu (CARICOM) ve ABD kararnameyi olumlu karşılarken yeni liderlerin ülkedeki durumu yaşanabilir hale getirmesinin önemini vurguladı. 

Henry'nin muhalifleriyse mevcut yöneticilerin konumlarından vazgeçmemek için herkesi oyaladığını öne sürüyor.

Suikastın ardından işler karıştı

Haiti, 2021'de dönemin devlet başkanı Jovonel Moise'nin öldürülmesinin ardından bir şiddet sarmalına girdi. 

Haiti Başbakanı Ariel Henry'nin istifasını talep eden silahlı çeteler, Port-au Prince'le Croix des Bouquets bölgesi yakınlarındaki iki cezaevine 2 ve 3 Mart'ta silahlı saldırı düzenleyerek güvenlik güçleriyle çatışmıştı. Çatışmalar sırasında yaklaşık 4 bin mahkum hapishaneden firar etmiş, 12 kişi yaşamını yitirmişti. 

Hükümet, 4 Mart'ta hapishaneden kaçan suçluların yakalanması için 72 saatlik olağanüstü hal ilan edildiğini ve belirli saatlerde sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurmuştu. Kaçan mahkumların yakalanması için 4 Mart'ta ilan edilen olağanüstü halin süresi 7 Mart'ta bir ay uzatılmıştı. Bu kararın sonrasında Ariel Henry istifa edeceğini açıklamıştı. 

4 Nisan'da olağanüstü hal bir ay daha uzatıldı. Başkent Port-au-Prince ve ülkenin batı bölgesinde, 19.00 ila 06.00'da sokağa çıkma yasağı uygulamasının süreceği kaydedilirken güvenlik güçlerinin geniş çaplı önlemler alacağı bildirildi.

Amerika kıtasının en yoksul ülkelerinden Haiti, çetelerin yol açtığı şiddet sarmalı ve iktidar boşluğu nedeniyle ekonomik çöküşün eşiğinde bulunuyor. Uzun yıllardır siyasi, ekonomik ve güvenlik krizi gibi temel problemlerle boğuşan Haiti'de 11 milyonu aşan nüfus için kıtlık tehlikesi bulunuyor.

Reuters'ın haberine göre, son bir ayda başkent Port-au-Prince'ten 100 bine yakın kişinin kaçtığı tahmin ediliyor. Kilit önemdeki limanlar kapalı ve bu durum temel ihtiyaç malzemelerindeki kıtlığı artırmış durumda. 



Independent Türkçe, Reuters, CNN, NY Times

DAHA FAZLA HABER OKU