Arap Koalisyon Sözcüsü Turki el Maliki: Ön incelemelere göre Aramco'ya yapılan saldırıda kullanılan silahlar İran yapımı

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu Sözcüsü Turki el-Maliki, ön incelemelere göre Suudi Arabistan’ın milli petrol şirketi Saudi Aramco'nun tesislerine yapılan saldırıda kullanılan silahların İran yapımı olduğunu açıkladı

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu Sözcüsü Turki el-Maliki / Fotoğraf: AFP

Yemen'de Husilere'e karşı savaşan Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu'nun sözcüsü Albay Turki el Maliki, devlet petrol şirketi Suudi Aramco'ya ait iki büyük tesise yapılan saldırılarla ilgili başkent Riyad'da basın toplantısı yaptı.

El Turki yapılan ön incelemeye göre saldırılarda kullanılan silahların İran yapımı olduğunu ve saldırının Husilerin iddia eddia ettiği gibi Yemen'den yapılmadığını söyledi.

El Turki saldırının nereden yapıldığını belirlemek için soruşturmanın sürdüğünü ifade etti. Suudi yetkili, soruşturma sonucunun medyayla paylaşılacağını da ifade etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Husiler, Suudi Aramco’ya ait Bukayk ve Hurays'taki tesislere cumartesi günü insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı yaptıklarını ve saldırıların devamının geleceğini açıklamıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun yanı sıra Reuters, ABC ve New York Times gibi medya organlarına konuşan adları açıklanmayan ABD'li yetkililer ise saldırıdan İran'ı sorumlu tutmuştu.

İran ise saldırıda rolü olduğu iddiasını reddediyor. 

Aramco'nun tesislerine yapılan saldırılar sonrası Suudi Arabistan ülkenin petrol üretimini neredeyse yarıya yakın oranda durdurdu.  Bu oran, küresel petrol tedarikinin yüzde 5'ine denk geliyor. 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU